Hitlerin sota pohjoisessa-Saksan sotatoimet Norjassa,Suom..

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
leon
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2462
Joined: Wed Apr 15, 2009 21:18
Location: Etulinja
Contact:

Hitlerin sota pohjoisessa-Saksan sotatoimet Norjassa,Suom..

Post by leon »

Hitlerin sota pohjoisessa-Saksan sotatoimet Norjassa,Suomessa ja neuvostoliitossa 1940-1945. Gummerus

Hyvä kirja,koko Saksan pohjoinen sotaretki kerrottuna selkeästi ja kansantajuisesti,kirjassa runsaasti asiaa myös Suomen Lapinsotatoimista. Sisältää runsaasti kuvia ja muutamia karttojakaan unohtamatta (karttoja olisin itse toivonut enemmänkin.)
Kirjassa on myös mukavia yksityiskohtia jotka elävöittävät kirjaa todella hyvin,esim seuraava lainaus Norjan valtauksen alkamisesta:

"Joka tapauksessa Hitler näyttää tehneen jo päätöksensä.Hän antoi Von Falkenhorstille karkeat suuntaviivat siitä mitä hän halusi,Falkenhorstilla oli käytössään viisi divisioonaa,joilla otettaisiin ainoastaan suurimmat satamat haltuun.Hitler halusi kuulla Von Falkenhorstin näkemykset vielä samana iltana.
Falkenhorst - kiirehti kaupungille ja "ostin Baedekerin MATKAOPPAAN saadakseni jotain tietoa Norjasta..Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä missä satamat sijaitsevat,kuinka paljon asukkaita Norjassa on ja minkälainen maa se ylipäänsä on.. En osannut odottaa oikein mitään." Hän palasi Hitlerin luo viiden aikaan,sai Fuhrerin siunauksen suunnitelmilleen ja kehotuksen jatkaa yksityiskohtien hiomista.
Last edited by leon on Sun Jan 03, 2010 12:36, edited 1 time in total.

User avatar
leon
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2462
Joined: Wed Apr 15, 2009 21:18
Location: Etulinja
Contact:

Re: Hitlerin sota pohjoisessa-Saksan sotatoimet Norjassa,Suom..

Post by leon »

Ja tässä toinen hauska yksityiskohta kirjasta:

"Vähän ennen puolta kahtatoista kaksi Oslo-vuonon rannikko linnoitusta ilmoitti,että joukko vieraita aluksia on saapumassa vuonoon-Hatledal hälytti armeijan ylipäällikön kenraali Laaken ja hallituksen.Kun kabinetti kokoontui se kuuli että myös Bergenin edustalle oli saapunut aluksia ja että ne olivat Saksalaisia.Kumma kyllä hallitus määräsi vain osittaisen liikekannallepanon ja kutsuntamääräykset lähetettäviksi POSTITSE! "

-Ei se näköjään ollut norskeilla ihan homma hanskassa kun sota alkoi,ehäpä se johtui syös siitä että maasta oli sotaharjoitukset armeijalta kielletty jo useiden vuosien ajan säästösyistä,eikä maassa ollut järjästetty kertaakaan täydellistä liikekannallepano harjoitusta..

Post Reply

Return to “Muut - maasota”