Sukellusvene SC-305

Keskustelua kaikista vedessä liikkuvista laitteista.
Post Reply
User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Sukellusvene SC-305

Post by Komendantti »

Image

Neuvostoliittolainen Щ (Štšuka = hauki) -luokan sukellusvene Щ-305 V -bis «Линь» (myös tunn. SC- / STS- / ShCh-305) upotettiin 5. marraskuussa 1942 Ahvenanmerellä hyvin erikoisella tavalla: suomalainen sukellusvene Vetehinen ajoi sukellusveneen päälle yritettyään sitä ennen upottaa sen kahdella ohi menneellä torpedolla.

Tässä tarinaa tapahtumasta (kopioin tänne, koska alkuperäinen ilmeisesti ei ole enää luettavissa?):
Sukellusvene ajettiin upoksiin
TS, JAMIE NIEMINEN

- Kaverit Iku-Tursossa ja Vesihiidessä naureskelivat, että tehkää tekin jotain. Näillä sukellusvenemiehillä oli varaa paukutella henkseleitään, sillä kumpikin oli siinä vaiheessa jo upottanut venäläisen vedenalaisen. Meillä sukellusvene Vetehisellä alkoi niin sanotusti olla vähän paineita.

Näin muistelee Veteraanipäivän merkeissä merisodan veteraani, turkulainen merikapteeni Veikko Hyytiäinen, 82, joka marraskuussa 1942 toimi suv. Vetehisen viestialiupseerina. Ennen sotia Hyytiäinen palveli panssarilaiva Ilmarisella ja oli mukana Suomen Joutsenen kolmella matkalla. Sodan jälkeen hän työskenteli yli 30 vuotta Finnlinesin rahtilaivoilla.

Viime elokuussa ruotsalaiset hylynetsijät paikallistivat aluevesiltään yli 40 m syvyydestä venäläisen sukellusveneen hylyn. Hylkyä kuvanneet ja tutkineet ovat toistaiseksi selvittäneet, että sukellusveneen runko on murtunut. Hylky määriteltiin alustavasti tyypiltään S7:ksi, jollaisen mm. Vesihiisi upotti.

Runkovaurion perusteella saataneen selville, onko kysymyksessä sittenkin Vetehisen upottama venäläinen Sts-305 -tyyppinen vedenalainen.

Venäläisalukset malmin kimpussa

Venäläiset sukellusveneet ahdistelivat Pohjanlahdella rautamalmia kuljettavia rahtilaivoja, minkä johdosta suomalaiset sukellusveneet alkoivat partioida öisin Ahvenanmerellä, Märketin kapeikon eteläpuolella.

Vetehinen lähti 6.11.1942 kapteeniluutnantti Antti Leinon komennuksessa partioon. Vihollista jäljitettiin kuuntelemalla potkuriääniä ja kiikaroimalla; tähystäjiä oli tornissa tungokseen asti.

- Yö oli pitkällä, kun yhtäkkiä päällikkö komensi koneet seis. Sähköttäjä oli ilmoittanut kuulevansa potkurin ääntä, joka kuitenkin pian lakkasi kuulumasta, Hyytiäinen kertoo.

Vetehinen ajoi hiljaa eteenpäin. Kohta tornissa havaittiin vähän matkan päässä vieras sukellusvene äänettömänä ja pimennettynä. Jännitys nousi huippuunsa. Päällikkö antoi Hyytiäiselle ohjeet tähdätä ensin keulan ja tornin väliin ja ampua sitten toinen torpedo tornin peräpuolelle.

Törmäys kylkeen täydellä vauhdilla

Heti laukauksen jälkeen Hyytiäinen tajusi, että sukellusvene oli havainnut heidät ja peruutti parhaillaan pois torpedon tieltä. Alle minuutin se olisi ollut pinnan alla.

- Päällikkö hätääntyi, että nyt se pääsee karkuun. Hän komensi täyden vauhdin päälle ja pojat tykille. Muistan vieläkin, kuinka miehet vilistivät kuin oravat paikoilleen.

Hyytiäinen seurasi venäläisalusta kiikarilla ja huusi ääneen: torni tyhjenee, ne aikovat sukeltaa!

- Mutta eivät ehtineet. Tykkitulen keskellä kuului kova rysäys, kun Vetehinen törmäsi venäläissukellusveneen kylkeen. Näin ainakin yhden 100-millisen Boforsin kranaatin osuvan torniin.

Heti törmäyksen jälkeen Vetehisen kone pysäytettiin ja käännettiin peruutusasentoon.

- Tuntui ikuisuudelta, kun odotimme jaksavatko koneet vetää Vetehisen keulan irti venäläisaluksesta, vai menemmekö yhdessä pohjaan!

Irrottautuminen onnistui.

- Venäläiseen sukellusveneeseen jäi törmäyksen jäljiltä ammottava aukko. Se alkoi vajota perä edellä. Keula nousi korkealle ilmaan ja runko teki merkillisen pyörivän liikkeen. Torni ja tykit kääntyivät vasemmalle ja alus upposi keula melkein kohti taivasta, Hyytiäinen muistelee.

Vetehisen keulaan oli tullut vuoto, joka saatiin pumpuilla hallintaan. Turussa veneen korjaus kesti viisi päivää. Hyytiäinen muistaa, että keulavantaaseen oli tarttunut sylillinen venäläistä trasselia.

- Olen usein jälkeenpäin miettinyt, mikä olisi ollut lopputulos, jos Vetehistä ainakin 30 m pitempi venäläisalus ei olisikaan yrittänyt sukeltaa. Tykkejä sillä oli kaksin kappalein ja paljon isompaa kaliiberia, Hyytiäinen aprikoi.

Julkaistu 27.4.1999
http://www.turunsanomat.fi/ajassa/?ts=1 ... :0:0:0:0:0:

Kirjassa "Sukellushälytys" löytyy toinenkin hyvä kuvaus tapahtumasta.

Tässä vielä piirroskuva Щука V -luokan sukellusveneestä:
http://book.uraic.ru/elib/pl/lodki/img/sh4.jpg


Щ-305 -sukellusveneeksi varmistunut hylky löytyi vasta syksyllä 2006 Ruotsin rannikon tuntumasta 136 metrin syvyydestä Grisslehamnin kaupungin ulkopuolelta, Ahvenanmeren länsirannalta. Sukellusveneen mukana hukkui koko sen 38 hengen miehistö.
Hylky on sukeltajien mukaan suhteellisen hyvässä kunnossa, eli onko meriemme pohja tuossa syvyydessä jo sen verran hapetonta?
Last edited by Komendantti on Wed Feb 20, 2008 14:13, edited 2 times in total.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Juha Tompuri
jvmaj
jvmaj
Posts: 1834
Joined: Mon May 01, 2006 22:28
Location: Koljonvirta

Post by Juha Tompuri »

Muistaakseni jotkut venäläiset historiankirjoittajat yrittävät selitellä asiaa niin, että törmäys oli enemmän tai vähemmän vahinko.
Suunnittelematon yhteentörmäys.

t: Sven
"Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli, arveltiin"

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

Sven Tuuva wrote:Muistaakseni jotkut venäläiset historiankirjoittajat yrittävät selitellä asiaa niin, että törmäys oli enemmän tai vähemmän vahinko.
Suunnittelematon yhteentörmäys.

t: Sven
Niinpä tietenkin. :)
Olipa kyse suunnitellusta ja hullunrohkeasta manööveristä tai huonossa näkyvyydessä tapahtuneesta virhearviosta, on lopputulos silti sama: Vetehinen upotti Щ-305:n ajamalla täyttä vauhtia suoraan tämän kylkeen. Myös venäjäksi. ;)
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

Tässä yritykseni kääntää venäjänkielinen Щ-305 -sukellusveneen tarinan kertova tiivistelmä suomeksi:
(voi sisältää pikkuvirheitä, mutta asiat ovat uskoakseni oikein - korjatkaa, jos on aihetta)

"Militantti ateisti", "Lin'", Щ-305
Tyyppi "Щ" V-bis sarja


Historiallista tietoa:

1932 marraskuu
Sukellusvenesarjan päämalli. Aluksen rakentaminen alkaa A. Marti -telakalla Leningradissa nimellä "Militantti ateisti", koska aluksen rakentaminen oli rahoitettu samannimisen järjestön keräämien vapaaehtoislahjoitusten avulla.
Myöhemmin alus sai uudeksi nimekseen "Lin’"

1933, 31. joulukuu
Alus lasketaan vesille

1934, 15. syyskuu
Alus saa tunnuksen Щ-305

1934, 3. joulukuu
Vastaanottaa käskyn astua 15. DiPL:n (?) käyttöön

1935, 25. maaliskuu
Laivueen organisaatiossa (15. DiPL) alus astuu 1. BrPL:lle tukikohtanaan Kronstadt

1935, 19. heinäkuu
Alus siirtyy osaksi KBF:oa (Punalippuinen Baltialainen laivasto)

1938, 15. huhtikuu
Laivueen organisaatiossa alus siirtyy 4. BrPL:lle (?)

1938 - 1939
Aluksella suoritetaan parannustöitä telakalla no. 189

1941, 23. tammikuu
Organisaatiomuutosten jälkeen aluksesta tulee osa erillistä koulutusyksikköä Oranienbaumin tukikohdassa

1941, 22. kesäkuu
Suuren isänmaallisen sodan alkaessa alus oli ankkurissa Oranienbaumessa, toisen linjan vahvuudessa. Yhtenä valmistautuneimmista sukellusveneistä alus alistettiin välittömästi Kronstadtin komentajalle käytettäväksi partiointitehtäviin Suomenlahden itäisissä osissa.

1941, 25. kesäkuu - 7. heinäkuu
Щ-305:n ensimmäinen taistelukomennus. Alus siirtyi Orengrund (sijainti no. 17) -saaren (suom. Orrengrund, Loviisan eteläp. saaristo), jossa se partioi 25.6. - 5.7. välisen ajan.
Aamulla 28.6. alus teki torpedohyökkäyksen kohteenaan suomalainen sukellusvene ”Vetehinen”, joka oli palaamassa miinoittamasta Gogland (Suursaari) -saarta (tämä oli KBF:n sukellusveneen suorittama ensimmäinen hyökkäys toisessa maailmansodassa).
30.6. havaittiin suomalainen sukellusvene, joka katosi pinnan alle.
5.7. Kronstadtin komentaja käskee aluksen palaamaan. 6.7. paluumatkansa aikana alus joutuu Shepelevskogon majakan läheisyydessä suomalaisen sukellusveneen suorittaman epäonnistuneen hyökkäyksen kohteeksi. Alus saapuu 7.7. omin neuvoin Oranienbaumiin.
Valoisien öiden samoin kuin hyödyllisen käytön puutteesta Suomenlahden toiminta-alueella johtuen alus määrätään ottamaan takaisin koulutusaluksen tehtävät.


1941, 16. syyskuu
Alus siirtyy Kronstadtiin

1941, 23. syyskuu
Alus vaurioituu lievästi pomminsirpaleista ilmahyökkäyksen aikana.

1941, 28. - 29. syyskuu
Alus siirtyy Lavensari -saarelle (Lavansaari) naamioituun tukikohtaan. Alus liitetään yhdisteltyihin joukkoihin, jotka valmistellaan torjumaan saksalaisen laivaston hyökkäys.
Kuukauden saarellaolon aikana sukellusveneessä paljastuu useita teknisiä vikoja, jotka pakottavat aluksen siirtymään korjattavaksi.

1941, 28. lokakuu
Alus palaa Kronstadtiin

1941, 31. lokakuu
Alus siirtyy Leningradiin korjattavaksi telakalla no. 189

1942, 31. maaliskuu
Odottaessaan telakalla tyhjänä alus vaurioituu lähelle iskevästä kranaatista - sirpaleet vaurioittavat runkorakennetta.

1942, 14. lokakuu
14.10. vastaisen yön aikana alus siirtyy Kronstadtiin

1942, 17. - 18. lokakuu
Klo 20.05 17.10 - klo 04.25 18.10 suojatessaan БТЩ-205, -207, -210, -215, -218 ja 3 SKA:aa alus siirtyy Lavensari-saarelle, jonka aikana se myöhästyy täyttämästä erikoistehtävää (tiedusteluosaston maihinnousu Narvskogo zaltvan (Narvasta pohj.) rannalle - 26.10. tehtävä peruutetaan).

1942, 27. lokakuu - 5. marraskuu
Klo 01.03 27.10 alus lähtee kohti Gotland-saaren länsirannikkoa (keskiosio sijainnissa no. 11).
29.10. saapuu BPL:n komentajan käsky siirtyä Alandskoe-merelle (Ahvenanmeri) (sijainti no. 6).
Klo 19.30 31.10. lakkaa voimakas tuuli Suomenlahdella ja klo 23.00 alus raportoi saavuttaneensa uuden käsketyn sijainnin.
Päivällä 5.11. yrittäessään hyökätä suomalaisen KON (?!) alus havaitaan suomalaiselta SKR ”Uiskolta”, josta alus raportoi klo 20.00. Raportin sieppaa myös vihollinen, joka lähettää alueelle suomalaiset sukellusveneet ”Iku-Turso” ja ”Vetehinen”.
Aluksen Щ-305 päällikkö, jolla on tieto vihollisen veneiden toimista tuolla alueella, arvelee luonnollisesti sateisen sään antavan suojaa, ja hyökkäysliike aloitetaan täydellä nopeudella.
Suomalainen sukellusvene tarkoituksenaan tarkkailla ympäristöään kulkee sähkömoottorien voimalla. Kahdesti suomalaisalus kadottaa havainnon Щ-305:stä, mutta löytää sen uudestaan täydellisesti toimivien hydroakustisten laitteidensa avulla.
Viimein klo 23.55 päästyään hyvään asemaan hyökkäystä varten, aluksen päällikkö kapteeni A. Leinon ”Vetehinen” laukaisee kaksi torpedoa 1,5 kbt:n (mpk?) etäisyydeltä. Pienestä etäisyydestä huolimatta räjähdyksiä ei tapahdu. Nopeasti A. Leino käskee avata tulen 76 mm tykillä. Lähtölaukaukset sokaisevat hänet sukellusveneen komentosillalla, jonka johdosta puolen minuutin kuluttua tapahtuu kahden aluksen yhteenajo, jonka väitetään olevan yhtä odottamaton yllätys molemmille osapuolille.
Seurauksena sukellusvene ”Vetehinen” tunkeutuu Щ-305:n vasemmalta puolelta sisään aluksen keulan puoleisen sukellussiivekkeen takapuolelta. Juuri kyseisellä hetkellä Щ-305 on ohjattu tekemään hätäsukellus. Voidaan olettaa, että yllättävä tulviminen ensimmäisessä (kuten mahdollisesti myös toisessa) sektiossa aiheuttaa lisäkääntöä keulaan, jota estetään sulkemalla laipioiden luukut ja organisoimalla kaikki hätäpelastustoimet.
Kahden ja puolen tunnin kuuntelu, jonka suorittaa suomalainen sukellusvene, ei jätä epäilystä varmuudesta, että Щ-305 ei enää nousisi pintaan.
Щ-305 upposi koordinaatissa 60°03'3 N / 19°12'5 E. Sukellusveneen mukana menehtyi koko sen miehistö - 38 henkilöä.
Suomalainen sukellusvene kärsi merkittäviä vaurioita.

1942, 25. joulukuu
Alus poistetaan Punalaivaston luettelosta


Щ-305:n päälliköt:
1. Sereda A.M. (02.1940 - 06.1941, VRID, 06.1941 - 07.1941)
2. Kotsetkov K.C. (07.1941 - 31.07.1941)
3. Sazonov D.M. (31.07.1941 - 05.11.1942)


Kirjoitus: Nikolayev A.S.© 2005-2007
Käännöksen alkuperäinen teksti: http://www.deepstorm.ru/DeepStorm.files ... Sh-305.htm

:? - Eli kyllä Iivanalla tuntuu olevan aavistuksen erisuuntanen käsitys tuon uppoamisen tapahtumista.
Last edited by Komendantti on Fri Feb 22, 2008 9:59, edited 1 time in total.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Juha Tompuri
jvmaj
jvmaj
Posts: 1834
Joined: Mon May 01, 2006 22:28
Location: Koljonvirta

Post by Juha Tompuri »

Kiitoksia!

Mielenkiintoista.
kbt = kaapelinmitta = kymmenesosa meripeninkulmasta eli 185,2 metriä
PL = sukellusvene
4. BrPL = 4. suv prikaati ?
15. DiPL = 15. suv divisioona?

Jos aikaa riittää (niinkuin ammattitaitoa), niin muutkin sotiemme historiaan liittyvät naapurin sukellusvenehistoriikit kiinnostavat.
Etenkin Talvisodan aikaiset tietämäni naapurin taistelukertomukset ovat aika huvittavia (jos ei tapahtumien vakavuutta silloin oteta lukuun)

t: Sven
"Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli, arveltiin"

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

Sven Tuuva wrote:Kiitoksia!
Eipä kestä, hyvää treeniä itsellenikin... ;)
Sven Tuuva wrote:kbt = kaapelinmitta = kymmenesosa meripeninkulmasta eli 185,2 metriä
OK, nytpä selvisi tuokin - ajattelinkin sen olevan kohtalaisen lyhyt etäisyys, kuten tekstissäkin mainittiin.
Sven Tuuva wrote:PL = sukellusvene
Kyllä vain: Подводная лодка
Sven Tuuva wrote:4. BrPL = 4. suv prikaati ?
15. DiPL = 15. suv divisioona?
Nuo voisivat hyvin pitää paikkansa.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

mosu
sotvm1
sotvm1
Posts: 680
Joined: Tue May 30, 2006 19:46

Post by mosu »

Mielenkiiintoista. Melkoinen sananikkari tuo pöytäkirjan kirjoittaja. Ikään kuin olisi siinä sukellusveneen vieressä seuraillut tapahtumia :) Ei sieltä veneestä ainakaan lähtenyt ulos raporttia, luulisin. Mutta näitä fakiirejahan on.

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

mosu wrote:Mielenkiiintoista. Melkoinen sananikkari tuo pöytäkirjan kirjoittaja. Ikään kuin olisi siinä sukellusveneen vieressä seuraillut tapahtumia :) Ei sieltä veneestä ainakaan lähtenyt ulos raporttia, luulisin. Mutta näitä fakiirejahan on.
Ehkä jotain raportteja on taistelutilanteessa voitu lähettääkin, mutta uskallan epäillä. Yhteenajon jälkeen sukellusveneeseen on varmasti syntynyt sellainen kiire ja paniikki, ettei sieltä todennäköisesti ole enää lähetetty juuri mitään järkevää viestiä, varsinkin kun aluksen uppoamisen on täytynyt varmasti tapahtua melko nopeasti (tarkkaa aikaa en muista lukeneeni).
Ovat varmaankin itänaapurissa sepitelleet tällaisen selostuksen omien arvioidensa ja suomalaisraporttien pohjalta.
On muuten tuossa ensimmäisessä suomalaismuistelmassakin ainakin yksi pieni virhe: Vetehisen Bofors-kansitykkihän ei ollut kaliiperiltaan 100 mm vaan 76 mm.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Post Reply

Return to “Laivat”