Asekeräily & muu aseharrastus

Yleinen keskustelu aseista ja asekeräilystä.
Post Reply
elvarit

Asekeräily & muu aseharrastus

Post by elvarit »

Asekeräily tuli kuvioihin mukaan oikeestaan ihan yllätyksenä, muutama seuran pitkänlinjan keräilijää kysyi olisiko halukkuutta osallistua seuraavaan kokoukseen, suostuin tulemaan kokoukseen ja innostuin valtavasti keräilystä, koska ukoilla oli valtava tietotaito keräämistään aseista.

Ennen aseharrastus oli minulle pelkkää ampumista, mutta keräilyn myötä on tullut tarve saada tietoa aseiden historiasta ym. sotahistoriasta paljon enemmän.

Aseharrastus ennen keräilyä oli/on edelleen SRA, joten suurin osa aseistani on tällä hetkellä vanhojen ukkojen mukaan terroristipyssyjä, mutta pikkuhiljaa noita 2. maailmansodan aikaisia kivääreitä on tullut hommattua enemmän ja enemmän.

Mitenkäs muilla? Kuinka saitte innostuksen keräilyyn ja onko muita aseharrastuksia?

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Post by Sturmmann »

Yleisen sotahistorian myötä kiinnostuin pikkuhiljaa aseista. Kaverilla oli jo jonkinlaista kokoelmaa, kun hän kauppasi minulle kiväärin (91-30) ja yllytti ostamaan lisää ja lisää, niin se sitten meni. Kohta löysin itseni asekaupassa ihailemassa 98k kivääriä ja sitä rataa... Myöhemmin innostuin practikalista, mutta se on nyt valitettavsti hieman hiipunut! TA-ammunta kyllä kiinnostaisi, jos olisi < 1 km:n ratoja lähellä käytettävissä!
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

User avatar
FTR
Ylläpitävä voima
Ylläpitävä voima
Posts: 649
Joined: Fri Feb 10, 2006 21:47
Location: Uherský Brod
Contact:

Post by FTR »

Itse en ole asehistoriasta keräilyllisesti kiinnostunut. Mutta ammuntaa harrastetaan vanhoilla aseilla. Res. kenttäammunnat Enfieldillä tai Mauserilla. SRA ja IPSC vedetään reippaasti Samopal vzor.58:lla.

Ja olen vahvasti sitä mieltä, että 2.ms:n päättyminen ei ole mikään keräilyn takaraja. Asekeräily ei ole synonyymi 1945 -vanhemmille aseille.
Joten minusta ainakin ne "terroristiaseet" on ihan yhtä keräilyllisiä kuin M91:t.Image
- Elämä on ihmisen parasta aikaa -

elvarit

Post by elvarit »

Juu kyllähän kaikki aseet on jollain tavalla keräilyllisiä, mutta kun radalla ottaa pussista esim. taittoperäisen sigin 551:en, niin kyä meitin ampumaseuran vanhat parrut hyppää takajaloilleen.

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Post by Spieß »

aivan oikein ,ei keräilyä rajoita vuosiluvut vaan se mitä haluaa kerätä...
joku haluaa pelkästään S&W aseita, joku vaikkapa italialaisia pyssyjä(kukahan kumma niitä kerää?) mutta kuitenkin...... :-D
Si vis pacem, parabellum...
Image

User avatar
jylhä
sotvm3
sotvm3
Posts: 588
Joined: Fri Jun 23, 2006 20:40

Post by jylhä »

itselle kävi niin että historia ja ammunta harrastus meni ristiin. sodista lueskellessa aina törmäs sen aikasiin aseisiin. sitten tuli ostettua yks ysiykkönen tuossa vuosituhannen vaihteessa ja nyt on keräilyluvat ja pyssyjä viitisenkymmentä. lumipalloteoria toimii käytännössä.
"olisiko kuitenkin syytä ottaa taskuase mukaan"

eklu
res vänr
res vänr
Posts: 806
Joined: Sun Nov 12, 2006 19:20
Location: Vaasa

Post by eklu »

Toiset ei jaksa taistella lupien kanssa ja eniten ongelmia säilytyspaikasta, kalterit ikkunaan, rautaa oveen, hälytyslaitteita. Oikaistaan ja kerätäänki lupavapaita, eihän se yhtä hienoa ole mutta jotain hommaa kumminkin. Tämmöselle se sitten näyttää http://koti.mbnet.fi/eklu/Hmm/CO2_Lyhyet.jpg
http://koti.mbnet.fi/eklu/Hmm/Taittoperat.jpg
http://koti.mbnet.fi/eklu/Hmm/Keraily.JPG
http://koti.mbnet.fi/eklu/Hmm/AA_C.jpg
Onhan noita muitakin, kerkee kuvia ottamaan kun pitää niitä siirrellä, kumminkin täysin kunnossaolevia ilma tai CO2 aseita, osa .22 kokoakin ja muutamaa saa epäillä onko suomessa muita yksilöitä.

Joku tautihan tämän on pakko olla. 8)

1st Sergeant
res luutn
res luutn
Posts: 992
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:01
Location: Häme
Contact:

Post by 1st Sergeant »

Pyydän jo etukäteen Eklulta anteeksi, jos loukkaan sinun keräilijänsieluasi nyt.

Minusta asekeräilyä ja militariakeräilyä ei ole muu kuin asekeräily ja militariakeräily. Siihen ei mahdu co2:set, airsoftit, värikuulat ja mitä noita onkaan. Asekeräily on aseiden keräilyä. Militariakeräily on militarian keräilyä. Piste.

Lievennyksenä asekeräilyssä vastentahtoisesti hyväksyn dekotut aseet joissain tapauksissa. Ja silloinkin oikeastaan rekvisiittana. Tarkoittaen siis tätä; toimivaa 91:stä ei voi laittaa työhuoneessa olevan puna-armeijan antautuvaa sotilasta esittävän nuken selkään, ei, vaan siihen on dekottu ´91 oivallinen. Olohuoneen oven päälle en voi laittaa KP31:stä muuten kuin dekottuna, hyväksyn siis tämän dekotun aseen asekokoelman (pilattuna) osana. Jne. Mutta vain dekoaseita keräävää en kutsu todellakaan enää asekeräilijäksi. Ehkä dekoasekeräilijäksi? Ymmärtänette tarkoitukseni?

Myöskään militariaa ei ole muu kuin siihen oikeasti kuuluvat asiat. Ei Halpa-Hallin tms. co2:t. Tietenkin jos jotain ilmakivääriä on joku armeija käyttänyt harjoittelussaan ja siinä on leimat ja kaikki, totta kai se silloin kuuluu ase/militaria kokoelmaan.

Joku joka kerää eri maiden maastopukuja ja maastokuoseja on maastopukukeräilijä. Ei hän hyväksy mitään kaupallisen valmistajan "muka armeijavaatteita" jne. Jos hyväksyy niin sitten on helppoa ja halpaa hakea halpamyymälän alekorista kiinalaista maastohousua ja liiviä ja lippalakkia. Eikä hän enään ole keräilijä ymmärtämässäni merkityksessä. Ymmärtänette edelleen mitä ajan takaa?

Ilma-aseista vielä. Tietysti joku 1700-luvun ilmakivääri on asekeräilijän aarre. Tai Valmet imppu 50-luvulta on hauska vekotin suomalaisia aseita keräävän kaverin kokoelmassa ihan kokoelma esineenä ja kuriositeettina.

Väsyneenä kirjoitan, ei ehkä pitäisi. Kommentteja, vastaväitteitä odottelen ja väitellään sitten...
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Post by Sturmmann »

Minusta Eklu on ilma-asekeräilijä, niin ei varsinainen asekeräilijä. Statustahan ei saa ilma-aseilla vaikka mikä olisi. Toisaalta ilmakiväärikin on ase, joo ja kiviritsa on ase, hmm, linkokin on ase tai väittävät Daavidin sillä kaataneen Goljatin, joten asehan sekin on.
Varmaan ei uni tule enään, kun joutuu nyt tätä funtsimaan. :smile:
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

eklu
res vänr
res vänr
Posts: 806
Joined: Sun Nov 12, 2006 19:20
Location: Vaasa

Post by eklu »

1st Sergeant, nyt olikin ja on kyse korvaavasta toiminnasta. Jostain syystä esim. postimerkit eivät tunnu ratkaisulta ja en tätä nyt niin keräilynä pidä eli mulla ei ole mitään selvää suunnitelmaa. Tulipa hankittua kaikilla eri toimintatavoilla toimiva ilma ase ja melkoinen määrä erilaisia luoteja niihin. Jonkinverran pistimiä ja niitä ehkä voisi lisätä, jokunen deko ja ihan käyttöaseitakin. Aikaa on niin jotain pitää tehdä tai tulee päivät pitkäksi.

Mutta asia tuli selväksi, eksyin väärään paikkaan.

elvarit

Post by elvarit »

Dekoaseiden keräilyn huomaa jo nyt aivan selvästi, kun messuillakin alkaa olemaan puolet aseista dekoja. Myyjäthän tietysti dekoaa aseita, koska ne taitavat mennä paremmin kaupaksi (enemmän ostajakuntaa), kuin ampumakunnossa olevat aseet. Itse en myöskään dekoasetta hyväksy muutakuin rekvisiittana, sehän on sama kuin keräilisi rautakankia.

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Post by Spieß »

eklu wrote:1st Sergeant, nyt olikin ja on kyse korvaavasta toiminnasta. Jostain syystä esim. postimerkit eivät tunnu ratkaisulta ja en tätä nyt niin keräilynä pidä eli mulla ei ole mitään selvää suunnitelmaa. Tulipa hankittua kaikilla eri toimintatavoilla toimiva ilma ase ja melkoinen määrä erilaisia luoteja niihin. Jonkinverran pistimiä ja niitä ehkä voisi lisätä, jokunen deko ja ihan käyttöaseitakin. Aikaa on niin jotain pitää tehdä tai tulee päivät pitkäksi.

Mutta asia tuli selväksi, eksyin väärään paikkaan.
Ei, et eksynyt mielestäni väärään paikkaan, Mr sergeantin mielipide on hänen omansa ei mitenkään edusta koko palstan linjaa....kyllä seurassammekin on heppuja jotka eivät förstin mielestä ole varmaankaan kuuluvia siihen...
Si vis pacem, parabellum...
Image

1st Sergeant
res luutn
res luutn
Posts: 992
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:01
Location: Häme
Contact:

Post by 1st Sergeant »

Ei ei ei...

Eklu: Et varmastikaan ole eksynyt väärälle keskustelupalstalle. Kyse on nyt vaan siitä mikä on ASEkeräilyä. Jokainenhan saa kerätä mitä mieleen tulee. Olen nähnyt hienon kuulakärkikynäkokoelmankin, puhumattakaan kaikesta muusta keräilystä. Ilma-asekeräily on ilma-asekeräilyä, ei siinä mitään väärää eikä naurettavaa ole. Ase- tai militariakeräilyä se vaan ei ole.

Spiess: Tietenkin mielipiteeni on omani, enhän mitenkään voisikaan edustaa palstan linjaa. Olen täällä vain vieraana. Sitten mitä tulee siihen kuka mielestäni on kuuluvainen asehistorialliseen seuraan; uskallan puhua kahden asehistoriallisen seuran jäsenenä siitä jotain minäkin. Kaveri jolla ei ole ensimmäistäkään asetta, vaan on kerännyt vaikkapa mittavan lottakuppien ja sk-lusikoiden kokoelman - ilman muuta kuuluu asehistorialliseen seuraan. Toisellakaan ei ole ensimmäistäkään asetta, ei edes kiinnostusta niihin, vaan löytyy mittava kokoelma vaikkapa sk ja m22 ja m36 uniformuja - ilman muuta kuuluu asehistorialliseen seuraan. Kolmannella pari hassua asetta, mutta valtava määrä alan kirjallisuutta ja on kerännyt päähänsä käsittämättömän määrän tietoa alasta - ilman muuta kuuluu seuraan. Neljäs on nuori kaveri, palava intoa oppia ja tietää aseista ja on myös todella opiskellut kiinnostuksen kohteitaan, ei kuitenkaan opiskelujen tms vuoksi todellakaan mahdollisuutta (vielä) toteuttaa itseään keräilijänä - mielestäni kuuluu seuraan. Viides on mittavan rahavarantonsa turvin hankkinut toistasataa sekalaista asetta, ei oikein meinaa edes tunnistaa omia aseitaan, ei tiedä niiden toiminnasta mitään eikä osaa sijoittaa niitä historialliseen viitekehykseensä, ei harrasta millään muotoa asehistoriaa - ei kuulu asehistorialliseen seuraan.

Mutta mikäpä minä olen tuomaroimaan. Ei nämä ole niin yksioikoisia juttuja. En varmasti itsekkään ole jonkun pitkän linjan keräilijän mielestä kunnon asekeräilijä.
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Post by Sturmmann »

Spiess wrote: Ei, et eksynyt mielestäni väärään paikkaan, Mr sergeantin mielipide on hänen omansa ei mitenkään edusta koko palstan linjaa....kyllä seurassammekin on heppuja jotka eivät förstin mielestä ole varmaankaan kuuluvia siihen...
Hei, ei palstalla ole mitään linjaa??? Vai pitäisikö olla??? Tai jos on, niin mikähän se nyt sitten on? Mielestäni tämä foorumi on neutraalimpi, kuin lähdevesi, jossa on tilaa kaikelle ja kaikille. :smile:

Ps. JP4 saa 10+ pistettä hyvästä vertauksesta, asiaa. 8)
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

User avatar
FTR
Ylläpitävä voima
Ylläpitävä voima
Posts: 649
Joined: Fri Feb 10, 2006 21:47
Location: Uherský Brod
Contact:

Post by FTR »

Palstalla ei ole mitään linjaa, eikä se edusta P-Kymenlaakson Asehistoriallisen yhdistyksenkään linjaa. Jokainen kirjoittaja vastaa omista höpinöistään jne.

Tietenkin tässä (ylläpidossa) on ohjenuorana, ettei täällä kehoteta/neuvota mihinkään laittomuuksiin ja eikä ihan hirveästi aleta riitelemään. Ja sitä rataa. Aseiden ja keräilyn vastustajatkin saa täällä minun puolesta kirjoitella, kunhan pysyvät asiapohjalla ja kommentit on hyvin perusteltuja.

Mnusta ilma-aseetkin on aseita, joten eiköhän niiden keräily jonkinlaista asekeräilyä ole sekin. Vaikka sillä nyt ei ole mitään merkitystä - keräilyä kuitenkin. Enpä itsekään tiedä minkä alan keräilijä olen. Ehkäpä "Halvan kivannäköisen sotilastavaran keräilijä". Minua ei haittaa, vaikken pystykään sijoittamaan itseäni johonkin tiettyyn genreen :lol:

Joten antakaa sanan säilän viuhua, kunhan aihe liittyy edes hivenen aseisiin, militariaan, sotahistoriaan tms.
- Elämä on ihmisen parasta aikaa -

Post Reply

Return to “Yleinen asekeskustelu”