
Neuvostoliittolainen Щ (Štšuka = hauki) -luokan sukellusvene Щ-305 V -bis «Линь» (myös tunn. SC- / STS- / ShCh-305) upotettiin 5. marraskuussa 1942 Ahvenanmerellä hyvin erikoisella tavalla: suomalainen sukellusvene Vetehinen ajoi sukellusveneen päälle yritettyään sitä ennen upottaa sen kahdella ohi menneellä torpedolla.
Tässä tarinaa tapahtumasta (kopioin tänne, koska alkuperäinen ilmeisesti ei ole enää luettavissa?):
http://www.turunsanomat.fi/ajassa/?ts=1 ... :0:0:0:0:0:Sukellusvene ajettiin upoksiin
TS, JAMIE NIEMINEN
- Kaverit Iku-Tursossa ja Vesihiidessä naureskelivat, että tehkää tekin jotain. Näillä sukellusvenemiehillä oli varaa paukutella henkseleitään, sillä kumpikin oli siinä vaiheessa jo upottanut venäläisen vedenalaisen. Meillä sukellusvene Vetehisellä alkoi niin sanotusti olla vähän paineita.
Näin muistelee Veteraanipäivän merkeissä merisodan veteraani, turkulainen merikapteeni Veikko Hyytiäinen, 82, joka marraskuussa 1942 toimi suv. Vetehisen viestialiupseerina. Ennen sotia Hyytiäinen palveli panssarilaiva Ilmarisella ja oli mukana Suomen Joutsenen kolmella matkalla. Sodan jälkeen hän työskenteli yli 30 vuotta Finnlinesin rahtilaivoilla.
Viime elokuussa ruotsalaiset hylynetsijät paikallistivat aluevesiltään yli 40 m syvyydestä venäläisen sukellusveneen hylyn. Hylkyä kuvanneet ja tutkineet ovat toistaiseksi selvittäneet, että sukellusveneen runko on murtunut. Hylky määriteltiin alustavasti tyypiltään S7:ksi, jollaisen mm. Vesihiisi upotti.
Runkovaurion perusteella saataneen selville, onko kysymyksessä sittenkin Vetehisen upottama venäläinen Sts-305 -tyyppinen vedenalainen.
Venäläisalukset malmin kimpussa
Venäläiset sukellusveneet ahdistelivat Pohjanlahdella rautamalmia kuljettavia rahtilaivoja, minkä johdosta suomalaiset sukellusveneet alkoivat partioida öisin Ahvenanmerellä, Märketin kapeikon eteläpuolella.
Vetehinen lähti 6.11.1942 kapteeniluutnantti Antti Leinon komennuksessa partioon. Vihollista jäljitettiin kuuntelemalla potkuriääniä ja kiikaroimalla; tähystäjiä oli tornissa tungokseen asti.
- Yö oli pitkällä, kun yhtäkkiä päällikkö komensi koneet seis. Sähköttäjä oli ilmoittanut kuulevansa potkurin ääntä, joka kuitenkin pian lakkasi kuulumasta, Hyytiäinen kertoo.
Vetehinen ajoi hiljaa eteenpäin. Kohta tornissa havaittiin vähän matkan päässä vieras sukellusvene äänettömänä ja pimennettynä. Jännitys nousi huippuunsa. Päällikkö antoi Hyytiäiselle ohjeet tähdätä ensin keulan ja tornin väliin ja ampua sitten toinen torpedo tornin peräpuolelle.
Törmäys kylkeen täydellä vauhdilla
Heti laukauksen jälkeen Hyytiäinen tajusi, että sukellusvene oli havainnut heidät ja peruutti parhaillaan pois torpedon tieltä. Alle minuutin se olisi ollut pinnan alla.
- Päällikkö hätääntyi, että nyt se pääsee karkuun. Hän komensi täyden vauhdin päälle ja pojat tykille. Muistan vieläkin, kuinka miehet vilistivät kuin oravat paikoilleen.
Hyytiäinen seurasi venäläisalusta kiikarilla ja huusi ääneen: torni tyhjenee, ne aikovat sukeltaa!
- Mutta eivät ehtineet. Tykkitulen keskellä kuului kova rysäys, kun Vetehinen törmäsi venäläissukellusveneen kylkeen. Näin ainakin yhden 100-millisen Boforsin kranaatin osuvan torniin.
Heti törmäyksen jälkeen Vetehisen kone pysäytettiin ja käännettiin peruutusasentoon.
- Tuntui ikuisuudelta, kun odotimme jaksavatko koneet vetää Vetehisen keulan irti venäläisaluksesta, vai menemmekö yhdessä pohjaan!
Irrottautuminen onnistui.
- Venäläiseen sukellusveneeseen jäi törmäyksen jäljiltä ammottava aukko. Se alkoi vajota perä edellä. Keula nousi korkealle ilmaan ja runko teki merkillisen pyörivän liikkeen. Torni ja tykit kääntyivät vasemmalle ja alus upposi keula melkein kohti taivasta, Hyytiäinen muistelee.
Vetehisen keulaan oli tullut vuoto, joka saatiin pumpuilla hallintaan. Turussa veneen korjaus kesti viisi päivää. Hyytiäinen muistaa, että keulavantaaseen oli tarttunut sylillinen venäläistä trasselia.
- Olen usein jälkeenpäin miettinyt, mikä olisi ollut lopputulos, jos Vetehistä ainakin 30 m pitempi venäläisalus ei olisikaan yrittänyt sukeltaa. Tykkejä sillä oli kaksin kappalein ja paljon isompaa kaliiberia, Hyytiäinen aprikoi.
Julkaistu 27.4.1999
Kirjassa "Sukellushälytys" löytyy toinenkin hyvä kuvaus tapahtumasta.
Tässä vielä piirroskuva Щука V -luokan sukellusveneestä:
http://book.uraic.ru/elib/pl/lodki/img/sh4.jpg
Щ-305 -sukellusveneeksi varmistunut hylky löytyi vasta syksyllä 2006 Ruotsin rannikon tuntumasta 136 metrin syvyydestä Grisslehamnin kaupungin ulkopuolelta, Ahvenanmeren länsirannalta. Sukellusveneen mukana hukkui koko sen 38 hengen miehistö.
Hylky on sukeltajien mukaan suhteellisen hyvässä kunnossa, eli onko meriemme pohja tuossa syvyydessä jo sen verran hapetonta?