Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

ShermanPanzer IV Panssarit vastakkain 1942-1944Panzerkampfwagen IV

Panzer IV

Saksalaisten pääpanssarivaunutyyppi oli malli IV, jota valmistettiin eri tyyppeinä 13 442 kpl aina sodan päättymiseen asti. Jo melko varhain oli selvää, että malli IV jäisi alakynteen Venäjällä, missä T-34:t olivat aiheuttaneet päänvaivaa saksalaisille vaunumiehistöille heti ilmestyttyään taistelukentille vuonna 1941. Lännessä malli IV oli tasaveroinen Shermanien kanssa, olihan vaunussa tehokas 75mm tykki, jonka kranaatti läpäisi lännessä jokaisen taisteluvaunun mistä suunnasta tahansa ammuttuna.

Panzer IV

Malli nelosen heikkoutena voidaan pitää ohutta pystyä panssarointia ja heikkoja teloja, jotka saattoivat repeillä irti ajon aikana. Vaunu painoi 25 tn ja huippunopeus oli 40 km/h tiellä ja 28km/h maastossa. Malli IV:لل saatiin Suomeen 15 kpl Ribbentrop-sopimuksen myötä ja niitä olisi pitänyt tulla 30 kpl kuukaudessa, mutta sota ehti loppua kesken.


Panzerkampfwagen V "Panther "

Panzer V

Pantteri oli kenties toisen maailmansodan paras panssarivaunu, jos tarkastellaan sen ominaisuuksia. Vaunu painoi 45,5 tn huippunopeuden ollessa 47 km/h. Pantterissa oli viisto paksu panssarointi ja leveät telaketjut, mikä teki siitä hyvin maastokelposen ja vaikeasti tuhottavan vaunun. Pääaseena oli 75 mm panssarivaunukanuuna joka pystyi kaikkiin liittoutuneiden vaunuihin. Panttereita valmistettiin vuosina 1943 - 1945 6 358 kpl.

Panzer V

Sherman M4A1-M4A6

Lempinimeltään "Ronsson", joka on annettu ilmeisesti sytyttimen mukaan, koska vaunu alkoi muistuttaa grilliä helposti vihollisen osumasta vaunun takaosaan. Vaunuja valmistettiin 1942 - 1946 50 000 kpl. Vaunu painoi 33 tn ja se oli varustettu 500 hv:n bensiinimoottorilla, mikä antoi sille nopeudeksi 47km/h maantiellä. Amerikkalaisten malleissa oli lyhyt 76.2mm tykki, kun taasen englantilaisissa "Firefly" malleissa oli tehokkaampi pitkäputkinen 76.2mm kanuuna.

Firefly
Pitkäputkinen Firefly

Shermanneja valmistettiin pelkästään Yhdysvalloissa ja niitä jaettiin kaikille liittoutuneiden armejoille. Taisteluissa määrä korvasi laadun. Kun vastassa oli Tiikereitä ja Panttereita, oli Sherman suupala. "Meidän paukut kimpoilivat vain niistä, ellei päässyt takaapäin ampumaan", sanoi muuan Shermannilla sodasta selvinnyt panssarimies.<<Günther Prien Eisernes Kreutz>>