[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?
Page 1 of 1

Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Thu Jun 29, 2017 18:16
by John Moses
Onkohan tällaista asiaa kukaan aiemmin pähkäillyt: kuinka tulee säilyttää ei-luvanvaraisen, ennen vuotta 1890 valmistetun mustaruutiaseen osia? Otetaan esimerkiksi vaikka Berdanin lukonkehys tai piippu, joka on paineenalainen osa, mutta jos valmistusvuosi on pre-1890, niin mitenkäs sitten? Pitääkö sen olla standardinmukaisessa asekaapissa, tarkastetussa säilytystilassa tms. paikassa, vai vaikka piirongin laatikossa? Aselaista ei taida löytyä selkeää pykälää, tai en ainakaan sellaista keksinyt. Järkevintä toki on säilyttää em. kalikat ihan kuten muutkin paineenalaiset osat, mutta mitä mieltä ollaan ja millä perusteilla?

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Fri Jun 30, 2017 17:35
by Korpisoturi
Mitään tietoa asiasta ei ole, mutta otan silti kantaa :-D
Lupavapaiden osien hallussapito ei kai edellytä, että omistaa myös luvanvaraisia aseita tai osia.
Näinollen ko. henkilöltä on kohtuutonta vaatia aselain säilytyssäännösten tuntemusta, puhumattakaan asekaapin tms. hankkimista :miettii:

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Fri Jun 30, 2017 20:27
by perunankuorija
Tietenkin lukkojen taakse, ei kai nyt enää kukaan pöljä säilyttele mitään tulivoimaa poronsarvissa...
Wanhoja mustaruutiaseita ym. voi pitää seinällä/pöydällä/lipastossa vaikka ikkunattomassa miesluola-tilassa.
Jos joku pitää ns.lupavapaita aseitaan/osia satunnaisen kävijän näkyvillä, niin sellaiselle on ihan oikein selvityspyynnön/takavarikon jälkeen että joutuu selvittämään aselain kiemuroita miekkamiehille.

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Sat Jul 01, 2017 15:07
by smokeball
Tähän voikin laittaa jatkoksi tuoreen käräjätuomion, joka muuttaa vanhan dekon sarjatuliaseeksi.
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017063 ... 6_u0.shtml

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Sat Jul 01, 2017 18:55
by John Moses
Jätetään tuo dekojuttu (taisi olla muutakin "pientä säilytystaparikettä") tästä keskustelusta, koska en puhu dekoista, vaan mustaruutiaseista pre-1890...tai oikeammin niiden paineenalaisista osista, mutta otetaan nyt nuo kokonaiset aseetkin tähän mukaan: perunankuorija, miten perustelet että vanhoja mustaruutiaseita voisi säilyttää jossain "miesluolan" pöydällä/seinällä olettaen, että ko. tila EI ole poliisin tarkastama ja hyväksymä aseitten säilytystila? Mikä on se aselain pykälä, joka yleensäkin käsittelee ennen-1890-aseiden tai niiden osien säilytystapaa?

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Sat Jul 01, 2017 19:30
by perunankuorija
Aselain tuntemus on varsinkin säilytystilojen osalta sen verran hataraa etten pysty perustelemaan isommin.
Yleensäkin tuollainen miesluola tehdään, mikäli se vaan on mahdollista, lujuudeltaan turvalliseksi. Onhan muutakin arvokasta ja poissa uteliaiden silmiltä laitettavaa kuin aseet ja niiden osat. Auton- ja mp-osat on vielä helpompi myydä netkaupoissa.
Joten eikö olisi kätevintä hyväksyttää ko. tila viranomaisilla, jolloin epätietoisuus poistuisi tai sitten ostaa asekaappeja riittävästi.

Jos mennään koko ajan siinä rajoilla missä hankaluudet alkavat niin itse ainakin jättäisin pelivaraa.

jk. luetun perusteella arvelen että tunnet ja osaat lukea aselakia niin hyvin että vastauksen saaminen voi olla tällä forumilla vaikeaa...

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Mon Nov 27, 2017 23:11
by 1st Sergeant
Hyvä avaus ja aihe. Dekoista kun puhutaan niin juttu on tosiaan toinen, mutta ei puhuta niistä, vaan ampuma-aselain 19§:n tarkoittamista lupavapaista ennen vuotta 1890 valmistetuista mustaruutiaseista.

Myöskään tuollaisen aseen osat ei yht´äkkiä muutu ne aseesta irrottamalla luvanvaraisiksi, eli vastaus on ettei tarvi säilyttää ampuma-aselain tarkoittamalla tavalla. Pidä huoletta köökin pöydällä Berdanin lukkorunkoa ja SAA:n rullaa.

Toinen juttu, jos nyt oikein ymmärsin yltä lukemaani, niin olen heti jyrkästi eri mieltä. Mitä? Miksi tuollaiset "ennen 1890" -aseet pitäisi säilyttää lukkojen takana ja kenelle se kuuluu? Ei kenellekään. Laki on laki. Niitä ei kohdella ampuma-aseina, ellei niillä ammuta.

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Tue Nov 28, 2017 15:16
by John Moses
Hyvä kun tartuit aiheeseen, tämä on todella epäselvä kohta laissa, mutta eipä näytä ketään kiinnostavan...tiedän, että ihmisillä on noita pre-1890-mustaruutiaseita koristeina seinillä, sellaisillakin ihmisillä jotka eivät edes omista yhtään luvanvaraista asetta, eikä heillä näin ollen ole mitään asekaappejakaan tms. Ovatko he sitten rikollisia säilytystavan suhteen ja minkä pykälän nojalla? Ja sitten tuo osajuttu: tulkitsisin sitä samoin kuin sinäkin, eli jos ase sinänsä on lupavapaa, niin voiko sen osa säilytettynä erillään muuttua kapineeksi, jonka säilytystä koskevat luvanvaraisten osien säilytyssäännöt??

Re: Ei-luvanvaraisen aseen osien säilyttäminen?

Posted: Tue Nov 28, 2017 21:44
by 1st Sergeant
Itsellä on lupavehkeet monen lukon ja hälyttimen takana, mutta noita asepukuja, teräaseita ja vanhoja mustaruutiaseita säilytän ihan kirjastohuoneessa näkyvillä, ovat kaiketi jopa rouvan mielestä jollain tapaa dekoratiivinen elementti - vaikka pölyt niistä itse joudunkin pyyhkimään...

Aika jännä jos tästä on hirveästi useaa eri mieltä ja tulkintaa jopa ns. valistuneissa piireissä, koska ei tuossa oikeastaan ole mitään tulkittavaa. Toki olen aiemminkin törmännyt ihan samoihin väärin ymmärryksiin niiden säilyttämisestä, myös viranomaisten kanssa keskustellessa. Mutta se on ilman sen suurempaa lain tuntemustakaan aika selvä peli, vehje mikä ei vaadi lupaa, ei vaadi myöskään säilytykseltä mitään normien täyttämistä (eikä siitä myöskään sen vuoksi ole tarvetta erikseen laissa säädellä). Kannattaa sitten vaan ihan oikeasti tietää, ei luulla, mikä on se lupavapaa laite...

Säilytyksessä nyt ei kumminkaan kannata olla tyhmä ja kaivaa verta nenästään. Sama juttu kuin liikenteessä, vaikka kävelijä kuinka olisi olisi suojatiellä oikeassa lain mukaan, niin ei sen tukkirekan alla kuitenkaan kannata kävellä. Ei niitä Vetterlejä, Berdaneja, Winchestereitä ja hyljepyssyjä kumminkaan kannata pitää niin, että ne loistavat pimeässä verhot auki kadulle tai että ovat siinä tuulikaapin seinällä kaiken tulijan nähtävillä. Monestakin syystä.