[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****
Page 1 of 1

Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Posted: Wed Jul 21, 2010 21:31
by kalju
Koala Kustannus ISBN 978-952-229-110-3

Julkaistu aikaisemmin suomeksi nimellä: "Taistelulentäjänä itärintamalla - hävittäjälentäjän kokemuksia itärintamalla vetäytymisen aikana 1943-1945".

Luettava, ja oikeinkin viihdyttävä kirja 203 ilmavoiton itärintaman expertenistä. Suosittelen, jos itärintaman ilmasota kiinnostaa. Ei suurempia virheitä ja suomentajan (Hannu Valtonen) oma ilmailukokemus näkyy mielestäni sekä hyvässä että huonossa, tätä tosin on vaikea lopulta arvostella objektiivisesti kun ei ole alkuperäiskielellä teosta lukenut.

Lippfert aloitti toisen maailmansodan panssarijoukoissa aliupseerina siirtyen myöhemmin hävittäjälentäjäksi ja kohoten lopulta ritariristillä (tammenlehvillä) palkituksi kapteeniksi. Ammuttiin alas lukuisia kertoja ja joutui tekemään lukemattomia pakkolaskuja sekä omia hölmöilyjään että myös teknisten vikojen vuoksi. Selvisi silti sodasta haavoittumatta ja hengissä lennettyään noin 700 sotalentoa.

Jotain kaverin erikoisesta luonteesta kertoo seuraava lähes Rûdeliä muistuttava lainaus kesken kiivasta taistelutoimintaa kuvaavan kappaleen jossa siirrytään sujuvasti ilmataistelusta hieman seesteisempään hetkeen ja jatketaan: "Mutta Krakovasssa tapahtui jotakin - menin naimisiin"... Ja sitten taas taistellaan :lol:

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Posted: Thu Jul 22, 2010 9:22
by Canet
Luettu on. Kuten moni muu samantapainen kirja - eikä tämä yhtään häpeä siinä joukossa! Kyllä Valtosen suomennoksia on mukava lukea, kun kaveri tietää, mistä tässä on kysymys - ns. ammattikääntäjien jäljiltä on tekniikka ja erikoissanasto monesti niin hukassa, että päätä sattuu - joskus pystyy arvaamaan, mitä kirjailija on tarkoittanut, joskus ei..

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Posted: Thu Jul 22, 2010 17:52
by väärtti
Kirja hankittu ja luettu pariinkin kertaan vuosien varrella.Mielenkiintoinen jo siksikin että Lippfertin ilmavoitot tuli 1943-1945.Huomio kiintyy myös esim.kuinka myöhään myönnettiin vielä korkeitakin kunniamerkkejä vain muutama viikko ennen sodan loppua.Kaiken kaikkiaan hyvä ja luettava kirja.

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Posted: Thu Jul 22, 2010 19:31
by maiske
Tässä muutama kääntäjän lapsus ensimmäisestä Kariston kustantamasta kirjasta;

Ilmaruuvi=>potkuri.
Ohjaustikku=>ohjaussauva.
Kantotasot=>siivet.

että näin.....