Relingskanon

Keskustelua tykeistä. 20 mm -->
Post Reply
User avatar
caporal
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1661
Joined: Sun Feb 22, 2009 23:19
Location: Tyrvää

Relingskanon

Post by caporal »

Siis vanhan suustaladattavan tykin luvanvaraisuudesta . Jos on vanha 1700-1800-luvun suustaladattava tykki , vaatiiko jonkinlaisen luvan ? Vai täytyykö sankkireikä hitsata umpeen ? Aseella ei ammuta vaan pihakoriste .Jossai oli juttua joskus että suusta ladattavia olis "dekottu" lyömällä vastintapit poikki :miettii:
Attachments
kanon.jpg
(19.71 KiB) Downloaded 1582 times

User avatar
veeteetee
sotvm6
sotvm6
Posts: 442
Joined: Sat Jul 21, 2007 22:07
Location: Länsi-Suomi

Re: Relingskanon

Post by veeteetee »

Jos et ammu, ei vaadi.

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Relingskanon

Post by Canet »

Tuo tappien rikkominen oli aikanaan kohtuullisen varma tapa estää tykin käyttö pysyvästi. Kun tykkiä ei saanut lavettiin kiinni, niin ampuminen oli aika vaikeaa. Perinteinen tapa dekota eli tuhota tykki. Pikadekoamisena käytettiin "naulaamista" eli sankkireiän tukkimista iskemällä sinne naula tai nauloja. Asesepällä oli sen jälkeen edessään hikinen rupeama, kun porasi käsipelillä sankin auki - akkuporaa ei silloin vielä monella ollut. :mrgreen:

Tuohon sankkireikään liittyen tarinaa: Jokaisella laukauksella osa ruutikaasuista poistui sankkireiän kautta ja samalla poltti reikää isommaksi. Jossain vaiheessa aseseppä tai tykkimestari kaivoi kätköistään "korjaussarjan", kartiomaisen valukappaleen, jossa oli reikä keskellä. Tämä sovitettiin viilaa käyttäen mahdollisimman hyvin avartuneeseen sankkireikään sisäpuolelta. Kiinnitys tapahtui yksinkertaisesti ampulla - laukauksen paine "niittasi" tapin paikalleen ja taas voitiin ampua - kunnes taas jossain vaiheessa tykki "korkkasi" tapin ulos - siitä sitten tykkimestarille uusi urakka isomman tapin kanssa..

Post Reply

Return to “Tykit”