TAPPAJAT TAIVAALTA **** LASKUVARJOMIEHENÄ NORMANDIASSA

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

TAPPAJAT TAIVAALTA **** LASKUVARJOMIEHENÄ NORMANDIASSA

Post by Sturmmann »

Donald R Burgett kertoo tässä kirjassa omasta sotatiestään koulutuksesta Normandiaan. Kirjan alkuperäinen englanninkielinen nimi on Currahee
Huhtikuussa 1943 Burgett värväytyi vapaaehtoisesti laskuvarjojoukkoihin. Koulutettiin ja hypytettiin 101. laskuvarjodivisioonan mukana Utah-kaistan taakse Normandiaan D-päivänä. Hänen 506. rykmentti koki sodassa 350% tappiot ja Burgett haavoittui itsekkin kolmesti.
Lentäjät saavat sapiskaa, kun he ilmatorjunnan pelossa pudottivat laskuvarjojääkäreitä matalalta, jopa 80 metrin korkeudelta ja toiset jopa meren yllä.

Asiavirheitä on kirjassa joitakin, kuten Burgett kertoo kaverista, jolla oli sotasaaliina taivutetulla piipulla oleva Schmeizer ase? Kyseessä luonnollisesti on kulmapiipulla varustettu Stg-44, mutta eihän tavallinen ihminen mikään aseasiantuntija ole ja se ei kirjan tarinaan vaikuta millään lailla. Schmeizer pitäisi tietysti kirjoittaa Schmeisser!

Huvittavana detaljina Burgett mainitsee, kun he löysivät Saksalaisten ajoneuvosta valtavan määrän Ranskan frangeja. He kuvittelvat ettei miehitysajan rahalla ole arvoa, joten he pelleilivät rahoilla heitellen niitä ilmaan yms. Myöhemmin heille selvisi, että rahat olisivat olleet täyttä valuuttaa edelleen.
Kirja on kaikinpuolin mukaansa tempaavaa ja kaunistelematonta tekstiä. Burgett kertoo kauheudet ja raakuudet puolin ja toisin hyvin rehellisen tuntuisesti.
Image
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

Post Reply

Return to “Muut - maasota”