Hermann Detzner: Neljä vuotta ihmissyöjien parissa

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
Mangrove
sotvm4
sotvm4
Posts: 509
Joined: Sat Apr 19, 2008 22:33

Hermann Detzner: Neljä vuotta ihmissyöjien parissa

Post by Mangrove »

Detzner, Hermann. 1925. Neljä vuotta ihmissyöjien parissa: Saksan lipun suojassa Uuden-Guinean tutkimattomissa sisäosissa 1914-1918. WSOY, Porvoo.

Ennen saapumistaan Saksan Uuteen-Guineaan tammikuussa 1914 Haupmann Hermann Detzner oli aikaisemmin toiminut kartoitustehtävissä Kamerunissa. Heinäkuussa 1914 hän lähti kartoittamaan saaren sisäosassa kulkenutta Britannian ja Saksan alueiden välistä rajalinjaa. Tieto ensimmäisen maailmansodan alkamisesta saapui saarella vasta marraskuussa 1914. Detzneriä kehoitettiin antautumaan saarelle saapuneille australialaisjoukoille, mutta sen sijaan hän päätti marssia takaisin alueen hallintokeskukseen Morobeen. Kuitenkin 11. tammikuuta 1915 hän joutui vetäytymään takaisin sisämaahan 30 kantajan ja poliisin kanssa vihollisen vallatessa keskuksen.

Seuraavien kolmen vuoden aikana Detzner vältteli sekä australialaispartioita, että vihamielisten alkuasukkaiden hyökkäyksiä yrittäen samalla useaan otteeseen marssia Hollannin Uuteen-Guineaan 900 km päähän. Yritysten epäonnistuttua ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pyrkiä välttämään kosketusta vihollisjoukkoihin. Detzner antautui viimeisenä saksalaissotilaana ympärysvalloille 5. tammikuuta 1919.

Kirjan sisältämät maantieteelliset sekä kansallistieteelliset tiedot ovat usein epämääräisiä ja esimerkiksi vuorien korkeudet epätarkkoja, mutta Detzner selittää tämän johtuvan siitä, että australialaisjoukot hävittivät hänen muistiinpanonsa sekä mittaustyökalut sodan kuluessa. Wikipedian tietojen mukaan useat eri henkilöt ovat väittäneet kirjan olevan täyttä valetta ja että Detzner ei tosiasiassa käynyt väittämissään paikoissa. Kuitenkin tulee ottaa huomioon, että kirjan yhteyteen on liitetty useita mielenkiintoisia valokuvia sekä piirroksia saaren sisäosista.

Suosittelen kirjan lukemista kaikille jotka pitävät hieman lennokkaasta seikkailukirjallisuudesta. Taistelukuvauksia etsivät jättäkööt kuitenkin kirjan lukematta. Alueesta kiinnostuneille suosittelen myös suomalaisen Gunnar Landtmanin brittiläisen Uuden-Guinean kiwai-kulttuurista kertovaa kirjaa Ethnographical collection from the Kiwai district of British New Guinea in the National Museum of Finland.

User avatar
taifun
alik
alik
Posts: 994
Joined: Fri Mar 24, 2006 23:28

Re: Hermann Detzner: Neljä vuotta ihmissyöjien parissa

Post by taifun »

Kiitokset mainiosta kirjavinkistä, nyt vain odotellaan vahvistus sähköpostia ja ennakkolaskua jotta saadaan kirja matkaan.
Tämä opus on mukavasti luontaista jatkoa aikanaan lukemalleni luutnantti onodan sota kirjalle.

Post Reply

Return to “Muut - maasota”