Asekeräily & muu aseharrastus

Yleinen keskustelu aseista ja asekeräilystä.
User avatar
Kessu
vääp
vääp
Posts: 225
Joined: Thu Jan 18, 2007 15:30
Location: Tre

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by Kessu »

Kyllä kulkee samassa marssijärjestyksessä kuin uuden statuksen haku. Säilytystilat vaativat hyväksytyn hälytysjärjestelmän, joka ilmoittaa hälytyksestä sinulle tai vartiointiliikkeelle. Myös tilojen rakenteiden vahvistaminen saattaa tulla eteen. Jos aseita säilytetään kaapeissa, niin kaappien kiinnittämiseen tulee kiinnittää huomiota. Sertifioituja niiden ei mielestäni tarvitse olla mutta tarkastava viranomainen kannattaa aiheen puitteissa haastatella. Näin ainakin omat kokemukset aiheesta.

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by John Moses »

Riippuu paikkakunnasta. Laki ei tunne mitään vaatimuksia hälyistä, vaan nimeää ainoastaan sertifioidut kaapit ja "muun hyväksytyn tilan". Helpoimmalla pääsee kun hankkii heti suoraan ne standardikaapit, ne kelpaa varmasti hyväksytyksi tilaksi ihan sellaisenaan.
Image

User avatar
Kessu
vääp
vääp
Posts: 225
Joined: Thu Jan 18, 2007 15:30
Location: Tre

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by Kessu »

Saattaapi riippua paikkakunnasta mutta Poha tekee päätöksen ja veikkaisin että ilman hälyjä tila ei kelpaa Pohalle.

User avatar
jylhä
sotvm3
sotvm3
Posts: 588
Joined: Fri Jun 23, 2006 20:40

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by jylhä »

Tuolle Pohalle olis hyvä esittää kysymys siitä mitä apua hälytimistä on kaupungin ulkopuolella? Lähimpään poliisilaitokseen on matkaa 30km, "omaan" laitokseen 50km, ja partion saapuminen paikalle kestää 2tuntia ja todenäköisesti se ei tule ollenkaan.
"olisiko kuitenkin syytä ottaa taskuase mukaan"

User avatar
HL/A
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3500
Joined: Tue Dec 23, 2008 15:40
Location: Salpalinja

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by HL/A »

Kaveri yritteli selvitellä asiaa kun hänellä on hälytyssysteemi josta tulee hälytys tekstiviestinä kännykkäänsä. Jos sattuu olemaan ulkomailla kun hälytys - joko murto tai palo - tulee niin mihinkä numeroon pitäisi soittaa, varsinkin virka-ajan ulkopuolella? Jos esimerkiksi keski-Euroopassa ollessaan soittaa numeroon 112 niin varmasti ei saa asiaansa hoidettua.
Vastausta kaveri ei mistään saanut joten se noista hälytinvaatimuksista.
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.

VZ-59
kers
kers
Posts: 125
Joined: Tue Sep 02, 2008 18:32

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by VZ-59 »

Omasta mielestäni hälytin ovat tarpeellinen hankinta keräilijälle. Ja jos itse on reissussa niin sen hälyn voi laittaa luotettavalle kaverille reissun ajaksi ja antaa peliohjeet siitä miten toimitaan jos häly tulee. Kaverini muutti tänään jenkkilään kolmeksi vuodeksi ja eilen ohjelmoimme laitteen siten, että häly tulee minullekin. Ja niistä on hyötyä, vaikka poliisi ei lentämällä paikalle saapuisikaan. Tiedän tapauksen jossa mökiltä tuli omistajalle murtohälytys. Hälyttimessä oli kuuntelumahdollisuus ja sen kautta selvisi, että vikahälytyksestä ei ole kysymys. Omistaja herätti soittamalla läheisen maatalon isännän joka kävi pudottamassa TUHTI-viljakärryn tieliittymään. Poliisi löysi kärryn taakse"parkkeeratusta"autosta anastettua omaisuutta ja kaksi nuorta löytyi kävelemästä tienposkesta muutaman kilometrin päästä. Eivät aluksi tienneet tapauksesta mitään mutta autosta löytyi toiselle kuuluvia papereita ja autokin oli sukulaisen nimissä.

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by turjake »

HL/A wrote:Kaveri yritteli selvitellä asiaa kun hänellä on hälytyssysteemi josta tulee hälytys tekstiviestinä kännykkäänsä. Jos sattuu olemaan ulkomailla kun hälytys - joko murto tai palo - tulee niin mihinkä numeroon pitäisi soittaa, varsinkin virka-ajan ulkopuolella? Jos esimerkiksi keski-Euroopassa ollessaan soittaa numeroon 112 niin varmasti ei saa asiaansa hoidettua.
Vastausta kaveri ei mistään saanut joten se noista hälytinvaatimuksista.
Tulipa mieleen jos tälläisessä tilanteessa tekisi sopimuksen paikallisen vartiointiliikkeen kanssa, että voi välittää hälytyksen heidän päivystävään numeroon. Vartija sitten tekee ilmoituksen poliisille/palokunnalle/menee itse paikalle. Saattaa jotain maksaa mutta tilanteen tullen ei maksu varmaan harmita enää lainkaan.

User avatar
HL/A
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3500
Joined: Tue Dec 23, 2008 15:40
Location: Salpalinja

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by HL/A »

Juttelin kerran erään vartiointiliikkeen edustajan kanssa. Kertoi että jos hälytys tulee kohteesta jossa tiedetään olevan aseita eivät mene paikalle vaan ilmoittavat poliisille.
Eli aika turhasta maksetaan korkeaa kuukausimaksua.
Toinen seikka on että mahdollisesti vartiointiliikkeelle pitää antaa myös kiinteistön avain sekä hälytyksen purkukoodi jolloin ne taas ovat yhdellä turhalla osapuolella ilman omaa valvontaa.

Hälytinlaitteita on monenlaisia mutta ilmeisesti joissakin malleissa robottipuhelimen soitonsiirto toiseen numeroon ei onnistu tuosta vain, vaan vaatii huoltomiehen tekemään ohjelmoinnin joka kerta. Tämäkin kannattaa selvittää kun hälytinjärjestelmää on hankkimassa.
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.

1st Sergeant
res luutn
res luutn
Posts: 992
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:01
Location: Häme
Contact:

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by 1st Sergeant »

Kyllä komppaan VZ-59:ä tässä hälytinasiassa. Antaa kyllä itselle mielenrauhaa. Etenkin jos liittää samaan systeemin myös palohälytyksen. Itse ainakin pelkään tulipaloa enemmän kuin rosmoja. (Niin, hälytin piippaa, mutta ei sammuta tulipaloa, noh, onpas ainakin hyvä tietää että koti palaa... Ja saahan näihin kaikenlaisia vesivahinko ym ilmaisimiakin ja mikä tässä myös on hyvä, niin laite soittaa mulle jos tulee sähkökatko ja uudelleen kun sähkö tulee takaisin. Kiva tietää pakastimen ym osalta katkojen kestoista.)

Semmoinen juttu on kyllä, että en kykene ymmärtämään näitä kauhisteluja siitä että pitääkö keräilijän hankkia hälytin. Aivan sontapuheita! Jos se ase- ja militariakeräily kaatuu (halvimmillaan) 200-400 €:n langattoman gsm-hälyn hankintaan, niin sitten saa kaatua. On tämä sen verran kaiken rahan ja ajan nielevä harrastus, ettei kannata aloittaakaan jos tuosta tulee kynnyskysymys.

Itsellä oli aiemmin huonot säilytystilat, niin huonot, etten olisi itse niitä hyväksynyt jos olisin ollut hyväksynnän antava virkamies. Mutta sitten aina takaraivossa oli pikkuinen peikko moukarin ja tiirikan kanssa mellastamassa. Aina kun koti oli tyhjänä. Nyt kun suojaukset on kunnossa, jopa niin että tarkastaja sanoi olevan jopa reippaasti ylimitoitetut, niin jopa on helpottunut olo. Ei enää asia vaivaa päätä. Rahallinen panostus ei kuitenkaan ollut ihan posketon, omaa työtä kylläkin meni niin paljon etten viitsi laskea, ainakaan tuntipalkkalaskelmaa itselle. Mutta kannatti. Suosittelen. Vielä kun siinä sivussa ja suunnilleen samalla vaivalla ja pienellä lisärahalla tuli myös muun kodin turva-asiat mietittyä ja saatettua kuntoon.

Vielä tuohon robottiin joka soittelee; ainakin omassa vehjeksessä sen voi ohjelmoida soittamaan kolmeen (vai neljään) eri numeroon vuoronperään, jos numero ei vastaa/kuittaa, niin siirtyy seuraavaan numeroon jne, ja kierros alusta, kunnes joku reagoi.
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.

Markus
kok
kok
Posts: 93
Joined: Thu Jan 10, 2013 16:19

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by Markus »

Itsellä on tuo säilytys tilojen tarkistus edessä kuukauden sisällä.Toistaiseksi en ole mitään kunnon hälyttimiä hommannut,mutta jotain pientä kuitenkin.kahteen ulko-oveen langattomat sireenit(Jos oven avaa,alkaa hälytin huutaa).Lisäksi älyttömän pienikokoisen liiketunnistimen,josta tulee viesti suoraan kännykkään.Lisäksi tuossa tunnistimessa on mikrofoni,josta pystyy kännykän kautta kuuntelemaan mitä sisällä tapahtuu ja laitteen voi myös sulkea/käynnistää tekstiviestillä.Asekaapin sisälle hommasin myös hälyttimen joka alkaa huutamaan jos laite liikahtaa/tärähtää.

En ole vieläkään varma pulttaanko kaappia ollenkaan kiinni,koska painaa kuitenkin sen 152kg.Mainitaanko se kaapin 150kg painoraja jossain kohtaa aselakia(En itse ainakaan löytänyt),vai mistä kyseinen sääntö tulee?
"Si vis pacem,para bellum"

eklu
res vänr
res vänr
Posts: 806
Joined: Sun Nov 12, 2006 19:20
Location: Vaasa

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by eklu »

Ihan halvalla saat USB kameran jos pidät tietokonetta päällä ja asetukset jos havaitsee liikettä niin sekunnin välein ääni ja kuva googlen postiin niin jos rosmot hokaa kameran ja konee ja tuhoaa on se myöhäistä. Pari Dopperia vartiopäälliköksi niin elekroniikka häviää 10-0, vedä raatoja vaan vähän sisälle et tulee edes tuulikaappiin verta niin voit vedota kotirauhaan. Opetat heti mikä on sun, no pitemmät reissut ei onnistu mutta yösi nukut rauhassa.

Kamera 20€ ja dopperit reilun tonnin mutta ystävyydestä/uskollisuudesta sekinn halpaa, kamera ei torju mutta saat hyviä kuvia ja rosmot niillä kiinni. Meillä vaimo vaikka ruokkii ei tule mun huoneeseen ilman lupaa, vain kummipoika joka on ollut mukana koulutuksessa. Sen kameran saa muös ihan ilmaisohjelmilla lähettämään sun kännykkään kuvaa et mitä ny tapahtuu. Häly päälle ja Ulssonin halpa kelpaa sinivuokoille kun ei ne niistä mitään ymmärrä. Jos museo tyhjätään kahdessa minuutissa niin mitä sä voit tehdä, jalkaväki miinat.

User avatar
Tvälläri
ylik
ylik
Posts: 173
Joined: Tue Aug 04, 2009 9:07

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by Tvälläri »

Järjestelysi mielestäni riittää vallan mainiosti hyväksyttäväksi tilaksi, noi hälyttimet on ihan OK. Paino on määritelty sisäasianministeriön asetuksessa turvakaapeista (niinkuin aselaissa lukee)
Lainaus Finlex: Sisäasiainministeriön asetus ampuma-aseiden säilyttämiseen tarkoitetusta turvakaapista 163/2002

"2 §
Turvakaapin ankkurointi

Turvakaappi, jonka massa on alle 150 kilogrammaa, on ankkuroitava seinään tai lattiaan turvakaapin mukana toimitettujen asennusohjeiden mukaisesti."

Ja itse asiassa on täysin sallittua (tai ainaki joku aika sitten oli) lisätä kaapin kokonaispainoa irtonaisilla lisäpainoilla. Eli voit kaappiin laittaa vaikka teräslevyjä kaapin pohjalle muutaman paksun siivun. Ne irtopainot katsotaan kaapin kokonaismassaan yhteenlaskettuna, mutta niinkun kerroin tämä oli viranomaisille annettu tarkentava ohje. Enkä tiedä onko se edelleen voimassa.
Vain voittajan taistelu päättyy paraatiin...

jaska
maj
maj
Posts: 1338
Joined: Mon Dec 17, 2007 22:05
Location: kangasala

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by jaska »

Tiedän kyllä tapauksia jossa tarkastaja on vaatinut yli 150kg painoisen kaapinkin pulttaamista kiinni.eikä se nyt niin suuri vaiva ole!

VZ-59
kers
kers
Posts: 125
Joined: Tue Sep 02, 2008 18:32

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by VZ-59 »

Eihän se pulttaaminen suuri vaiva ole mutta lattialämmityksen ollessa kyseessä hieman haasteellinen. Ja jos seinät ovat esim. kipsilevyä niin siitä ei taas ole hirveästi hyötyä. Itselläni on kaksi erikokoista kaappia pultattu toisiinsa kiinni ja niiden ns. kulman yli pyörittely ei onnistu. Eli ei ole kovin helposti liikuteltava yksikkö.

Birke
ylik
ylik
Posts: 169
Joined: Sun Jan 16, 2011 13:00

Re: Asekeräily & muu aseharrastus

Post by Birke »

jaska wrote:Tiedän kyllä tapauksia jossa tarkastaja on vaatinut yli 150kg painoisen kaapinkin pulttaamista kiinni.eikä se nyt niin suuri vaiva ole!
Ei nimittäin tuommoisen 150 kiloisen kaapin raahaminen yhdeltä mieheltä autoon ole homma, eikä mikään jos saa vain hetken työrauhan...
Unternehmen Birke

Post Reply

Return to “Yleinen asekeskustelu”