TIENI SCAPA-LAHTEEN *** U-VENEÄSSÄ PRIENIN TARINA

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

TIENI SCAPA-LAHTEEN *** U-VENEÄSSÄ PRIENIN TARINA

Post by Sturmmann »

Günther Prien lienee sukellusveneistä kiinnostuneille tuttu nimi ja varmaan yksi etevämpiä sukellusveneen kapteeneja. Hänen katoamisensa Atlantilla 7-8.3.1941 on yksi Toisen Maailmansodan mysteereitä! Osuiko hänen veneeseensä itsensä ampuma torpeedo, mikä olisi hyrrävian takia tehnyt kaarron laukauksen jälkeen tuhoisin seurauksin?

Prien itse on kirjoittanut kirjan elämänsä vaiheista, jossa hän aloittaa vuoden 1923 kurjuudesta kertoen. Perheen köyhtyessä Günther lähtee kauppalaivoille, jossa hän taistelee itselleen kunnioituksen toisilta. Kauppalaivastossa meno on raakaa ja Prien kunnianhimoisena saa helposti vanhempien merimiesten vihat niskaan. kun Prien pienikokoisena antaa isolle öykkärille selkään, niin hänen asemansa helpottuu. Hän pääsee perämies kouluun, jonka jälkeen toimi vähän aikaa perämiehenä. Kohta hän jatkaa laivurikouluun ja suoritti kapteenintutkinnon, mutta valmistuttuaan ei töitä ole laivoilla, jolloin hän katkeroituneena suuntaa työpalveluun tekemään lapiohommia. Täälläkin hän äkkiä kohoaa sinnikkyydellään esimiesasemaan, joskin taas vaikeuksien kautta.

Lopulta hän aloittaa alusta matruusina Kriegsmarinessa ja kohoaa luonnollisesti nopeasti perämieheksi sukellusveneeseen. Espanjan sisällissotaan hän ehtii 1938 partioimalla Espanjan vesillä. Saaatuaan oman U-veneensä tuli hänestä kuuluisa, upottaessaan 14. lokakuuta 1939 englantilaisen taistelulaiva HMS Royal Oakin laivastotukikohta Scapa Flowin satama-altaaseen. Repulsea hän kirjassaan väittää myös Scapa-lahdessa vaurioittaneen.
Upottamiensa kauppalaivojen pelastuneille hän tarjosi heille ruokaa, juomaa ja ilmoitti radiolla heidän sijaintinsa monien muiden u-vene kapteenien tavoin, jotta haaksirikkoiset saattoivat pelastautua.
Prien oli ensimmäinen U-veneen komentaja joka sai Ritarinristin ja itseltään Hitleriltä henkilökohtaisesti.

Kirjaksi kiinnostuneille suositeltava, mutta vähensin pisteitä, koska asiat oli tiivistetty liiaksi. Monia asioita olisi voinut käsitellä syvällisemminkin, mutta hyvä edes näin. Huomioitavahan on, että kirja on kirjoitettu Prienin satamassa oloaikana elokuussa 1940, joten sen on täytynyt syntyä nopeasti.
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

Post Reply

Return to “Muut - merisota”