Patruunoiden ostaminen ja luvat

Yleinen keskustelu aseista ja asekeräilystä.
buzzbomb
alik
alik
Posts: 70
Joined: Mon Nov 14, 2011 18:22

Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by buzzbomb »

Eli, minulla on hallussapitolupa kaliiperin .30-06 kiväärille. Aselaissa on määritelty että kyseisellä luvalla saan lainata vaikkapa kaveriltani kivääriä kaliiperissa 9,3x62 sekä ostaa tähän myös patruunoita. Mutta mitenkäs on asian laita jos olisin halukas ostamaan puhtaasti keräilymielessä vanhempia eri kaliiperisia kiväärin patruunoita, tietenkin poissulkien ERVA- luokkaan kuuluvat amissioonit. Näille patruunoille kun minulla ei varsinaista käyttöä olisi sopivan aseen puuttuessa. Miten on, mahdollisesti päivänselvä asia mutta niinhän sitä on sanottu ettei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, ainoastaan tyhmiä vastauksia :miettii:

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by turjake »

Tyhmä vastaus, eipä siinä mitään lakia rikota jos kiväärin luvalla pitää hallussa kiväärin patruunoita.
Laki sallii kiväärin luvalla lainattavan myös haulikkoa, pienoiskivääriä ja mustaruutiasetta joten kaikkiin näihin käypiä patruunoita on mahdollista ostaa ja pitää hallussa kiväärin luvalla. Sillä ei ole merkitystä onko sopivaa asetta saatavilla, tai onko patruunat saatu naapurin isoisän jäämistöstä vai ostettu messuilta.

buzzbomb
alik
alik
Posts: 70
Joined: Mon Nov 14, 2011 18:22

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by buzzbomb »

Tämähän on sitten selvä kuin pläkki, kiitän!

VZ-59
kers
kers
Posts: 125
Joined: Tue Sep 02, 2008 18:32

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by VZ-59 »

Oletko turjake sitä mieltä, että 30-06:sen luvalla voi hankkia keräilymielessä noiden listaamiesi aseiden patruunoita, sanotaan nyt satoja erilaisia ja perustelisit oikeutta niiden hallussapitämiseen tuolla ampuma-aselain lainaamispykälällä? Laissa sanotaan, että asetta lainattaessa saa luovuttaa tarpeellisen määrän aseessa käytettäväksi soveltuvia patruunoita. Onko käytettäväksi= keräiltäväksi?

Kannattaisikohan kysymyksen esittäjän hankkia patruunoiden keräilylupa?

User avatar
caporal
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1661
Joined: Sun Feb 22, 2009 23:19
Location: Tyrvää

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by caporal »

9mm luvalla saa sitten ostaa : 7,65 , 6,35 + muut kaliberit vai ? Ennen ainakin patruunoidenkeräilyluvan sai helposti . Vapaamuotoinen anomus . Esim sotilas / metsästyspatruunat 1917 - 1944 ja 5,6 mm - 12,7 mm . Jotain näin se taisi olla . Mutta nyt on aika toinen ja uudet tuulet puhaltavat :)

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by turjake »

Olen sitä mieltä että laki periaatteessa sallii tämän, kivääriluvalla saa lain mukaan lainata aseen ja hankkia ampumatarpeita kuten aiemmin esitin. Laissa sanotaan, on oikeus hankkia ja hallussapitää käytettäväksi soveltuvia patruunoita aseeseen joka on oikeus lainata, ei että ne on pakko käyttää. Lakia ei siis kysyjän tapauksessa rikota, laki on riittävä peruste hallussapitämiseen.

Patruunakeräilylupa voisi olla monelle viranomaiselle selkeämpi ymmärtää, mutta jos on tarpeelliset aseen hallussapitoluvat, keräilylupa ei ole tarpeen ja onkin kai sellaiselle tarkoitettu joka ei omista ampuma-asetta tai ei ole sellaista asetta jonka luvan nojalla saisi tiettyjä patruunoita omistaa. Aselupahan voidaan myös peruuttaa tai rinnakkaisluvallinen ase menee myyntiin tms. jolloin kokoelmasta joutuisi luopumaan, näin ei välttämättä kävisi jos on patruunan keräilylupa erikseen.

Muoks. Tuo maininta patruunoiden luovuttamisesta aseen lainaamisen yhteydessä johtuu siitä että laissa on todettu ettei patruunoita saa luovuttaa muuten kuin laissa mainituin edellytyksin (84 pykälä) ja siksi lainaaminen on mainittu oikeutuksena patruunoiden luovuttamiseen (87), mutta oikeus patruunoiden hankkimiseen laina-aseeseen on mainittu toisaalla laissa (61).

VZ-59
kers
kers
Posts: 125
Joined: Tue Sep 02, 2008 18:32

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by VZ-59 »

Jos hallussapitoluvat peruutaan niin samalla lähtee myös patruunakeräilyluvat. Tässä tapauksessa en olisi niinkään huolissani viranomaisen ymmärryksestä vaan harrastajan tavasta toimia oikein/laillisesti. Kyse on siitä mikä on tosiasiallinen patruunoiden hankkimisperuste.

Kuvitellaanpa tilanne jossa ketjun aloittaja hankkisi 30-06:sen luvalla muutaman sata eri kaliberista ja erilaista irtopatruunaa. Rakentaisi patruunoille hienot säilytyslaatikot ja olisi ylpeä kokoelmastaan. Asuntoon syystä tai toisesta tekisi poliisi vierailun ja kiinnittäisi huomiota suureen määrään erilaisia patruunoita mutta toteaisivat rekisteristään, että asunnon haltijalla on lupa ainoastaan tuohon edellä mainittuun 30-06:seen. Menisiköhän läpi selitys, että patruunat on jäänyt haltuun, kun joskus muinoin lainailin aseita mihin ko. patruunat sopivat? Itse en uskaltaisi ottaa riskiä enkä muillekaan sitä suosittelisi. Paperia laitettaisiin koneeseen ampuma-aserikoksesta ja uskon, että käräjilläkin tuomio napsahtaisi. Ketjun aloittajakin on tainnut tehdä jonkinlaisia päätelmiä asian suhteen tai sitten kokoelma täyttyi melko nopeasti, koska ostoilmoitus on poistunut?

Tällä palstalla on pitkään patruunakeräilyä harrastaneita, kertokaahan mielipiteitänne asiasta?

buzzbomb
alik
alik
Posts: 70
Joined: Mon Nov 14, 2011 18:22

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by buzzbomb »

Kiitos kaikille vastanneille ja mielipiteensä esittäneille, hyvää pohdintaa aiheesta. Tulin siihen tulokseen että seuraavaksi laitoksella käydessäni laitan hakuun patruunankeräilyluvan, jotta asiaan ei jää epäselvyyksiä tai tulkinnanvaraisuuksia. Olen kyseistä lupaa hakenutviimeksi viitisen vuotta sitten jolloin päätös oli kielteinen, mutta tästä huolimatta yritän uudelleen.
Nykyisiä lupiani en halua riskeerata, minulla on luvat edellä mainitulle kiväärille ja haulikolle sekä rinnakkaislupa .22 wmr lintukiväärille metsästysperusteella.

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by turjake »

Hankkimislupa, yksityinen valmistamislupa, hallussapitolupa ja rinnakkaislupa oikeuttavat hankkimaan ja pitämään hallussa sellaisia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita, jotka soveltuvat käytettäviksi ampuma-aseessa, jonka lainaamiseen luvanhaltijalla on oikeus siten kuin 87 §:n 1 momentissa säädetään.
Miten tätä vastaan rikkoo henkilö jolla on pykälän nojalla hankittuja ampumatarvikkeita hallussaan, lokerikossa tai muuten.
Missä kohdin tapahtuu ampuma-aserikos. 20000 patruunaa saa asunnossa säilyttää ja laissa ei kielletä etteikö ne kaikki voisi olla erilaisia ja yksittäispakattuja rusettirasiassa. Ei tarvitse selitellä muinaisia lainailuja vaan ylläoleva pykälä pitäisi riittää.

Kiinnostaa kyllä jos joku on oikeasti saanut tuomion liiallisesta patruunoiden hankkimisesta, rikkomatta luparajoituksia tai patruunoiden säilytysmääräyksiä. Tätä palstaa lukevista varmaan useimmilla on sellaisia patruunoita jotka eivät käy omiin aseisiin vaan ovat muuten tallessa, missä on se raja ja montako erilaista saa olla ennen kuin mennään rikoksen puolelle, vai ottaako konstaapeli lukeman hatusta tapauskohtaisesti.

Muuten, hallussapitoluvan peruminen ei joka tapauksessa tarkoita kaikkien lupien perumista, esim. suojeluaselupa voidaan peruuttaa jos työ loppuu, ja harrastusperusteisen pistooliluvan voi menettää syyllistymättä mihinkään jos ampumaharrastus katsotaan päättyneeksi mutta tämä ei edellytä muiden lupien perumista, keräilyhän ei edellytä aktiivista ampumista, eikä metsästyksestä tarvitse olla aktiivisuustodistusta.

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by turjake »

Niin ja nimim. buzzbombille voimia viranomaistielle.

Mikä oli syynä että aiemmin patruunakeräilylupaa ei tullut, omistathan aseita joten et liene sopimaton omistamaan patruunoita?

buzzbomb
alik
alik
Posts: 70
Joined: Mon Nov 14, 2011 18:22

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by buzzbomb »

Kiitoksia kovasti! Viimeksi lupaa hakiessani kielteinen päätös oli syystä että lupa-asioita hoitava viranomainen kyseenalaisti mihin tarvitsen sellaisen määrän ( merkitsin hakemukseen 5000 kappaletta ) patruunoita joita en aio ampua. Kirjoitin hakemuksen liitteeksi kolmen sivun perustelukirjelmän jossa kerroin syyksi keräilyaikeelleni halun tallettaa ja säilyttää suomessa vuosina 1918-1945 käytettyjä alle 15mm sotilaspatruunoita. Hakemukseen ruksin tavallisten patruunoiden lisäksi ervoista panssarin läpäisyyn tarkoitetut patruunat ja näille määräksi 500 kappaletta. Jälkeenpäin olen kylläkin miettinyt olisiko sillä hetkellä nuorehko ikäni voinut vaikuttaa kielteiseen päätökseen, olin 19- vuotias lupaa hakiessani. Tosin aselupia minulla oli jo silloin em. Haulikon hallussapitolupa ja lintukiväärin rinnakkaislupa.

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by John Moses »

Kyllä turjake on oikeassa tuossa patruuna-asiassa: kiväärin hallussapitoluvalla sinä voit lain mukaan ostaa ihan minkä tahansa pienoiskiväärin/kiväärin patruunoita kal. .22 short - 50 BMG (vaikka sinun oma kiväärisi olisi kaliiperia .222). Lisäksi saat kiväärin luvalla ostaa minkä tahansa kaliiperisen haulikon patruunoita. Tämä on laissa ihan selkeästi ilmaistu. Yhteensä patruunoita saa olla asuintiloissa hallussasi 20 000 kappaletta, etkä riko mitään lakia jos sinulla on vaikka lainassa kaverisi .50-kaliiperinen Barrett ja olet hankkinut tai saanut siihen mukana 10 000 patruunaa jotka sinulle sitten unohtuvat kun palautat aseen - missään kohtaa ampuma-aselakia ei sanota, että laina-aseen patruunoita saisi hallussapitää VAIN silloin, kun ase on sinun hallinnassasi, vaan nimenomaan niin, että sinulla on OIKEUS hallussapitää sellaisen aseen patruunoita, joiden lainaamiseen sinulla on lupa. Hassuinta asiassa on, että lukutaidottomia/luettua tekstiä ymmärtämättömiä henkilöitä löytyy myös asekauppiaista, sillä olen omin silmin nähnyt, kuinka eräs vähäisemmillä lahjoilla varustettu eteläsuomalainen aseliikkeen myyjä kieltäytyi myymästä .44 magnumin hallussapitoluvalla 9 mm paran paukkuja, kun ei myyjän mielestä ollut ostajalla todistetta osoittaa olevansa luvallinen pitämään hallussaan ysimillistä. Ei auttanut selitys siitä, mitä laki sanoo, ja paukut jäi kaverilta ostamatta ja ihmettelen mahtaneeko toista kertaa ko. liikkeessä asioida (itse ainakin asetin välittömän ostoboikotin tuon neropatin hallinnoimaan pyssypuotiin...)
Image

TAK85
sotvm3
sotvm3
Posts: 563
Joined: Tue Jan 13, 2009 15:36

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by TAK85 »

Aikanaan kun hain keräilijän statusta ja sainkin sellaisen niin samassa yhteydessä hain myös patruunoiden keräilylupaa. Joku Tiilikainen? AAHy.stä soitteli asian käsittelyn ollessa vielä meneillään että en tarvitse sitä keräilylupaa koska voin keräillä patruunoita noilla olemassaolevilla aseen hallussapitoluvilla. Pakko kai se oli tyytyä viranomaisen kantaan. Ei se keräily kyllä jatkossa ole erityisesti kiinnostanutkaan.

tokarev38
sotvm6
sotvm6
Posts: 420
Joined: Sat Oct 06, 2007 18:25
Location: itärajalla

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by tokarev38 »

Suosittelisin kyllä patruunakeräilyluvan hankkimista, kun viranomaisilla tuntuu olevan eriäviä mielipiteitä asian suhteen. Kun asiassa on tulkinnanvaraa niin kannattaa hankkia asianmukainen lupa, niin voi välttää yllärit.
Laineissa Laatokan mahti,kenkään ei kahlita voi
Veljet sen rantoja vahti,konsa on koittava koi?

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Re: Patruunoiden ostaminen ja luvat

Post by John Moses »

No sitähän tässä on yritetty rautalangasta vääntää, että asiassa ei ole mitään tulkinnanvaraa. Lakiteksti on aivan selkeä jokaiselle lukutaitoiselle ja siellä tuo patruunoitten hankkimis-ja hallussapitoasia on selvitetty parissakin kohdassa, kuten jo edellä on todettu. Patruunankeräilylupaa tarvitaan ainoastaan silloin, jos on tarkoite hankkia ERVA-luokan tms. poikkeustapauspatruunoita, joita ei tavallisella kiväärin/pistoolin hankkimisluvalla voi ostaa.
Image

Post Reply

Return to “Yleinen asekeskustelu”