[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • TAPPAJAT TAIVAALTA **** LASKUVARJOMIEHENÄ NORMANDIASSA
Page 1 of 1

TAPPAJAT TAIVAALTA **** LASKUVARJOMIEHENÄ NORMANDIASSA

Posted: Sun Apr 16, 2006 3:11
by Sturmmann
Donald R Burgett kertoo tässä kirjassa omasta sotatiestään koulutuksesta Normandiaan. Kirjan alkuperäinen englanninkielinen nimi on Currahee
Huhtikuussa 1943 Burgett värväytyi vapaaehtoisesti laskuvarjojoukkoihin. Koulutettiin ja hypytettiin 101. laskuvarjodivisioonan mukana Utah-kaistan taakse Normandiaan D-päivänä. Hänen 506. rykmentti koki sodassa 350% tappiot ja Burgett haavoittui itsekkin kolmesti.
Lentäjät saavat sapiskaa, kun he ilmatorjunnan pelossa pudottivat laskuvarjojääkäreitä matalalta, jopa 80 metrin korkeudelta ja toiset jopa meren yllä.

Asiavirheitä on kirjassa joitakin, kuten Burgett kertoo kaverista, jolla oli sotasaaliina taivutetulla piipulla oleva Schmeizer ase? Kyseessä luonnollisesti on kulmapiipulla varustettu Stg-44, mutta eihän tavallinen ihminen mikään aseasiantuntija ole ja se ei kirjan tarinaan vaikuta millään lailla. Schmeizer pitäisi tietysti kirjoittaa Schmeisser!

Huvittavana detaljina Burgett mainitsee, kun he löysivät Saksalaisten ajoneuvosta valtavan määrän Ranskan frangeja. He kuvittelvat ettei miehitysajan rahalla ole arvoa, joten he pelleilivät rahoilla heitellen niitä ilmaan yms. Myöhemmin heille selvisi, että rahat olisivat olleet täyttä valuuttaa edelleen.
Kirja on kaikinpuolin mukaansa tempaavaa ja kaunistelematonta tekstiä. Burgett kertoo kauheudet ja raakuudet puolin ja toisin hyvin rehellisen tuntuisesti.
Image