Klpro wrote:...Mistä saisin tietoa Suomalaisesta rakuunakoulutuksesta ja yms. aiheeseen liittyvästä? Oma materiaalini rajoittuu ratsuväen kivääriin ja Pv:n hevosoppaaseen vlta 1960
Ihan jo sellainen juttu, miten hitossa hepan selästä on ammuttu ja toimittu tuliylläkössä?
Suomen Ratsuväen Historia I ja II ovat varmasti sellaiset perusopukset, joista nimiensä mukaisesti selviää kattavasti itsenäisen Suomen ratsuväen historia. Osa I käsittelee 1917-1939 välistä aikaa ja 2 sitten 1939 - 1944 välisen ajan.
Ampuminen tapahtui kaikessa yksinkertaisuudessaan Ratsuväen Ohjesääntö I:n (Rv. O. I) mukaan näin
Kivääri
175. Ratsain oltaessa kannetaan kivääriä selässä siten, että kiväärin hihna kulkee vasemman olan yli; hihna on niin kireällä, ettei kivääri pääse heilumaan.
176. Kenttäoloissa voidaan kivääriä kantaa myöskin vartalon eteen ripustettuna tai muulla käyttövalmiutta edistävällä tavalla.
177. Ampumista ratsain kiväärillä suorittavat ainoastaan yksityiset miehet yleensä vain paikalla ollessaan.
178. Ampumista varten mies siirtää oikean ohjan vasempaan käteensä ja ottaa kiväärin selästään. Tämän jälkeen pidennetään kiväärin hihnaa ja kivääri ripustetaan kaulalle siten, että se jää riippumaan vartalon eteen piippu vasemmalle ylös. Oikea käsi tarttuu, kiväärin ylitse siirtyen, oikeanpuoleiseen ohjaan, ja kyynärpää painaa kiväärin lanteeseen,
valmiusasento.
Jos valmiusasento on tehtävä komennon mukaan, komennetaan
KIVÄÄRI VALMISUASENTOON.
179. Ampumista varten ohjasperät pujotetaan vasempaan kyynärtaipeeseen, minkä jälkeen kivääri viedään poskelle; hihna tukeutuu niskaan. Tähtääminen ja laukaiseminen suoritetaan soveltaen Ampumaohjesäännön määräyksiä.
180. Ammuttaessa tulee hevonen kääntää ampumasuunnasta etuoikeaan, ja ampuminen suoritetaan hevosen kaulan vasemmalta puolelta, ei kuitenkaan liian läheltä sitä.
181. Laukaistaessa on istuttava satulassa liikkumatta, polvia lujasti satulaan puristaen. Laukauksen jälkeen kivääri viedään valmiusasentoon.
182. Kivääri viedään valmiusasennosta selkään komennolla
KIVÄÄRI - SELKÄÄN, jolloin mies mukavimmalla tavalla vie kiväärin kohdassa 175 määrättyyn asentoon.
183. Lataamisessa ja varmistamisessa samoin kuin patruunain poistamisessa noudatetaan soveltuvin kohdin jalan harjoittelusta annettuja määräyksiä (vrt. kohtia 256 - 260).
Ja sitten vielä pari lisämainintaa muita pitkiä aseita koskien:
190. Konepistoolia kannetaan ratsain oltaessa samoin kuin kivääriäkin.
191. Ampuminen ratsain konepistoolissa tulee kysymykseen ainoastaan poikkeustapauksissa.
193. Pikakivääriä kannetaan ratsain oltaessa samoin kuin kivääriäkin. Kantamisessa vuorottelevat ampuja ja ampujan apulainen. Pikakiväärillä ei ammuta hevosen selästä.