On aika veikeä sukellusvene. Täällä missä meikä asustaa on aikoinaan ollut 6 kpl näitä 1 miehen sukellusveneitä. Pilotit näihin koostui "vapaaehtoisista" ja vapaaehtoisuus oli valinta joko sukellusvene kursille taikka menolippu itärintamalle
Näyttisi olevan saksalainen "Biber" eli "Majava" tuo "altvedenpaatti" - tuosta keskimmäisen kuvan piirrustuksesta päätellen.
Biber oli 6,5 tonnin yhden miehen vene, joka oli kehitetty Norjassa sotasaaliina saadusta brittiläisestä Welman-veneestä (jota yleensä pidetään täysin epäonnistuneena). Saksalaiset saivat aikaan ehkä hiukan paremman aluksen kuin tuo mallina käytetty. Bibereitä rakennettin 324 kpl.
Veneen toimintamatka oli 240 km 6 solmun nopeudella pintakulussa, sukelluksissa vain n. 15 km 5 solmulla. Vene pystyi sukeltamaan 25 metriin. Veneen pituus oli 8,9 metriä. Polttomoottorissa oli 32 heppaa, sähkömoottorissa vain 13. Näillä tehoilla lienee ollut syytä ottaa vuorovesivirtaukset tarkkaan huomioon. Aseistuksena oli kaksi torpedoa rungon ulkopuolella.
Saksalaiset yhden miehen veneet (tässä ei nyt "lasketa" torpedomaisia Negeriä ja Marderia "veneiksi") Biber ja Molch olivat mukana n. 102 taistelutehtävässä vuoden 1945 alkupuolella menettäen 70 omaa venettä ja upottaen vain 7 vihollisalusta ja vaurioittivat kahta. Että ei ehkä niitä kaikkein parhaita sotavehkeitä.
Miehistöksi oli eräiden lähteiden mukaan vapaaehtoisia tulijoita tungokseen asti - osalla vapaaehtoisuus ei ehkä ollut omasta itsestä lähtöisin. Tosin tämä Biber ja vastaavat ei ehkä ollut hulluin saksalaisilla käytössä ollut venetyyppi - oli olemassa myös ns.- räjähdysmoottoriveneitä - pieniä nopeita veneitä, joilla oli tarkoitus törmätä vihollisen kylkeen - ja sitten PUM! Oli siinä kuulemma sellainen mahdollisuus, että kuski pystyi pudottamaan itsensä kyydistä ennen törmäystä, mutta jääda sitten kellumaan pelastusliivien varaan merelle - ei houkuttele.
Cajus Bekkerin "Saksan laivaston taistelu ja tuho" -kirjassa on kohtalainen luku Saksan kääpiösukellusveneistä. Muiden sotaa käyneiden osalta on hyvät tiedot Paul Kempin kirjassa "Underwater Warriors".
Näitä "majavia" on kuulemman 7 kpl maailmassa jäljellä. Ne 6 kpl jotka oli täällä kvalvikfort nimisessä paikassa on upotettu tuohon vuonoon syvään veteen. On ollut puhetta että ne nostaisi jonkun niistä ylös jossakin vaiheessa.
Monet näistä piloteista kuoli kuulemman opel moottorin pakokaasuun.. surkeita vehkeitä
mini veneistä just nyt luen....fullertonin kirjaa "muurinmurtajat", tää ihan romaani vaan....tirpitzii ne tässä havittelee....eikös se oikeest menny silleen et eka hyökkäys men ihan penkin alle, tokal yrityksellä ne sai tirpizsii senverran vaurioitettuu, et se sit saatiin merikelvottomaks?
Vähän menee muistinvaraikseksi - eka vedenalaishyökkäys ankkuripaikalla Norjassa olevaa Tirpitziä vastaan taisi olla brittiläisten taistelusukeltajien suorittama vuodden 1942 lopulla - he käyttivät "Chariot"-tyyppisiä torpedomaisia "sukellusveneitä", joissa istuttiin tai oikeastaan ratsastettiin sähkömoottorilla toimivan torpedon selässä tarkoituksena päästä kohteen alle ja irroittaa siellä torpedon etuosassa oleva aikasytytteinen panos. Tämä eka reissu meni melkoisen pieleen - eivät päässeet perille. Oliskohan tuon operaation nimi ollut "Title".
X-veneiden operaatio, josta tuo Fullertonin kirjakin taitaa kertoa (joskus lukenut, muuten enää tarkasti muista) oli operaatio "Source", siinä kaksi X-venettä onnistui jättämään kylkipanoksensa niin lähelle Tirpitziä, että aiheuttivat laivalle sellaiset vauriot, ettei se enää pystynyt lähtemään merelle. RAF:n pommikoneet hoitivat sitten urakan loppuun marraskuussa 1944.
Douglas Reeman on myös kirjoittanut x-veneiden operaatioihin perustuvan romaanin (Surface with daring), en tiedä onko suomennettu.