Page 1 of 1

Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Thu Apr 02, 2009 9:47
by Rokka
Ajattelin tuon tilaamisen lisäksi avata uuden keskustelu aiheen, joka käsittelisi siis noita kortteja ja niiden tietoja.

Tilasin siis isoisäni ja hänen veljien kortit.

Kaikki ovat aivan erilaisia nippuja, yhdessä nipussa on Kaksi erillaista A korttia, lisäksi kortit K ja V, yhdellä velejeksellä on 3 erilaista A korttia ja vanhimmalla joka kaatui 1941 löytyy kaksi A ja yksi C kortti, lisäksi myös lääkärikortti koska kuolemasta yli 50 vuotta, sotilaspassi ja ansioluettelo ?

Mutta mitä nämä A,B,C K ja V näissä korteissa tarkoittaa, kaikki kortit on käsin kirjoitettu ja hieman eri tiedoilla, siis kohtia jätetty täyttämättä, osassa on laatimispäivämäärät ja leimat osassa ei ? yhdessä lukee jäljennös, mutta se on melko erilaisilla tiedoilla ! Tarkemmin kun asiaa tulkitsee on noissa korteissa paljonkin eroa, jopa päivämäärissä.

Onko tämä ansioluettelo ainastaan valtioon työsuhteissa olleisiin, koska tämä kaatunut veljeksistä toimi rajalla töissä ennen sotia ? Se on kaikista näistä papereistä selkein !

Suojeluskunnista ei ole mainittu muuta kuin mihin suojeluskuntiin ovat kuuluneet.

Mihin kirjattiin tuntolevyjen numerot, ainoastaan yhdestä veljeksistä löytyi korteista tuntolevyn numero ?

- j o n i -

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Thu Apr 02, 2009 9:58
by S.Kolkka
Kaatuneiden evakuoimiskeskuksia ,KEK:ia ,hoitaneilla papeilla oli luettelot tuntolevyjen omistajista. Saattavat olla sota-arkistossa. :miettii:

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Fri Apr 03, 2009 23:33
by suppo1
Itte tilasin sen seitsemän sukulaisen kortit. Silmiinpistävää on ainakin joissain korteissa tavattoman kaunis käsiala, milla kortit on kirjailtu. Ihan hävettää omat harakanvarpaat... Täytynee opetella kaunokirjoitus uudestaan, tai oikeastaan ensimmäisen...

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Sun Apr 05, 2009 17:22
by TeeJii
Ukkini on kantakortin mukaan käynyt välirauhan aikana aikanaan kesken jääneen asepalveluksensa loppuun (siirretty aikanaan sairauden takia nostoväen II luokkaan) ja samalla reissulla käynyt reservin aliupseerikoulun ja ylennetty korpraaliksi. Alikersanttiylennystä ei koskaan ole tullut, tiedän kyllä että kaikkia ei ylennetty mutta silti mummoni mukaan häntä oli useasti yritetty laittaa sota-aikana johtajakoulutukseen, vaan oli kieltäytynyt jyrkästi.

Siispä kysymykseni onkin, olisiko tämä johtajakoulutus tässä tapauksessa tarkoittanut upseerikoulua? Kun kerran jo res. AUK:n on käynyt niin ei se voi aliupseerikurssia tarkoittaa? Luulisi, että ne alikersantin nauhat olisi annettu jos kerran on potentiaalia jatkokoulutukseenkin ollut...

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Mon Dec 07, 2009 15:09
by Rokka
Kävin eilen läpi jälleen sukulaisten kantakortteja, kun löytyi noita sotapäiväkirjojakin.

Sodassa kulleen henkilön tietoja yritän kaivaa, hänen sotilaspassissaan lukee eräässä kohdin "Joukko-osaston kantakortin numero: 177." Mitähän tämä mahtoi tarkoittaa, kun mistään kantakortista en tuota numeroa löydä ?

- j o n i -

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Mon Dec 07, 2009 16:10
by väärtti
suppo1 wrote:Itte tilasin sen seitsemän sukulaisen kortit. Silmiinpistävää on ainakin joissain korteissa tavattoman kaunis käsiala, milla kortit on kirjailtu. Ihan hävettää omat harakanvarpaat... Täytynee opetella kaunokirjoitus uudestaan, tai oikeastaan ensimmäisen...
Samaan asiaan olen kiinnittänyt myös huomion,todella kauniilla ja selvällä käsialalla ovat kirjoitettuja monet sota ajan asiakirjat .Tuosta omasta käsialasta sen verran että hyväkö itte saa selvää ,eikä aina ittekkään. :comcrash

Re: Sotilaskantakorttien tulkinta

Posted: Mon Dec 07, 2009 17:54
by suppo1
Rokka wrote:Sodassa kulleen henkilön tietoja yritän kaivaa, hänen sotilaspassissaan lukee eräässä kohdin "Joukko-osaston kantakortin numero: 177." Mitähän tämä mahtoi tarkoittaa, kun mistään kantakortista en tuota numeroa löydä ?

- j o n i -
näin tietämättömänä on hyvä heittää vaikka että, ei kai oo menny sotapäiväkirja ja kantakortti sekasin kirjaajalla...?