Churchill Krokotiili

Keskustelua panssaroiduista ajoneuvoista. Tankit, panssariautot jne.
Post Reply

bw mies
korpr
korpr
Posts: 40
Joined: Mon Aug 11, 2008 20:57

Re: Churchill Krokotiili

Post by bw mies »

Aika lähelle on pitänyt vaunu viedä että pääsi liekkejä sylkemään, tietty jonkinsortin bunkkeria vastaan ollut hyvinkin tehokas kunhan ei vihollisen pst-aseita ollut lähellä.

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Churchill Krokotiili

Post by Canet »

Vielä toisen maailmansodan alkupuolella useimmat kevyet pst-aseet olivat melko tehottomia etäisyyksiltä, joilta psv:n liekinheitin oli tehokas. Pst-aseiden kehitys lienee vaikuttanut liekinheitinvaunujen vähenemiseen.

Kuitenkin näitä rakennettiin vielä sodan jälkeen, esim. T-55 ja T-62 -vaunuista oli olemassa O-versio eli lh-tankki. Jo aimmin Neuvostoliito oli kehittänyt useista panssareistaan myös lh-version, jonka tyyppitunnus alkoi O:lla, esim OT-26, joka oli T-26:n lh-muunnos. Jossain vaiheessa tyypitunnuksen alkuosaksi tuli Kh - esim KhT-26

Toisessa maailmasodassa lh-vaunuja oli kaikilla pääsotijoilla - eniten tyyppejä oli siis N-liitolla. Tässä nopean (netti)tiedustelun tuloksia:
- Nliitto: 7 tyyppiä: T-26:n pohjalta mallit OT-26, OT-130, OT-133, OT-134, T-34:n muunnokset OT-34 ja OT-34-85; KV-1:n muunnos KV-8 (tässä ei tyyppitunnuksessa siis ole O:ta tai Kh:ta),
- Britit: Churchillistä oli Crocodilia varhaisempi lh-muunnos OKE - näitä oli 3 kpl mukana Dieppessä; lisäksi australialaiset muunsivat Matildasta lh-verison Matilda Frog ja siitä edelleen jatkoversion Matilda Murrey - nämä olivat sodan loppupuolen juttuja.
- Jenkit: M4 Shermanista tehtiin erilaisia lh-variaatioita: M4A3R3 Zippo, M4 Crocodile (vain 4 kpl, käyttivät Churchillin perävaunua ja lh-järjestelmää) sekä oikeastaan kanadalainen Sherman Badger, jolla kanukit korvasivat aiempaa Ram Badgeria - torniton Sherman M4A2. Niin, ja pitää muistaa, että eräs Shermanin haukkumannimistä oli "Ronson" - pidettiin siksi helposti syttyvänä - tämä ei kyllä liity lh-asiaan, vaikka yksi lh-varustus tunnettiin samalla nimellä.
- Saksa: lh-versiot Panzer II ja III (Auf M) sekä 38(t). Sturmista (III) ja puolitelapanssariajoneuvo Sdkfz-251 oli myös lh-versio. Lisäksi joitain ranskalaisilta sotasaaliina saatuja B1-vaunuja oli muutettu lh-versioksi B2(F).
- Italia: kevyt tankki L6 ja "tanketti" L3 - näistä oli Lf-versiot
- Japani: Panssarivaunusta malli 97 oli lh-versio, samoin useammasta aremijan "pioneeripanssarista"
Mainittujen lisäksi (ja varmaan listalta jäi malleja/tyyppejä pois) lähinnä länsiliittoutuneilla oli jokunen panssaroimaton lh-ajoneuvo - kai niilläkin sitten joku käyttötarkoitus oli..

Seppo Jyrkinen
kers
kers
Posts: 141
Joined: Sun Aug 23, 2009 9:15
Location: Lappeenranta
Contact:

Re: Churchill Krokotiili

Post by Seppo Jyrkinen »

Inhottavan oloinen ja bunkkereita vastaan varmaan tehokaskin, mutta muutoin käyttöalueeltaan varsin rajallinen.

Luin veteraanin kertomuksen talvisodasta. Liekinheitinvaunut säikähdyttivät ensialkuun, mutta kun niihin tottui, niin ne eivät kovin kummoisia olleet. Liekin lävitse saattoi mennä vaaratta, kunhan suojasi paljaan ihon. Korkeintaan lumipukuun paloi reikiä.

Ilmeisesti venäläisvainujen käyttämä polttoaine oli nopeasti palavaa, lähempänä bensiiniä kuin napalmia. Vastaavastihan voi talvivaatteiden suojaaman käden pyyhkäistä nuotion liekkien lävitse. Pikkaisen käryää, mutta ei sen kummempaa.

Kirja oli muistaakseni Alpo Reinikainen, "Taipaleenjoen tulessa".

Post Reply

Return to “Panssarit”