Löytyykö tällaisesta virityksestä lisää kuvia?
Kuva otti silmään tässä linkissä: http://www.boards.ie/vbulletin/showthre ... p=65939579
(Piru kun en osaa tehdä linkkiä joka menee sivun oikeaan kohtaan mutta sieltä alaosasta
tuo löytyy.)
Kuvatekstissä mainitaan tuon pöntön olevan kahden henkilön kuljetukseen tarkoitettu
laite joka pudotetaan koneesta suuren laskuvarjon varassa.
Kertokaa lisää tästä erikoisesta koneesta.
Ensimmäiseksi tuosta tulee mieleen haavoittuneiden tai muiden paaripotilaiden kuljettaminen - vastaavaa viritystä on lisätty joihinkin pienehköihin yhteys/tiedustelukoneisiin takarungon korotukseksi. Jenkit kuljettivat kevyen hekon jalasten päällä haavoittuneita jonkinlaisen "tuulisuojuksen" sisälä (tuttu tv-sarjasta M.A.S.H.?).
Ilman nimettyä lähdettä voin vain muistella lukeneeni saksalaisten käyttäneen kahden henkiön laskuvarjopudotuksissa jonkinlaista "konttia". Tässä lienee tarkoituksena pitää ihmiset yhdessä, koska saksalaisten tavanomaisesti käyttämiä laskuvarjoja (siis ainakaan lv-jääkärien) ei voinut ohjailla - sitä meni, minne tuuli kuljetti. Käyttämällä tuollaista "konttia" saatiin siis "taistelupari" tai kaksi "agenttia" laskettua yhdessä kohdealueelle, ilman, että heidän piti alkaa etsiä toisiaan. Kuvaa tuollaisesta kontista en ole missään onnistunut näkemään - jos niitä sitten on ollut olemassa..
Saksalaisillahan oli aikaimoista harmia tuosta ohjaamattomasta laskuvarjosta maihinlaskuoperaatioissaan - miehet hajosivat "kuin akanat tuulessa" ja joutuivat etsimään toisiaan ja varsinkin aseet ym. varusteet sisältävää "tarviketorpedoa" viholisen tulituksessa. Hyppääjällähän ei ollut kuin puukko ja pistooli mukanaan..
Mistä se muuten johtui tuo Niksmannien tapa, etteivät pitäneet henkilökohtaista asetta mukanaan hypyssä? Entä muuttuiko tapa sodan kuluessa (eihän niitä maahanlaskuja lopulta ihan hirveästi tehty)?
Voipi olla että tapa oli hyvin lyhytaikainen. Kyllä saksalaisilla oli henk.koht aseita mukana hypyssä. Raskaammat tulivat alas säiliöissä.
Onhan Mauser-kivääreitäkin taittuvaperäisenä tuota tarkoitusta varten ja esim. FG42:n ensimmäisen version pistoolikahva oli suunniteltu niin että taistelija voi helpommin ampua alaspäin roikkuessaan varjossa...
Aikoinaan jossain dokumentissa haastateltiin saksalaista maahanlaskuveteraania, äijä mainitsi ns. "luusäkin" sisälsi ainakin koopeen a-tarpeineen... Roikkui muistaakseni varjon varassa killuessa narun jatkona hyppääjään sidottuna ettei maahantullessa taistelija telo itseään
Korjaus edelliseen:
Luusäkiksi kutsuttiin laskuvarjojääkärin hyppypukua (Knochensack) jonka taskuissa kannettiin suurin osa sotilaan tavaroista.
Kuvassa M1938 2. variantti- uustuotantoa.
Oilisi mielenkiintoista tietää miten nuo sitten irrotettiin koneesta? Kuvittelisi että siiven päältä paha syöksyssä mitään tiputtaa, ja jos jonkinlaisen "avausvarjojen" avulla oikaisussa, niin mikä esti sitten mahdollisten päävarjojen sotkeentumisen toisiinsa...
Canet wrote:Ensimmäiseksi tuosta tulee mieleen haavoittuneiden tai muiden paaripotilaiden kuljettaminen...
Enemmän kiinteää asennusta epäillään täälläkin. Ainakin pömpelin etureunan muotoilu seuraa hyvin siiven alapinnan muotoja. Pudotettavassa ei kai tuo olisi tarpeen sen enempää kuin ulkoisissa ripustimissa olevissa pommeissakaan. Pömpeli näyttäisi olevan suunnilleen laskutelineen päällä. Jos se siinä olisi, niin ainakaan eteenpäin tiputtaminen potkurin kehän läpi ei onnistune. Tosin kevyt poikkipinnaltaan suurehko pömpeli voi haluta poistua taaksepäin joka tapauksessa ilmanvastuksen vaikutuksesta, mutta sitten pömpelin etupää on muotoiltu siiven etureunan taakse.
Reippaan ampumaharrastuksen voittaa vain vielä reippaampi ampumaharrastus.
Tuosta saksalaisten laskuvarjojääkärien kevyestä hyppyvarustuksesta on kyllä ihan "referenssitietoa" (J.Lucas:"Stroming Eagles, German Paratroopers in World War Two", Cassell Military Paperbacks, 2001) tietoa. Ilmeisesti vielä Kreetankin operaatiossa hyppääjillä ei ollut kuin pistooli ja veitsi. Tämä johtui kuulemma saksalaisen laskuvarjon valjaista, jotka roikuttivat hyppääjää jonkinlaisessa etukenossa - laskeutuminen maahan oli tässä asennossa jo riittävän hankalaa ja vaarallista ilman isompien aseiden tuomaa lisäpainoa ja hankaluutta.
FG42 tuli - nimikkeensä mukaan - käyttöön vasta Kreetan operaation jälkeen (toukokuussa 1940) - joka jäi ilmeisesti sakemannien viimeiseksi isoksi maihinlaskuoperaatioksi.
Ja tuosta "pömpelistä" - kyllähän se tosian näyttää kohtuullisen kiinteältä rakenteelta - tuskin sitä on tarkoitettu ilmapudotteiseksi - tai jos on, niin pudottaminen vaatii ihan oman erityistekniikkansa ja voi siltikin olla koneelle kohtalokasta.
Voisi tosiaan kuvitella kummallakin puolella olleen pöntöt. Ihan kuin ikkunoiden
läpi kajastaisi myös toiselta puolelta pömpeli.
Ei ole tosiaan tullut tästä laitteesta enenpää kuvia vastaan.