Katyn

Keskustelua muusta kuin Suomen sotahistoriasta

Moderator: Juha Tompuri

Post Reply
User avatar
TPTK
maj
maj
Posts: 1411
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:59
Location: Pohjois-Karjala

Katyn

Post by TPTK »

USA tiesi Neuvostoliiton Katynin joukkomurhan tekijäksi – ja vaikeni
11.9.2012 19:54 | 51 |
AP–HS-REUTERS


Varsova. Amerikkalainen sotavanki lähetti koodattuja viestejä Washingtoniin toukokuussa 1943 ja kertoi Neuvostoliiton syyllistyneen tuhansien puolalaisten joukkomurhiin Katynissa Länsi-Venäjällä.

Yhdysvallat vaikeni tiedosta silloin ja pitkään myöhemmin.

Tutkijat uskovat, että presidentti Franklin D. Roosevelt ei halunnut suututtaa silloista liittolaistaan Josif Stalinia, jonka Puna-armeijaa vielä tarvittiin Saksan ja Japanin voittamiseen toisessa maailmansodassa.

Arvio perustuu asiakirjoihin, jotka Yhdysvaltain Kansallisarkisto julkisti maanantaina.

Aineistossa on kaikkiaan 1 000 sivua sota-ajan asiakirjoja, joiden salassapitoaika on nyt päättynyt.

Neuvostoliiton salainen poliisi murhasi 22 000 puolalaista Katynissa keväällä 1940.

Takaraivoon ampumalla tapettiin puolalaisia upseereita ja kansakunnan siviilien parhaimmistoa, kuten lääkäreitä, juristeja ja opettajia.

Nyt julkistettuihin dokumentteihin tutustuneet historiantutkijat pitävät kahden sotavangin lähettämiä koodattuja viestejä asiakirjoista kaikkein dramaattisimpina.

Saksalaiset olivat vieneet yhdysvaltalaiset sotavangit katsomaan joukkomurhan jälkiä. Järjestetty vierailu ja siitä Yhdysvaltoihin viestimisen salliminen oli propagandasotaa. Natsi-Saksa yritti näin lyödä kiilaa sitä vastaan liittoutuneiden Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain väliin.

Raportissaan amerikkalainen sotavanki kertoi nähneensä hajoamistilassa olevia ruumiita Katynin metsissä.

Ruumiiden tilasta saattoi päätellä, että alueelle melko äsken tulleet Saksan joukot eivät olisi voineet järjestää joukkomurhaa.

Asiakirjoista ilmenee myös, kuinka Yhdysvallat sitkeästi vuoteen 1990 asti selitti, ettei tiennyt Katynin joukkomurhan tekijöitä varmasti.

Pian maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa tosin alettiin vaatia Katynin tapausten selvittämistä. Kongressin asiaa tutkimaan asettaman komitean loppuraportissa vuonna 1952 Neuvostoliitto todettiin syylliseksi joukkomurhaan.

Silti tämänkään jälkeen Yhdysvaltain hallitukset eivät halunneet ottaa puheeksi Katynia, koska se olisi lisännyt jännitystä kylmän sodan aikana.

Vasta Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov myönsi Neuvostoliiton osuuden tapahtumiin. Tämä tapahtui vuonna 1990.

Uutistoimisto AP:n näkemissa raporteissa sotavangit, kapteeni Donald Stewart ja eversti John Van Vliet kertovat, kuinka heidät oli keväällä 1943 viety Katynin metsään, jossa avatuissa joukkohaudoissa oli tuhansia muumioituneita ruumiita.

Upseerit vihasivat natseja, mutta päätyivät siihen, että Neuvostoliitto oli syypää.

Miehille näytettiin haudoissa olleita lehtileikkeitä ja päiväkirjoja, joiden kaikkien viimeinen päiväys oli keväältä 1940. Saksa oli valloittanut alueen vasta kesällä 1941.

Vainajien vaatetus ja kengät vakuuttivat amerikkalaisupseerit. Tapetut eivät olleet ehtineet viettää vankeudessa pitkää aikaa, niin hyvässä kunnossa varusteet yhä olivat.

Stewart todisti näkemästään kongressin komiteassa 1951.

Van Vliet kirjoitti kaksi raporttia Katynista, mutta vuoden 1945 raportti on oudolla tavalla kadonnut, kertoo AP.

Katynin joukkomurhan yhteyttä Suomen ja Neuvostoliiton väliseen talvisotaan on jo aiemmin pohdittu historioitsijoiden piirissä.

On mahdollista, että puolalaiset murhattiin, koska Neuvostoliiton johto katsoi tarvitsevansa tilaa suomalaisille sotavangeille ja muille maan valtauksen jälkeen vangittaville.
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.

User avatar
Rokka
kenr, vm2
kenr, vm2
Posts: 2084
Joined: Wed Oct 25, 2006 12:01
Location: Etelä-Karjala

Re: Katyn

Post by Rokka »

Ei ole ollenkaan yllättävää, että asia on ollut tiedossa yhdysvaltojen lähteissä, siellä on salattu monia asioita pelkästään valtapoliittisista syistä.

...selitystä suomalaisille raivatusta tilasta en mielestäni täysin allekirjoittaisi. Neuvostoliiton leirijärjestelmä tuohon aikaan oli niin suuri, että varmaan pienen Suomen siirroille olisi osoitteet löytyneet ? Toisaalta ei oikein mitään järkevää selitystä 1940 suorittaa massateloitukset, niin kaukaa rajasta "harhautus" murhana, saadakseen saksalaiset näyttämään syyllisiltä ?

Aiempaa keskustelua Katynistä !

Katyin sijainti

- j o n i -
"Olen käyttänyt 90 % rahoistani viinaan ja naisiin. Ja loput olen tuhlannut."

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3277
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Katyn

Post by Canet »

Ritari Topi Törmälehto käytti jenkeistä muistelmissaan ilmaisu "toisen luokan ryssä" :mrgreen: Jenkit näyttävät olleen ainakin jossain määrin naiiveja suhteissaan "itäiseen liittolaiseen".

User avatar
markham
sotvm4
sotvm4
Posts: 537
Joined: Fri Aug 28, 2009 18:02
Location: Botnia

Re: Katyn

Post by markham »

Jaltan konferenssissa Stalin ehdotti katyn tyyppistä käsitttelyä saksalaisille upseereille.
Rooseveltilla ei olisi ollut mitään kyseistä menettelyä vastaan mutta Churchill oli kovasti nyreissään kahden edellämainitun sankarin suunnitelmista. Myöhemmin Churchill totesikin sodan lopputulokseen (ja Staliniin) viitaten "Taisimme teurastaa väärän sian"
"Aseeton kansa on kelvoton!" J.V. Snellman

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3277
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Katyn

Post by Canet »

Taisimme teurastaa väärän sian
Olis ollut "molempi parempi" :pray:

Post Reply

Return to “Ulkomainen sotahistoria”