Page 1 of 1

Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Thu Jun 17, 2010 17:47
by smokeball
Myöhemmin ilmavoimissa palvelleen Armas Eskolan päiväkirja kesän 1918 Vienan retkestä. Erittäin mukavaa luettavaa. Sujuvaa tekstiä, joka välittää loistavasti ajan intomielen. Sata sivua hyvää dokumenttia rivimiehen näkökulmasta.
Sattui käteen eräästä sivukirjastosta. Kariston kustantama 1971.

Tähän sopiikin laittaa pieni kulinaarinen tietovisa.

Mitä on 'piikkilanka'?
Mitä on 'kuularuiskunnauha'?

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Thu Jun 17, 2010 18:21
by Spieß
Piikkilanka= silakkalaatikko ?
Kuularuiskunnauha=?

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Thu Jun 17, 2010 21:01
by smokeball
Piikkilankaesteeksihän sitä meidän aikana sanottiin silakkalaatikkoa, mutta sellaista ylellisyyttä ei ollut 1918. ;)

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sat Jun 19, 2010 10:56
by JR33
Kuularuiskunnauha voisi olla muodon puolesta luista siankylkeä ja varmaan tuohon aikaan tönkkösuolattua.
Piikkilanka taasen nautinnon puolesta kaikkien kouluruokien äiti eli tilliliha

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sat Jun 19, 2010 11:33
by smokeball
Että vuonna 1918 Vienan korvessa siankylkeä ja tillilihaa :-D

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sat Jun 19, 2010 17:32
by caporal
Piikkilankaeste = Silakkalaatikko.Joskus ennen kun hirvet paloiteltiin itse sanottiin kyljestä poikki kylkiluitten leikattuja pitkiä siivuja KK-remmiks.Tässä tapauksessa ilmeisesti sian kylkeä kyseisellä tavalla leikattua?

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sat Jun 19, 2010 19:01
by HL/A
Eiköhän nuo ruokalajien nimet muodostuneet sen mukaan miltä annos näytti ruokailijan lautasella :miettii:
Tuskin grillikylkiriviä oli erityisemmin tarjolla tuohon aikaan?

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sat Jun 19, 2010 19:18
by JR33
Ei varmaan grillikylkeä, mutta uskoisin suolattua siankylkeä olleen retkieväänä, tai poronvanteita kuivattuna.
On se kuivakalakin melkoista piikkilankaa...

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sun Jun 20, 2010 12:51
by smokeball
Piikkilanka oli saksalaisista kuivatuista vihanneksista ja juureksista tehtyä keittoa. Iso lanttu on sisältä usein melkoinen piikkipallo eiväätkä ne piikit pehmene keittämällä. Samainen Gemüsesuppe on mainittu usein jääkärien muistelmissa.

Kuularuiskunnauha oli ruisvettä! :shock: Ei kovin ravitsevalta vaikuta. Ehkä nimi on tullut siitä, että liemen seurauksena on tullut pitkää ja harrasta pauketta. :miettii:

Re: Armas Eskola: Pojat Vienan saloilla 4p

Posted: Sun Jun 20, 2010 13:01
by wanhempimestari
smokeball wrote:Myöhemmin ilmavoimissa palvelleen Armas Eskolan päiväkirja kesän 1918 Vienan retkestä. Erittäin mukavaa luettavaa. Sujuvaa tekstiä, joka välittää loistavasti ajan intomielen. Sata sivua hyvää dokumenttia rivimiehen näkökulmasta.
Sattui käteen eräästä sivukirjastosta. Kariston kustantama 1971.

Tähän sopiikin laittaa pieni kulinaarinen tietovisa.

Mitä on 'piikkilanka'?
Mitä on 'kuularuiskunnauha'?
Olen pitkähkön metsästyksen tuloksena saanut hyllyyn samoista reissuista
Paul Marttinan ( Paukka) kirjan "Miesten syöjiltä sijoilta."
Aihe kiinostaa yhteisen palvelus/työpaikan perinteiden vuoksi. Metkaa luettavaa !