kyllä myytiin aivan "oikeaa" pervitiniä. tuotetta valmisti tamperelainen lääkeyhtiö star (sittemin santen oy) ei pelkkä mustikkakeitto ja kaurapuuro yhdessä asetyylisalisyylihapon kanssa vielä johda kieltotoimiin. tuona aikana se oli juurikin urheilijoiden suosiossa.
päänsärkypulveri pervitiiniä valmisti pharmacal niminen firma.täyden varmuuden saa halutessaan lääkelaitokselta.
tässä vähän pitkä mutta kattava lainaus.
(20.10.2005) Joskus aikoinaan myytiin HOTA-pulveria. Mitä se oli ja mitä se sisälsi? Miksi sen myynti loppui jos se kerran oli niin suosittua?
”Ota Hota – ei pakota” sanottiin vanhoissa lääkemainoksissa. Hota-pulveri, jota myös intiaanipulveriksi kutsuttiin, oli tamperelaisen lääketehdas Starin hittituote melkein neljän vuosikymmenen ajan. Se tuli markkinoille vuonna 1929.
1960-luvulla se alkoi menettää suosiotaan aspiriinille. Hota kärsi vähitellen luonnollisen kuoleman ja lopulta Lääkelaitos peruutti Hotan myyntiluvan vuonna 1998, samoin kuin monen muun lääkkeen. Tämän sanotaan liittyneen EU-jäsenyyden mukanaan tuomiin uusiin määräyksiin. Kun kysyimme asiaan lääkelaitokselta pari vuotta sitten, sieltä kerrottiin että mikään Hotan ainesosista ei sinänsä ollut kielletty, mutta koska niiden vaikuttavuudesta ei ollut varsinaista näyttöä, yhdistelmä ei enää ole käytössä.
Vaikuttavat aineet olivat: Asetyylisalisyylihappo (300 milligrammaa), salisyyliamidi (300 mg), askorbiinihappo eli C-vitamiini, kolapähkinä ja kofeiini.
Juhani Seppovaaran mainio ”Muistojen markkinoilla” – kirja tietää, että Hota-pulverin kofeiini oli peräisin guaranatahnasta eli samasta aineesta, josta Brasilian intiaanit valmistivat piristävää juomaa ja jota nykyään käytetään erilaisissa energiajuomissa.
Hotaa käytettiin Suomessa todella paljon. Olihan se halpaa ja tehokasta. Mainoksen mukaan se poisti tuskan ja kuumeen. Yleisyytensä vuoksi se otettiin huomioon jopa elinkustannusindeksien perusteita määriteltäessä.
Hotan ainesosia on kyselty meiltä aikaisemminkin. Ja kun selaa Googlea, hotapulveri esiintyy tosi usein keskustelupalstoilla. Onpa Hotasta tehty laulujakin esim. Punatähdet -duon ”Hotapulveria.”
Mistä moinen kiinnostus? Mahtaako se johtua Hotan legendaarisen pahasta mausta? Pula-ajan kokeneen 30-luvun tamperelaisen mielestä tehokkaan lääkkeen piti näet maistua pahalta ja pöllähtää, kun sen kaatoi suuhun. Vai johtuiko se Hota-pakkauksen hurmaavasta ulkoasusta. Pulveriannokset oli pakattu vanhanaikaisiin paperitaitoksiin ja nämä puolestaan paketteihin, joiden päällä oli komeaan sulkapäähineeseen sonnustautunut intiaani vierellään intiaanien pyhä kukka ”Hota”.
Vai olisiko syy sittenkin Hotan jo alun alkaen nauttima hieman syntinen maine. Monet käyttivät Hotaa epäilyttävän usein, vaikkei mitään kipuja olisi ollutkaan. Herää kysymys, mahtoivatko tuon ajan menevät miehet ja naiset pysyä vauhdissa Hotan sisältämän kofeiinin voimin.
Suuri osa nettikeskustelusta tuntuu kuitenkin pyörivän sen kysymyksen ympärillä, sisälsikö Hota amfetamiinia ja aiheuttiko se riippuvuutta. Kysyimme asiaa Starin liiketoiminnat ostaneesta Santen Oy:stä. Siellä arveltiin, että kaksi Starin valmistetta Pervitin ja Hota on sekoitettu keskenään. Pervitin nimittäin sisälsi amfetamiinia.
Päätimme kuitenkin varmistaa asian vielä Lääkelaitokselta. Sieltä kerrottiin, että 1950-luvulla Hota-pulveri on sisältänyt ainakin jonkin verran amfetamiinia. Mutta kun lääkerekisteri perustettiin 1964, koostumusta oli jo aikaa sitten muutettu. Näin ollen alkuperäisen Hota-pulverin tarkan koostumuksen selvittäminen saattaa olla hankalaa.
Lähteet: Seppovaara, Juhani: Muistojen markkinoilla : sinivalkoisen arjen klassikot. Otava 2004. ISBN 951-1-19003-2
http://www.hyvanmielenapteekit.fi/tampe ... /pula.html
http://www.hyvanmielenapteekit.fi/tampe ... ietoa.html
http://punatahdet.com/piisit.html
Puhelinhaastattelut: Santen OY ja Lääkelaitos