Page 1 of 1
KKR
Posted: Wed Sep 19, 2012 17:37
by vilipoika
Mikä oli Karjalan Kaartin Rykmentissä ns. sotamiehen sotilasarvo ? OLiko se sotamies vai kaartilainen ?
Asia kun ei ilmene edes kantakortista eikä mun lähteistäkään täydellä varmuudella.
Re: KKR
Posted: Wed Sep 19, 2012 19:29
by Canet
Nyt en vartavasten KKR:n systeemiä tunne, SVK:ssa kuitenkin oli "kaartilainen", niin sillä perusteella myös KKR:ssä. Napakka arvonimike - mielestäni parempi kuin joku "kaartinjääkäri"..
Re: KKR
Posted: Wed Sep 19, 2012 19:54
by vilipoika
Kyllähän niitä kaartilaisiksi kutsuttiin, jossainvaiheessa käytettiin mm. ninitystä "kaartin luutnentti" jne. Sehän tässä kiinnostaa että oliko se "kaartilainen" oikein virallinen nimitys vai kaartilaisten itse käyttämä. Hieno sotilasarvo se oli kuitenkin. Karjalan Prikaatissa (KKR:n perinnejoukko) käytetään henkilöstöstä nimitystä kaartilainen tai ainakin joskus vähän aiemmin ainakin käytettiin.
Olen yrittänyt löytää Pertti Kilkin kirjoittamasta kirjasta "Karjalan Kaartin Rykmentti" vastausta kysymykseen mutta huonolla menestyksellä.
Pikkujuttu sinänsä mutta kun pitäisi laatia erään veteraanin "kunnian tie" kertomus ylennyksineen.
Re: KKR
Posted: Thu Sep 20, 2012 13:40
by Canet
P.Huhtalan "Sotamies"-kirjan (WSOY 1941) mukaan sotamiestä vastaavia arvonimikkeitä ovat mm. rajajääkäri, kaartilainen, sotamies, jääkäri, tykkimies, rakuuna, ratsumies, panssarijääkäri, lentosotamies, pioneeri ja matruusi. Ei tämä nyt ohjesääntötekstiä ole, mutta kyllä Huhtala on yleensä ollut luotettava kirjoittaja (tehnyt monta sotilaskäsikirjaa ennen sotia ja niiden aikana - sujuvaa tekstiä, selkeä esitys - olisi ollut "tieto-Finlandian arvoinen, jos sellaisia olisi silloin jaettu.).
Re: KKR
Posted: Thu Sep 20, 2012 14:37
by vilipoika
P Huhtala on oivallinen kirjoittaja kyllä. Sama tieto näistä sotamiehen arvoista löytyy kyllä monestakin lähteestä, mutta oliko se käytössä KKR:ssä ?
Re: KKR
Posted: Sat Sep 22, 2012 18:11
by JR33
KKR:ssa oli ainakin v. -37 käytössä arvo kaartilainen, kantakorttiin merkitty reserviin siirrettäessä.
Re: KKR
Posted: Sun Sep 23, 2012 7:30
by vilipoika
Tmähän on ainakin selvä esimerkki komean sotilasarvon käytöstä. Sodanaikaisten joukkojen sotamiesten sotilasarvot olivatkin riippuvaisia siitä missä oli joukon nimi, jolloin käytettiin kaikista samaa sotilasarvoa. Ainakin pääsääntöisesti: sotamies, jääkäri, ratsumies, rakuuna jne.
Triviaalikysymys: Mistä alkean rajavartioston sotilaat ovat saaneet käyttää sotilasarvoa RAJAJÄÄKÄRI ? Onkohan tullut kyseltyä aiemminkin ? No sitten kertaukseksi.
Re: KKR
Posted: Tue Apr 28, 2015 13:40
by jepari
Pertti Kilkkin kirjassa "Karjalan Kaartin Rykmentti 1918-1939" kaytetaan nimitysta "kaartilainen" sotamiehista
Re: KKR
Posted: Tue Apr 28, 2015 15:59
by wanhempimestari
vilipoika wrote:Tmähän on ainakin selvä esimerkki komean sotilasarvon käytöstä. Sodanaikaisten joukkojen sotamiesten sotilasarvot olivatkin riippuvaisia siitä missä oli joukon nimi, jolloin käytettiin kaikista samaa sotilasarvoa. Ainakin pääsääntöisesti: sotamies, jääkäri, ratsumies, rakuuna jne.
Triviaalikysymys: Mistä alkean rajavartioston sotilaat ovat saaneet käyttää sotilasarvoa RAJAJÄÄKÄRI ? Onkohan tullut kyseltyä aiemminkin ? No sitten kertaukseksi.
Tais olla kun talvi ja jatkosodan rajavartiojoukot kunnostautuivat kaikilla rintamaosuuksilla, Mannerheim antoi rajavartio sotamiehille kunnianimen, rajajääkäri.
Päivämäärä on aikoja sitten unohtunut...