Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

7,92 Kurzin valmistus


Monella saattaa olla outo ase, mutta ei patruunoita kyseiseen aseeseen, ja mieli tekisi kokeilla tai harrastaa ampumista kyseisellä kenties vanhalla ja teknisestikin mielenkiintoisella aseella. No ei muuta kun menet paikalliseen Kesporttiin ja kysyt vaarin vanhaan hirvipyssyyn paukkuja. Voi siinä kauppias raapia päästään viimeiset hilseet selatessaan patruunakatalogia, mutta turhaan ei löytynyt Bertaaniin paukkuja ja on tavallinen Teppo nyt vähän ihmeissään, kun ampumaan haluaisi, mutta mistäs patruunat? Eihän hätä ole kummoinen, jos miettii vähän ja on keksijän vikaa niin tekeehän ne hylsyt itse, kun vain löytää sopivan aihion.

KurzPäätimme näyttää miten valmistetaan 7,92x33 Kurz -patruunaa. Kyseistä patruunaa ampuvia aseitahan on maassamme paljon lähinnä MP-43/44 ts. StG-44/45, mutta patruunatilanne on huono, koska tiettävästi mikään tunnettu patruunatehdas ei ole ladannut kyseistä patruunaa sotien jälkeen. Entisessä Itä-Saksassa on valmistettu kyseistä patruunaa 50- ja 60-lukujen vaihteessa ja sitä on saapunut maahamme vähäisissä määrin 1990-luvun alussa lähinnä keräilijöille. Itä- Saksan patruunat on ladattu rautahylsyihin ja lataukset ovat sitä luokkaa, että hylsy ammuttaessa tuppaa halkeamaan kaulasta, joten ei niiden lataaminen oikein ole mahdollista. Entäs latausholkit? Ne valmisti Kaipiaisissa oleva aseseppä Jorma Patjas katkaisemalla 8,2x57 JS -holkit poikki , jolloin meillä oli käsissämme Kurzin holkit - simppeliä. Tehtiin vielä kolmas holkki 30-06 - supistusholkista, jolla supistetaan hylsyn seinät koko matkalta.

Mietimme hetkenaikaa sopivaa hylsyaihiota mistä pääsemme työstämään tulevaa, jossa kanta on lähes oikean kokoinen, siis halkaisija 11,95 mm. Oikein sopiviksi aihioiksi ilmenivät 6 ja 7 mm Br:n hylsyt, joiden kannan halkaisija on 12,01 mm, mikä toimii hyvin. On myös hyvä huomioida, että BR-patruunaa käytetään siluettiaseissa ja näin hylsyt on suunniteltu kestämään kovia paineita, esim.44 000 psi.

Työ aloitetaan lyhentämällä hylsyä 6 mm, minkä teimme trimmerillä, jossa on porakonekiinnitys. Näin työ on nopeaa ja vaivatonta. Hylsyä pitää kutistaa, joten käytämme 30-06:n lyhennettyä supistusholkkia, jolla teemme täy ssupistuksen. Se ei ruttaa hylsyä, koska on väljempi. Kaula vielä eri kokoisia karoja supistusholkissa käyttäen lavennetaan 8 mm, ja niin siinä se on hylsy valmiina ladattavaksi.

Sitten ei muuta kuin ruutia tuuttiin ja kuula hatuksi. Polten patruunatehtaan lataustiedoissa oli 23,15 grainia eli 1,5 g ruutia (tyyppi tuntematon) ja luoti 8 g. Niin me pellepelottomat läksimme kokeilemaan N120 22,5 grainia, luoti 8 g Sako ja nopeus mitattuna oli silloin 520 m/s ja huomautettavaa on, että ase pelaa muutamia vinosyöttöjä lukuun ottamatta erittäin hyvin. Olen ladannut joitain hylsyjä jo 7-8 kertaa ja niissä ei ole esiintynyt mitään ongelmia.

Holkit
Vasemmalla lyhennetty 30-06 holkki, keskellä lyhennetty 8,2x57 supistusholkki,
johon karoja vaihtamalla saadaan hylsynsuu oikean kokoiseksi ja oikealla luodin asetusholkki.



<<Taistelulaiva Graf Spee Panzerfaust>>