Page 1 of 2

Aselaki/patruunat/aseiden lainaus

Posted: Thu Mar 06, 2008 18:17
by 76253r
Voisikos joku kertoa tai laittaa linkin sivulle missä näen mitä panoksia saa milläkin luvilla ostaa. Mitenkä tuo aseiden lainaus toimii? jos minulla on luvat kolmenlinjan kiväärille niin voinko lainata vain ja ainoastaan pulttilukkoisia ja 1-2 toiminta tavan haulikoita? mites nää puolarit? Anteeksi jos joltain katkesi verisuoni :-D

Posted: Thu Mar 06, 2008 19:30
by sako92s
Näissäkin käytännöt vaihtelevat riippuen siitä miltä poliisilaitokseslta kysyy.Patruunoiden suhteen myös kauppiaskohtaisia eroja on. Yleisenä sääntönä aseen lainaamisesta voidaan pitää,että "vähemmän" vaarallista asetta voi lainata. Toimintatapa 3 kiväärin omistaja voi lainata 1-3 toimintatavan omaavia kivääreitä ja haulikoita. Muuaseen ja toimintatapa 4(sarjatuli) aseen voi lainata vain vastaavilla luvilla.9mm toimintatapa 3 pistoolin luvalla voit lainata vastaavia pistooleita/revolverita poislukien taskuaseet,joita taas voi lainata vain vastaavilla luvilla. Jotkut kauppiaat myyvät lupaa vastaavia patruunoita kaliiberista riippumatta(esim. 7.62x53R/.308Win/7.92x57 ja pistooleissa 9mm/45 ACP yms.) taskuaseiden 6.35/7.65 patruunoihin vaaditaan kuitenkin yleensä vastaavat luvat.

Posted: Thu Mar 06, 2008 23:04
by sarvipää
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980001

Tuoltahan löytyy tiedot. Lainaaminen 87 §
Patruunat 61 §

Kannattaa toki koko laki lukea huolella läpi. Ei siitä yhtään viisaammaksi tule, mutta tietää enemmän. ;)

Posted: Fri Mar 07, 2008 0:28
by Bushmaster
Lakiteknisesti juttu menee niin, että .177:n kertalaukeavan omistaja saa lainata 20mm melkein sarjatulta ampuvaa(suom. itselataavaa) solothurmia. Nakskakkosten kohdalla on tietysti se poikkeus..

Posted: Fri Mar 07, 2008 3:17
by sako92s
Esittämäni malli löytyy ampuma-aselain perusteluista. Vanhan aselain aikaan kiväärin luvalla sai todellakin lainata vaikka konekivääriä.

87 §. Ampuma-aseen ja aseen osan lainaaminen. Ilmaisulla "lainaaminen" olisi ehdotetussa pykälässä yleiskielen mukainen sisältö. Mahdollisuus ampuma-aseen lainaamiseen on erittäin tärkeää monien aseharrastuksen lajien käytännön toiminnan järjestämiseksi. Vaikka aseen ja aseen osan lainaaminen onkin mahdollistettava, ei sääntely saa johtaa hankkimista ja hallussapitoa koskevien säännösten kiertämiseen.

Ampuma-aseista ja ampumatarpeista annetun asetuksen 26 §:n 2 momentin nojalla ampuma-aseen saa lähtökohtaisesti lainata toiselle, jos tällä on lupa aseen hallussapitoon. Taskuaseen tai kaasuaseen saa kuitenkin lainata vain sille, jolla on oikeus vastaavan aseen hallussapitoon. Momentin nojalla saa esimerkiksi konekiväärin lainata pienoiskiväärin hallussapitoon oikeutetulle henkilölle. Tätä ei voida pitää aseisiin liittyvän lupajärjestelmän tavoitteiden kannalta hyväksyttävänä. Jos aseiden ja aseen osien lainaaminen mahdollistetaan, lainaamista koskevien säännösten on oltava riittävän yksityiskohtaiset, jottei lupajärjestelmän perustarkoitusta päästäisi kiertämään. Lähtökohtana tulisi olla, että lupaviranomainen arvioi tapauskohtaisesti sekä luvan hakijan sopivuuden että ampuma-aseen soveltuvuuden juuri aiottuun käyttötarkoitukseen.

1 mom. Ehdotuksen mukaan ampuma-aseen saisi pääsääntöisesti lainata toiselle aseen hallussapitoon oikeuttavan luvan haltijalle. Lainaksisaajalle ei kuitenkaan saisi lainata kuin vastaavanlaisen tai sitä vaarattomamman ampuma-aseen kuin hänellä itsellään on oikeus pitää hallussa. Momentin säännöksissä käytettäisiin hyväksi lakiehdotuksen mukaisia ampuma-aseiden tyyppi- ja toimintatapaluokituksia sekä taskuaseen, erityisen vaarallisen ampuma-aseen ja kaasusumuttimen käsitteitä.

Momentin 6 kohdan nojalla saisi suhteellisen vaarattomana pidettävän kaasuaseen lainata vain sille, jolla on oikeus kaasuaseen hallussapitoon. Vastaavasti niin ikään kohtuullisen vaarattomana pidettävän kaasusumuttimen saisi momentin 11 kohdan nojalla lainata vain sille, jolla on viranomaisen antama lupa kaasusumuttimen hallussapitoon. Tältä osin ehdotus perustuisi siihen, että peruste luvan saamiselle näiden yksinomaan itsepuolustuksessa käytettäviksi suunniteltujen välineiden hallussapidolle poikkeaa olennaisesti niistä perusteista, joiden nojalla lupa ampuma-aseen hallussapitoon tavanomaisesti annetaan. Koska myös merkinantopistoolin osalta lupaperusteet poikkeavat muista ampuma-aseista, merkinantopistoolin saisi lainata momentin 7 kohdan nojalla vain sille, jolla on oikeus merkinantopistoolin hallussapitoon. Momentin 8 kohdan mukaan lakiehdotuksen 6 §:n 2 momentin 12 kohdassa tarkoitetun muun ampuma-aseen, kuten esimerkiksi tavanomaista lyhyemmän haulikon, saisi lainata vain rakenteeltaan, mitoiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon oikeutetulle. Edellä kuvattu ase ei siten olisi määritelmän mukainen haulikko, vaan sitä olisi pidettävä muuna ampuma-aseena

(Hallituksen esityksestä uudeksi aselaiksi eduskunnalle)

Posted: Fri Mar 07, 2008 8:49
by Bushmaster
7 luku
Luovuttaminen, lainaaminen ja valvottu käyttö
84 §
Ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten luovuttaminen

Ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia ei saa luovuttaa toiselle, ellei tässä laissa toisin säädetä.

Edellä 1 momentissa tarkoitetut esineet saadaan kuitenkin luovuttaa poliisille ja muulle viranomaiselle, jonka toimivaltaan kuuluu ampuma-aseita koskevien asioiden käsitteleminen.
85 §
Pysyvään luovuttamiseen oikeutetut

Ampuma-aseen, aseen osan, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia saa kaupallisessa tarkoituksessa luovuttaa pysyvästi vain ase-elinkeinonharjoittaja, jolla on siihen asealan elinkeinoluvan nojalla oikeus.

Jollei tässä laissa toisin säädetä, ampuma-aseen, aseen osan, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia saa yksityistä tarkoitusta varten luovuttaa pysyvästi vain hallussapitoluvan tai kaasusumutinluvan haltija ja patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia lisäksi rinnakkaisluvan tai ampumatarvikeluvan haltija. (29.6.2001/601)
86 §
Luovutuksen vastaanottajaa koskevat edellytykset

Ampuma-aseen, aseen osan, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia saa luovuttaa:

1) pysyvästi vain sille, jolla on oikeus esineen hankkimiseen;

2) kuljetettavaksi vain sille, jolla on oikeus esineen kuljettamiseen;

3) säilytettäväksi vain sille, jolla on oikeus esineen säilyttämiseen.

Ase-elinkeinonharjoittaja, jolla on oikeus ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten valmistamiseen, saa luovuttaa valmistetut esineet pysyvästi vain ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden tai erityisen vaarallisten ammusten kaupan harjoittamiseen oikeutetulle ase-elinkeinonharjoittajalle.
87 §
Ampuma-aseen ja aseen osan lainaaminen

Ampuma-aseen saa lainata toiselle seuraavasti:

1) haulikon saa lainata vain sille, jolla on oikeus haulikon, kiväärin tai yhdistelmäaseen hallussapitoon;

2) kiväärin tai yhdistelmäaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kiväärin tai yhdistelmäaseen hallussapitoon;

3) pienoiskiväärin tai mustaruutiaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus haulikon, kiväärin, pienoiskiväärin, pistoolin, revolverin, yhdistelmäaseen tai mustaruutiaseen hallussapitoon; (29.6.2001/601)

4) pistoolin tai revolverin saa lainata vain sille, jolla on oikeus pistoolin tai revolverin hallussapitoon;

5) pienoispistoolin tai pienoisrevolverin saa lainata vain sille, jolla on oikeus pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin hallussapitoon;

6) kaasuaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kaasuaseen hallussapitoon;

7) merkinantopistoolin saa lainata vain sille, jolla on oikeus merkinantopistoolin hallussapitoon;

8) 6 §:n 2 momentin 12 kohdassa tarkoitetun muun ampuma-aseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon;

9) taskuaseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus taskuaseen hallussapitoon;

10) erityisen vaarallisen ampuma-aseen saa lainata vain sille, jolla on oikeus toimintatavaltaan ja muuten vastaavan ampuma-aseen hallussapitoon;

11) kaasusumuttimen saa lainata vain sille, jolla on oikeus kaasusumuttimen hallussapitoon.

Sille, jolle ampuma-ase lainataan, saadaan samalla luovuttaa myös tarpeellinen määrä aseessa käytettäviksi soveltuvia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita.

Jos ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavaan lupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan aseella ei saa ampua, lainaksiantajan on ilmoitettava siitä lainaajalle. Lainaajan on noudatettava ehtoa.

Aseen osan saa lainata toiselle, jos hänelle 1 momentin mukaan saisi lainata ampumaaseen, jossa lainattava aseen osa on suunniteltu ja valmistettu käytettäväksi. Aseen osan saa lisäksi lainata sille, jolla muuten on oikeus kyseisen aseen osan hallussapitoon.

Posted: Fri Mar 07, 2008 13:40
by sako92s
Uskomatonta mutta totta; soitin Tiilikaiselle Ase- ja arpajaishallintoon ja Idän ihme on oikeassa; hänen mukaansa ratkaiseva sana on kivääri. Toimintatavalla ei ole merkitystä. Poikkeuksena lain mainitsemat ERVA-ja muuaseet.Eli kertalukeavan kiväärin luvalla saa lainata itselataavaa. Aika mielenkiintoista ,sillä paikallisen poliisilaitoksen kanta oli päinvastainen :smile: tiedustelin sieltäkin. Mulla on näköjään ollut asiasta väärä käsitys viimeiset kymmenen vuotta. Aika jännä,että lain perusteluille ei anneta painoa tässä asiassa,mutta kyllä kai sitä nyt Tiilikaista on uskottava :D eihän tästä maasta paljon korkeampia alan asiantuntijoita löydy.

saitko

Posted: Fri Mar 07, 2008 18:25
by greendevil
Saithan lausunnosta mustaa valkoisella jotta se pätee sitten kun juttua puidaan oikeudessa lakikirja auki. Samassa haaveessa olen elänyt itsekkin.

Posted: Fri Mar 07, 2008 19:06
by Bushmaster
Se mitä laissa seisoo on valonsuopaa kamaa. Lain suunnitelmat ja suositukset - kronikasta voi lyötyä vaikka mitä, kuten itsepuolustusaseiden salliminen, mutta laista sitä (tässä tapauksessa ikävä kyllä) ei löydy.

Mutta in Soviet Finland, laki on niin kuin se luetaan.

Posted: Fri Mar 07, 2008 20:49
by sako92s
Idän ihme lännen kauhu wrote:Se mitä laissa seisoo on valonsuopaa kamaa. Lain suunnitelmat ja suositukset - kronikasta voi lyötyä vaikka mitä, kuten itsepuolustusaseiden salliminen, mutta laista sitä (tässä tapauksessa ikävä kyllä) ei löydy.

Mutta in Soviet Finland, laki on niin kuin se luetaan.
Voi kun olisikin näin, mutta viimeaikojen tapahtumien valossa laki on kuin se oikeudessa tulkitaan vrt. Raahen suuri asejupakka. Greendevil,en pyytänyt vastausta kirjallisena,se tuli heti niin suurella varmuudella,että asiasta ei kyllä jäänyt mitään epäselvää. Itselläni kun ei ole tarvetta lainailla pyssyjäni kellekkään,joten asiasta voi pyytää paperin joka sellaista tarvitsee.

Posted: Sat Mar 08, 2008 11:35
by 76253r
tuota lukiessani hoksasin mustaruutiaseiden kohdalla että siinä ei ole periaatteessa määritelty pistoolia, kivääriä ja revolveria erikseen. Eli eikös mustaruuti aseita saanutkin lainailla kiväärin luvilla? eli periaatteessa saisin lainata mustaruuti revolverin?

Posted: Sat Mar 08, 2008 11:57
by 76253r
jaska wrote:Samaan kiinnitin huomiota.Mitenkähän asia todella on?
Tavallisen pulliaisen eduksi tuskin kuitenkaan eli aika varmasti pistooli pistoolin luvilla ja revolveri revolverin luvilla..

Posted: Sat Mar 08, 2008 12:08
by jaska
Mikä lasketaan mustaruutiaseeksi?Onhan noita paljonkin patruunallisia mustaruutiaseitakin.

Posted: Sat Mar 08, 2008 12:52
by sarvipää
Mustaruutiaseella tarkoitetaan ampuma-asetta, joka on suunniteltu ja valmistettu vain mustalla ruudilla käytettäväksi. Replikassa pitää löytyä teksti "black powder only." Ei tuo hylsy ole mikään ratkaiseva tuossa asiassa. Pääasiassa hylsylliset replikat on kyllä savuttomalle ponnistettu. Ei ainakaan äkkiä tule poikkeusta mieleen. Eli eivät ole mustaruutiaseita vaikka sauhupaukkuja ampuisikin. Originaalit onkin sitten eri asia. Jos omistaa ikänsä puolesta lupavapaan aseen, mutta sillä haluaa ampua, ollaan aseesta riippuen mustaruutiaseessa joka syö patruunoita.

Posted: Sat Mar 08, 2008 13:01
by smokeball
4) pistoolin tai revolverin saa lainata vain sille, jolla on oikeus pistoolin tai revolverin hallussapitoon

Tulkitsen tuon niin, että voi lainata pistoolin luvalla revolverin tai revolverin luvalla pistoolin. Ei siis tarvitse olla juuri täsmälleen toimintatavaltaan samanlainen lyhyt ase.