
Kuvan on ottanut Hannamari Mecklin ja kuvan käytöstä on lupa museolta.
Brewster B-239 (F2A-1) BW-372 on viimeinen näin yhtenäinen kone kokonaisuus. Kone on lainassa National Naval Aviation Museumista Pensacolasta 3,5 vuotta suomessa. Kone palautetaan Laivasto museolle tämän jälkeen. Ilmavoimien komentaja Heikki Lyytinen teki virallisen pyynnön koneen palauttamiseen suomeen, Pensacolassa oltaisiin kone entisöity ja vuokrattu suomen 90 vuotis juhlien kunniaksi sadantuhannen taalan korvauksella. Museon johtajan Kai Mecklinin neuvotteluilla saatiin kone suomeen kunnostettavaksi, täältähän se paras tietotaito "suomalaisen" koneen kunnostamiseen löytyisi. Suuri kiitos kuuluu myös koneen kunnostuksen kanssa ponnisteleville museolaisille. Meitäkin kuitenkin tarvitaan, sillä viestinä voidaan sanoa, että toivottavasti nykyinen omistaja katsoo koneen palauttamisen jälkeen tilanteen olevan se, että koneella on suurempaa arvoa Suomessa kuin laivastomuseossa Floridassa. Sillä eihän juuri tämä kone tyyppi edes kelvannut alkujaan Yhdysvaltain laivastolle. Kannuksensa se hankki vain ja ainoastaan Suomalaisten lentäjä-ässien käskyssä.
Koneen löytyminen lähti kuitenkin käyntiin juuri Pensacolan toimesta, kun huomattiin, ettei konetta löydy mistään Yhdysvalloista. Ensin etsittiin toista Brewsteriä Suomenlahdelta huonoin tuloksin. Etsinnät tämän jälkeen siirrettiin lentäjä-ässä Heimo Lammen suosituksesta Seesjärven suuntaan, jossa Lauri Pekuri otti osaa ilmataisteluun 25.6.1942 laskien vaurioituneen koneen alueen johonkin järveen. Kartoilta pääteltiin mahdollisuudet löytää kone 3-4 alueen järvestä. Näin alkoi 4 vuotta kestänyt etsintä Timo Nymanin ja Vladimir Prytkovin toimesta. Etsijät löysivät koneen 1998 kesällä Segerzan läheltä Isosta Kolemajärvestä. Venäläinen Prytkov nosti koneen sitten syksyllä 1998.
Vladimir Prytkov tai venäläinen jokin Aviazastava (nimi tod. näk. väärin) myi koneen sitten Irlantilaiselle Millenium ltd yritykselle, joka kauppasi konetta ensin Suomen valtiolle, muutta kiinnostuneita koneen ostajia täältä ei löytynyt, tosin hintalappu oli ilmeisesti 10.000.000 markkaa. Yritys tarjosi sitten konetta Yhdysvaltoihin, joka myöskään ei rahalla ilmeisesti lähtenyt mukaan, mutta kone vaihdettiin kolmeen P-3 Orion merivalvontakoneeseen (ilman valvontalaitteistoa). Näiden koneiden myöhemmästä historiasta ei myöskään ole tietoa. Aikoinaanhan lehdissä Suomessa kirjoitetun tuon Irlannin ja Yhdysvaltojen välin siirtyneen 40.000.000 markan summalla.
Kone on nyt kuitenkin Tikkakoskella ja se kunnostetaan. "Brewsteriä ei restauroida lentokuntoiseksi, vaan se konservoidaan näyttelyyn (pakkolaskussa tulleine vaurioineen) sellaiseen kuntoon kuin se nostettiin Kolejärvestä. Lika, muta, levät ym. lentokoneeseen kuulumattomat ainesosat on jo pääosin poistettu ja siivoustyö jatkuu edelleen. Noston ja siirtojen aikana aiheutuneet vauriot korjataan. Konservointityön edistymistä voi seurata näyttelyhallista ikkunan läpi konservointihalliin. Osaksi näyttelyä kone on tavoite saada Ilmavoimien vuosipäivänä 6.3.2009. " (lain. ilmailumuseon sivulta.)
Koneen runko 21.9.2008:
viimeinen taaempi puolikas:



Etummainen puolikas ja siivet:




