Pohjois-Kymenlaakson Asehistoriallinen Yhdistys ry.

ARMEIJAKUNNAN TYKISTÖÄ
122 RAKH 89 M1


122 RakH 89 M1

122 Raketinheitin 89 M1 on ominaisuuksiltaan tyypillinen kevyt raketinheitin. Heitinajoneuvo on varustettu latauslaitteella, joka samalla toimii toisen tuliannoksen kuljetustelineenä. Aseosa on perinteinen 122 mm raketinheitin mallia Neuvostoliitto. Aseosassa on neljäkymmentä 122 mm putkea ja kuljetus-/lataustelineessä toiset neljäkymmentä paikkaa raketeille.

Kerralla siis kulkee kaksi tuliannosta raketteja. Raketti painaa noin 66 kg ja on valmiiksi esisirpaloitu. Räjähdysaineena raketeissa on käytetty heksotonaalia, joka on trotyylia voimakkaampi räjähdysaine. Yhdessä esisirpaloinnin ja voimakkaamman räjähdysaineen kanssa kranaatti on noin kolme kertaa tehokkaampi kuin esimerkiksi perinteinen 122 mm trotyylikranaatti.

Raketti laukaistaan sähköisesti joko ajoneuvon hytistä tai kaukolaukaisijalla ajoneuvon vierestä. Yhdessä raketissa on noin 20 kg putkiruutia, joka lähettää raketin matkaan noin 700 m/s. Laukaisulaitteesta valitaan haluttu laukaisumäärä ja raketit lähtevät putkistaan puolen sekunnin välein. Yhteensä 20 sekunnissa 40 rakettia saadaan liikkeelle. Välittömästi uuden sarjan ampumiseen menee noin 1-2 minuuttia, jos on tarpeen. Raketin kantomatka määräytyy erilaisilla jarrurenkailla. Ilman jarrurenkaita maksimi kantama on 20,4 kilometriä.

122 RakH 89 M1 on modernisoitu Suomessa siten, että suuntaaminen tapahtuu hydraulisesti eikä sähköisesti, kuten alun perin. Samalla renkaat on vaihdettu kotimaisiin turvatäyterenkaisiin. Heittimet ovat varustettu uusilla lämpönaamioverkoilla ja heittimen varusteita on parannettu niin, että mukana kulkee kaikki työkalut ja varaosat joita tarvitaan kenttäolosuhteissa tehtäviin huoltoihin ja korjauksiin.

Raketinheittimen alusta on tsekkivalmisteinen Tatra. Alustassa on neljä akselia, jotka ovat erillisjousitettuja. Kaksi ensimmäistä akselia kääntyvät ja kaikki kahdeksan pyörää ovat vetäviä. Moottorina on ilmajäähdytteinen 4-tahtinen dieselmoottori V12. Kahdella turboahtimella varustetulla moottorilla on tilavuutta peräti 19 litraa. Tehoa moottorista irtoaa 238 kW eli noin 320 hevosvoimaa. Vaihteistosta löytyy 15 vaihdetta eteen ja kolme taakse.

Ajoneuvo on varsin kookas, sillä pituutta on lähes yhdeksän metriä ja leveyttäkin 2,55 metriä. Heitin painaa ilman a-tarvikkeita 18,4 tonnia ja varusteineen sekä 80 rakettia mukana 25,3 tonnia. Maavaraa on 0,5 metriä ja kahlauskykyä on 1,4 metriin asti. Polttoaineenkulutus on melkoisen runsas, kuten itäkalustolla on totuttu. Tiellä menee noin 45 litraa/100 km ja maastossa noin litra/kilometri. Polttoainetta kulkee mukana 540 litraa.

122 RakH 89 M1

Heitin odottaa tulikomentoa asemassa.


122 RakH 89 M1

Heittimet ampuvat jokainen kerran ennen kuin siirtyvät vaikutusammuntaan.

Raketinheitinpatteri on armeijakunnan alaista tykistöä ja yhteen raketinheitinpatteriin kuuluu kuusi heitinajoneuvoa. Raketinheitinpatteri on tuliyksikkö, jota käytetään suurien maalien lamauttamiseen, sillä sen tuli ei ole niin tarkkaa kuin perinteisellä tykistöllä. Siinä, missä tarkkuudessa se häviää, niin tulen tehossa taas heitin on omaa luokkaansa. Hetkellisesti maaliin saadaan 240 rakettia noin 20 sekunnissa, jotka sitten leviävät usean sadan metrin alueelle.

Raketinheittimistön etuihin kuuluu myös nopea asemien vaihtaminen, sillä siitä kun heitinajoneuvo ajaa asemaan ja kykenee aloittamaan tulittamisen menee alle 5 minuuttia. Vastaavasti asemasta lähteminen on nopeaa: alle minuutissa. Toimintaperiaate onkin, että heittimillä on valmiita asemia useita valmisteltuna, jolloin aseen ominaisuuksia voidaan parhaiten hyödyntää.

Raketinheitin on varsin sotakelpoinen ase, joskin muutamia parannuksia vielä mielestäni vaatiikin. Eräs heikkous on aseen suuntaaminen nopeasti ja tarkasti. Hydraulisesti suunnataan ensin karkeasti ja tämän jälkeen joudutaan suuntaamaan käsin, joka on äkkinäiselle varsin hidasta ja vaikeaa.

Toinen vaikeus liittyy aseen lataamiseen, joka joudutaan tekemään käsin joko maasta nostaen tai ammusajoneuvosta lavalta. Lataaminen on erittäin hidasta ja melko raskasta työtä.

Maastoliikkuvuus on hyvää tasoa ja uusi naamiointijärjestelmä antaa hyvän suojan vihollisen tiedustelulta. Hyvänä parannuksena pidän myös sitä, että heittimen kaikki kalusto kulkee heittimen mukana, jolloin heitinryhmä mahtuu kokonaisuudessa matkustamaan heittimellä.

Yhden sota- ja ampumaharjoituksen perusteella voinkin sanoa, että meillä on varsin hyvä raketinheittimistö jo entuudestaan. Raskaat raketinheittimet saapuvat lähiaikoina Suomeen ja mielenkiinnolla odotan ovatko ne yhtä toimintavarmoja kuin nämä entisen Varsovanliiton valmistamat aseet.

Teknistä tietoa

Kaliiperi: 122,4 mm
Putkien lukumäärä: 40 kpl
Ajoneuvon pituus: 8650 mm
Ajoneuvon leveys: 2550 mm
Ajoneuvon korkeus: 2960 mm
Ajoneuvon paino: 18400 kg 25300 kg
Raketin paino: 66 kg
Raketin pituus: 2996 mm
Raketin kantama: 20,4 km
Raketin lähtönopeus: max 700 m/s
Tulinopeus: 40 rakettia 20 sek

Ase on entisen DDR:n jäämistöä ja hankittu Suomeen 1990-luvulla.

122 RakH 89 M1



<<Saksalaismallisen sotilaskypärän vaiheita Saksalaisten haavoittumismerkki>>