Page 1 of 1
Brittiupseeri
Posted: Tue Oct 21, 2008 16:15
by Panssarijääkäri
Itselle ei ole vielä oikein auennut tuo brittien armeijan systeemi. Esimerkkinä ennen vuotta 1914 ja ennen 1939 armeijaan liittyneet miehet:
Täytyikö ukon ensin suorittaa palvelusaika (joitakin vuosia, en muista kuinka monta?) normaalina sotilaana ennen hakeutumista upseerikoulutukseen. Vai menikö upseeriksi aikova heti alusta alkaen johonkin erilliseen sotakouluun tai oppilaitokseen?
Pienenä tarkennuksena, etsin tietoa Middlesexin Rykmentin (Duke of Cambridge's Own), 4. pataljoonasta, ennen vuotta 1914 eli jos jostakin löytyisi kyseisen aikakauden sotamiehistä tai 2nd Lieutenant/Lieutenant-tason upseereista jonkinlaista biografiaa tai "CV":tä niin olisi aivan mahtavaa!
Re: Brittiupseeri
Posted: Tue Oct 21, 2008 16:52
by Komendantti
Re: Brittiupseeri
Posted: Tue Oct 21, 2008 17:42
by smokeball
Brittikirjallisuudessa on usein näkynyt sellainen systeemi, että yläluokkainen ja hyvät koulut käynyt nimitettiin kutakuinkin suoraan upseeriksi. (Ammattiupseerit sitten asia erikseen.) Duunarilla ei juuri mitään mahiksia upseerin vakansseille. Hyvin ankara luokkajako vallinnut, miten lie nykyään.
Re: Brittiupseeri
Posted: Tue Oct 21, 2008 19:47
by Canet
Näinhän se on noissa luokkayhteiskunnissa ollut.
Jonkinlaista perspektiiviä brittien upseeriasialle saa, kun tietää, että upseerinvaltakirjoja (eli noita "commissions") ostettiin ja myytiin vielä 1800-luvun puolivälin jälkeen - tarkkaa tietoa ei ole, milloin tämä käytäntö mahtoi loppua, mutta ilmeisesti vielä Krimin sodassa oli käytössä. Rikas ylhäisöperhe pystyi siis ostamaan pojalleen vaikka suoraan kapteenin tai jopa esiupseerin vakanssin - mitä arvostetumpi rykmentti, sitä kalliimpaa. Kun tämä ei ihan aina tuottanut hyvää tulosta, perustettiin tuollainen koulutusjärjestelmä.
Lähtökohta tuossa järjestelmässä oli tietysti, että upseerin tehtävä ei ollut työpaikka, vaan tapa asettaa perheen jäsen palvelemaan hallitsijaa. Palkka - jos sellaista upseerille maksettiin - riitti tuskin messilaskuihin. Perhe tai suku kustansi upseerijäsenensä vormun, hevosen, aseet, palvelijan ja ylöspidon, jos asianomaisella itsellään ei ollut (perittyä) omaisuutta.
Britanniassa katsotaan edelleen, että upseerinvaltakirja on hallitsijan antama valtuutus toimia ao. tehtävässä. Palvelukseen astuvalle sellainen myönnetään, palveluksesta eroava "palauttaa" valtakirjansa.
Vaikka näkee usein vanhimpien aliupseeriarvojen (vääpeli, sotilasmestari) englanninkielisenä vastineena käytettävän "warrant officer" -ilmaisu, ei kännös aivan vastaa totuutta. Brittiläiset Warrant Officer-arvoiset sotilaat ovat ao. puolustushaaraltaan saaneet valtakirjan toimia erikoismestarin virassa (tämä lienee suomenkielinen vastine) - Commission ja Warrant ovat siis jossain mielessä samaa tarkoittavia sanoja.
Sellainen erikoisuus vielä, että ainakin kuninkaallisessa laivastossa erikoismestarille (Warrant Officer) voitiin eräänlaisena ylennyksenä myöntää "commissioned" -arvo eli hänet otettiin upseerikunnan jäseneksi (esim. Commissioned Engineer - upseerinvaltakirjan saanut konemestari). Ylennysmahdollisuutta tästä aliluutnanttiin rinnasteisesta arvosta ei tiettävästi ollut.
Re: Brittiupseeri
Posted: Wed Oct 22, 2008 14:32
by Panssarijääkäri
Tjahah, taas on "Long, Long Trail" muuttanut ulkoasuaan. Onko Komendantti itse mukana, tuon sivuston keskustelupalstalla? Tuota luokkajakoa itsekin pohdin, myös edwardiaanisella ajalla oli räikeitä vastakohtia ihmisten oloissa. Eli, jos tuosta nyt poimin; Officers Training Corpseja oli siis perustettu oppilaitoksiin, houkuttelemaan kiinnostuneita varsinaiseen palvelukseen? Eli käsitänkö nyt oikein että upseeriksi haluava kulki alusta alkaen eri reittiä kuin normaali sotamies joka "halusi palkkatyön ja nähdä maailmaa" liittymällä?
Re: Brittiupseeri
Posted: Wed Oct 22, 2008 15:52
by Panssarijääkäri
Entäpä Sandhurst (jossa tuolloin toimi the Royal Military College, joka vastasi ratsu- ja jalkaväestä)? Milloin ja missä tapauksessa sinne mentiin?
**** College --> OTC --> Royal Military College --> Commission Officer?
Re: Brittiupseeri
Posted: Thu Oct 23, 2008 18:33
by Canet
Miehistö värvättiin (enlisted), sama oli tilanne aliupseeriston kohdalta, jonne kohottiin miehistöstä. Upseeriksi ei aikaisemmin juuri miehistöstä tai aliupseeristosta noustu - eli ihan eri reittiä kulki miehen tie, riippuen siitä, värväytyikö sotamieheksi vai tähtäsikö upseeriksi.
Tähän tarkasteluun pitää ottaa selkeä aikajana - mitä ajankohtaa kiinnostuksesi koskee - siitä riippuu, onko erityisiä koulutusjärjestelmiä ja millaisia sellaisia ollut jo olemassa.
Britanniassa on ollut tiettyjä yksityiskouluja (joita jostain syystä kutsutaan "public school"-nimellä!), tietysti sisäoppilaitoksia - joiden oppilaista varsin moni tähtäsi jo pikkupoikana upseerin uralle (no, päätös oli tietty vanhempien). Näistä kouluista on kyllä ainakin osasta sanottu, että akateeminen taso ei ollut kovin korkea ja sekin valikoi oppilasainesta.. Ajatus kai oli, että kruunun palveluksessa meidän tyhmä Sam on kohtuullisen turvassa maailman pahuudelta, eikä suvun tarvitse katsoa hänen peräänsä, kun sitä varten on ihan talon puolesta henkilökuntaa. Ja jos Sam-parka sattuu kaatumaan "for King and Country", niin sehän on suvulle kunniaksi..