Ranskan eräs kansallispyhättö on Oradour sur Glanen pikkukaupunki, tai sen jäännökset. Paikka on jätetty sellaiseen asuun, kuin sen oletaan olleen SS-panssaridivioona "Das Reichin" vetäydyttyä sen kautta ja tuhottua paikan maan tasalle. On kuitenkin muutamia kysymyksiä:
1. Oliko tuhotyön kohde väärä? Samoilla seuduilla on toinenkin Oradour sur-jotakin-muuta, joka oli vastarintaliikkeen vahva tukikohta.
2. Oliko saksalaisten sotilaiden toimintaan vaikuttanut mielentila, jonka aiheutti vastarintaliikkeen suorittamat saksalaisten sotavankien (useita satoja) kidutukset ja brutaalit tappamiset samalla seudulla vain vähän ennen Oradourin joukkomurhaa. Mm. juuri ennen Oradour sur Glaneen saapumistaan SS-miehet joutuivat ohittamaan poltetun saksalaisen ambulanssin jäännökset. Myös kuljettaja oli poltettu elävältä rattiin sidottuna.
Samaa psykologiaa on havaittu mm. jenkeillä Irakissa, -paljon vähäisemmistä ärsykkeistä.
3. Tapasiko po. alueen vastarintaliikkeen johtaja Georges Guingouin (kommunisti) v.1943 Lontoossa käydessään Churchillin?
4. Oliko tapauksella yhteyttä Vichyn hallituksen kultavarannon kaappaamiseen junanryöstön yhteydessä vastarintaliikkeen (kommunistit) toimesta?
4½. Mitä saksalaiset olivat kuljettamassa kohti Sveitsin rajaa, mutta tärkeän maantiesillan räjäyttäminen pakotti heidät poikkeamaan pikkuteille ja Oradour sur Glaneen?
5. Miksi englantilaiset pommittivat Oradour sur Glanen vielä näiden tapahtumisen jälkeen maan tasalle?
6. Virallisen käsityksen mukaan ainoa henkiinjäänyt oradourilainen pakeni jalkoihin ammuttuna hyppäämällä kirkon (johon naiset & lapset oli suljettu) pienestä ikkunasta (korkealta). Hyppääminen vaikuttaa epätodennäköisemmältä, kuin esim. jonkin esineen heittäminen sisään samasta ikkunasta.
7. Alkoivatko saksalaiset ampua kirkon ulkopuolelle kerättyjä miehiä paniikissa ilman käskyä, kuultuaan kirkon sisältä räjähdyksen joka sai heidät luulemaan, että heidän kimppuunsa on hyökätty partisaanien toimesta?
Ainoa mikä on varmaa, on että Oradourissa kuoli yli 600 ranskalaista siviiliä ja samalla seudulla oli teurastettu suurinpiirtein sama määrä partisaaneille antautumeita saksalaisia sotilaita ja virkailijoita.
Olisi taipuvainen hyväksymään vaihtoehdon 2., ellei toisin osoiteta. Kokemukset saksalaista ja kaikista muistakin miehitysjoukoista ovat sen suuntaisia.
Hakusanat: "Orador sur Glane", "Major Helmut Kampfe", "Georges Guingouin". Gooooooooooooglella löytänee?
Oradour sur Glane. Mitä tapahtui?
Moderator: Juha Tompuri
Juuri tulin reissusta, joten en jaksa käydä kirjahyllyllä. Joten nyt vaan vastauksia/korjauksia, joihinkin kohtiin - muistinvaraisesti.
2. Muistaakseni joukkomurhan kärjisti erään komppanian-/pataljoonanpäällikön kidnappaus ja tappaminen. Ja ehkä pari muuta miestä siinä sivussa. Tästä päällikön ystävä raivostui ja seuraukset tiedetään.
Seudulla ei kait ole voinut olla satoja saksalaisia sotavankeja kesäkuun 1944 alussa?
4,5 Saksalaiset olivat menossa Normandiaan. Eivät tulossa poispäin.
On esitetty epäilyjä siitä, että kylässä olisi todella ollut vastarintaliikkeen asevarasto. Tällaista olisi päätelty mm. siitä, että kirkonkellot (muistaakseni) olivat sulaneet, jota ei voi tapahtua normaalissa tulipalossa. Joten paikalla olisi täytynyt olla räjähteitä tms.
2. Muistaakseni joukkomurhan kärjisti erään komppanian-/pataljoonanpäällikön kidnappaus ja tappaminen. Ja ehkä pari muuta miestä siinä sivussa. Tästä päällikön ystävä raivostui ja seuraukset tiedetään.
Seudulla ei kait ole voinut olla satoja saksalaisia sotavankeja kesäkuun 1944 alussa?
4,5 Saksalaiset olivat menossa Normandiaan. Eivät tulossa poispäin.
On esitetty epäilyjä siitä, että kylässä olisi todella ollut vastarintaliikkeen asevarasto. Tällaista olisi päätelty mm. siitä, että kirkonkellot (muistaakseni) olivat sulaneet, jota ei voi tapahtua normaalissa tulipalossa. Joten paikalla olisi täytynyt olla räjähteitä tms.
- Elämä on ihmisen parasta aikaa -
Erehdyin tuossa kohdassa, kun oli luettu huolimattomasti lähteet.FTR wrote:...
Seudulla ei kait ole voinut olla satoja saksalaisia sotavankeja kesäkuun 1944 alussa?
...
"Das Reich" oli siirtymässä etelästä kohti Normandiaa, ja maquisardit (vastarintaliike) hidasti heitä. Tässä yhteydessä saksalaisia jäi vangeiksi väijytyksissä ja ylläköissä, mm. Tullessa. Vankeja oli surmattu kiduttamalla, mikä kiristi saksalaisten mielialoja.
Tilanne oli allegorinen nykyiseen Irakin sotaan.
Das Reich asettui Limogesiin, seudun keskukseen. Komppanianpäällikkö, mm. ritariristillä palkittu, Helmut Kämpfe, oli yksin autolla menossa johonkin ja hänet kaapattiin.
http://www.oradour.info/ruined/chapter3.htm#K%C3%A4mpfe
SD sai ranskalaisilta tietolähteiltään tiedon, että Kämpfe oli tarkoitus tuomita kuolemaan näytösoikeudenkäynnissä ja sen jälkeen polttaa elävältä. Das Reichin esikunta sai samansisältöisen ilmiannon ranskalaisilta siviileiltä. Miettikääpä, mikä oli tunnelma.
Molemmissa tiedoissa mainittiin tapahtumapaikka, jossa Kämpfen olisi pitänyt olla vangittuna: Oradour sur Glane. Miettikääpäs, minkä käskyn olisitte antaneet...
Toinen Das Reichin upseeri, Karl Gerlach, pääsee pakoon kun hänen vangitsijansa ottavat hänet autosta ulos teloitusta varten. Gerlachin autonkuljettaja uhrautuu aloittamalla mellakan, jonka avulla esimies pääsee pakoon. Autonkuljettaja ammutaan.
Gerlach ehti lukea sen paikkakunnan nimen, jossa häntä käytettiin: Oradour sur Glane. Saksalaisia alkoi lievästi sanoen ketuttamaan...
Helmut Kämpfe oli pidetty mies, ja hänet tunsivat sekä Sylvester Stadler joka käski retkikunnan pelastamaan ystävänsä, että Adolf Diekmann joka johti etsintöjä.
SS-joukoissa veljeys oli arvossaan. Diekmannin mietteitä voi kukin hahmotella mielessään...
Diekmannin ryhmän lähestyessä Oradour sur Glanea, tulevien viattomien natsismin-uhrien pesäpaikkaa, heitä tervehtivät saksalaisen ambulanssin jäännökset keskellä tietä: Kaksi haavoittunutta ja ohjauspyörään sidotut lääkintämiehet on poltettu elävältä. Ketutus nousee??
Diekmann antaa Oradourin pormestarille 1½ tuntia aikaa hankkia Kämpfe esiin, senjälkeen kylän torille kootut miehet teloitetaan. Naiset ja lapset suljetaan kirkkoon. Odotusajan saksalaiset käyttävät etsintöihin, ja löytävät aseiden ja ammusten lisäksi ainakin yhden äskettäin tapetun miehen ruumiin kaivoon piilotettuna.
Helmut Kämpfe on haudattu saksalaiselle sotilas-hautausmaalle, eli hänet on löydetty ja tunnistettu. En ole löytänyt tästä tarkempia tietoja, joten en tedä oliko hän Oradourista löydetty vainaja.
Diekmannilla lienee tässä vaiheessa melkoisesti paineita? Kun Stadler saapuu paikalle Oradouriin, ja näkee mitä siellä on tehty, hän raivostuu käskynsä rikkomista ja verilöylystä, ja lupaa saattaa Diekmannin sotaoikeuteen.
Mitä oli tapahtunut? En tiedä.
Vasta v.1963 saksalainen sotilas saapuu asepuvussa Oradour sur Glaneen. NATO-harjoituksiin osallistunut Eberhard Matthes vieraille kylässä, keskustelee asukkaiden ja pormestarin kanssa, ja kuulee kummia: http://www.scrapbookpages.com/Oradour-s ... davit.html
Virallisen selityksen, jonka kiistämisestä julkisuudessa on annettu ainakin yksi tuomio, mukaan saksalaiset ampuivat miehet ja räjäyttivät naiset ja lapset kirkkoon.
Diekmann ei koskaan joutunut sotaoikeuteen, sillä hän kaatui Normandiassa, jonne Das Reich oli kiirehtimässä. Puhutaan myös itsemurhasta.
Limogesin alueen maquisardit olivat vahvasti kommunistien vaikutuksen alla. Heidän johtajansa Georges Guinguin oli kommunisti. Hänen joukoissaan oli runsaasti ei-ranskalaisia: Espanjan sisällissodasta paenneita kommunisteja ja ulkomaisia natsien vastustajia, joilla saattoi olla varsin kova toimintahistoria ja vähän lojaalisuutta ranskalaisia kohtaan. Trikolori ei ollut heidän lippunsa.
Varmaa on vain, ettei virallinen selitys ole tosi.