Page 1 of 1
Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 15:48
by HL/A
Raadille pähkäiltävää aiheesta mustaruuti. Saksalaisissa pakkauksissa usein lukee mustaruudista : "Erlenholtzkohl", eli mustaruudissa on käytetty Leppähiiltä.
Miksi tuo pitää erikseen mainita
Hiili kuin hiili, vai...
Re: Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 15:55
by igorrock
Luulen että tässä on kyseessä pikemminkin se että on käytetty lehtipuun hiiltä. Lehtipuun hiilessä taitaa olla vähemmän pihkaa yms. hartseja kuin havupuun palamistuotteessa millä taas puolestaan luulisi olevan vaikutusta valmistettavan lopputuotteen ominaisuuksiin. Puulaji lienee valittu siksi että se luultavasti on valmistajalle halvempaa ostaa kuin esim. koivu tai pyökki....
Re: Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 16:35
by ojh
Mustaruudin "hiili" ei ole puhdasta alkuaine hiiltä (carbon) vaan hiillytettyä puuta (charcoal). Lainaus sivulta
https://en.wikipedia.org/wiki/Gunpowder ... cteristics :
"Charcoal does not consist of pure carbon; rather, it consists of partially pyrolyzed cellulose, in which the wood is not completely decomposed. Carbon differs from ordinary charcoal. Whereas charcoal's autoignition temperature is relatively low, carbon's is much greater. Thus, a black powder composition containing pure carbon would burn similarly to a match head, at best."
Näin ollen ei ole mikään ihme että lähtöaineena käytetty puu vaikuttaa tuotteen ominaisuuksiin.
Re: Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 16:44
by smokeball
Varmasti puulla on merkitystä ruudissa, kun sillä on vaikutuksensa niin sepän töissä kuin ruoanlaitossa.
Re: Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 18:32
by HL/A
Saksassa olisi saatavilla myös Pyökkiä, Tammea ja jopa Koivua jotka ovat kovia puulaatuja hiilletykseen paremmin kuin Leppä?
Toki pihkapuut voida unohtaa, mutta edellinen kysymys askarruttaa.
Re: Mustaruuti
Posted: Sun Jul 10, 2016 19:48
by igorrock
Luulen edelleen että tässä puhutaan ainakin osittain hinnasta. Leppä on varmasti noista neljästä halvinta. Ja kuljetettaessa kevyintä mikä sekin varmasti vaikuttaa hintaan. Lisäksi asiaan
saattaa vaikuttaa myös se että leppä palaa matalammalla lämpötilalla kuin mikään moista mainituista muista puulajeista.
Re: Mustaruuti
Posted: Mon Jul 11, 2016 11:03
by TAK85
Enpä moittisi lepän palavan kovin matalalämpöisellä liekillä. Onpa tuota tullut savusaunan kiukaan alla poltettua aika monta traktorikuormaa. Taitaa savuttaa/noeta vähemmän kuin useimmat muut puulajit lukuunottamatta raitaa jota kaukopartiomiestenkin kerrotaan kanniskelleen jopa mukanaan. Siitä kun tekee nuotion niin ei savu kavalla nuotionpaikkaa.
Eikä nuo leppähalot kovin keveitäkään ole. Taitaa kuiva mäntyhalko olla kevyempi. Käytännön havaintoja. Löytyneehän niitä taulukoitakin joissa saatetaan väittää ihan muuta.
Re: Mustaruuti
Posted: Mon Jul 11, 2016 11:47
by igorrock
Kyllä leppää kevyempiäkin puulajeja löytyy mutta jos vertaat koivuun, pyökkiin ja tammeen niin varmasti on noista kevein. Tuolta löytyy lisää tietoa asiaan liittyen:
http://www.halkoliiteri.com/tiedostot/T ... ksessa.pdf