Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Yleinen keskustelu militariasta sekä keräilystä yleensä.
User avatar
Ned Flanders
kenr
kenr
Posts: 1849
Joined: Fri Jun 09, 2006 19:33
Location: leftorium
Contact:

Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Ned Flanders »

Foorumilla onkin kivasti jakautunut eri ikäluokkia. ja välttämättä haluisinkin kuulla niinkin iloisesta tapahtumasta kuin kaasu/suojanaamarin tiiviys kokeesta..

Millä konstilla kaasu levitettiin, minne ja suurinpiirtein aika/vuosi? esim. telttaan poltamalla jne. Mahdollisimman isolla skaalalla aina nykypäivään asti.

Vastanneiden kesken menttaali palkintoja runsaasti jaossa. :!:
Image

Rensseli-setä

Berlioz
sotvm4
sotvm4
Posts: 531
Joined: Sun Oct 21, 2007 21:33
Location: PKS

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Berlioz »

Nappia teltassa poltellen niin 90- kuin 00-luvuilla.

Ehdottomasti ikimuistoisin suojanaamarin tiiveyskoe tuli tehtyä Itävallassa 2000-luvun alussa. Se suoritettiin ihan sitä varten tehdyssä betonisessa rakennuksessa, jonka ulko-oven vieressä oli isot kelta-punaiset "Achtung! Gas!" -kyltit. Lievästi oli outo olo mennä sisälle :shock: Kyynelkaasu tuli täälläkin huoneen keskelle savuamaan laitetusta massasta.
Continental 4x4 Wiking – Für den Wintereinsatz im Kaukasus mit schwere 4x4-Fahrzeugen.

Merkkari
stm
stm
Posts: 34
Joined: Wed Aug 25, 2010 13:32

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Merkkari »

Teltassa, kattilan pohan päällä poltti yhden napin, aika laimea esitys se pieni savunoro joka nousi siitä. Jälkiepisodi oli kylläkin erikoisempi, harjoituksesta ulkopuolinen porukka siivosi paikat eikä tienyt poltetuista napeista. Yksi varusmies oli leikkinyt rumpalia käsin sen kattilan pohjan kanssa ja kaikenlisäksi oli hieronut molempiin silmään kyynelkaasua. Oli erikoisen kokemuksen rumpali saanut.

2006 Sai vapaaehtoisesti Sodankylässä käydä kaasuteltassa ilman nassea, että porukka tietäis miltä kyynelkaasu tuntuu ilman naamaria. Kuulemma hiveästi oli jonottajia joista osa ei mennytkään kun ensimmäiset tuli teltasta ulos, osa kuulemma ryömienkin.

User avatar
Rokka
kenr, vm2
kenr, vm2
Posts: 2084
Joined: Wed Oct 25, 2006 12:01
Location: Etelä-Karjala

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Rokka »

Yhdeksänkymmenluvun alussa Korialla kokeiltiin teltassa nassejen pitävyys napeilla ja sitten lähdettiin puuhamaahan marssille nasset päässä, jonne kouluttajat sitten napsivat kyynelkaasukranaatteja. Ken on puuhamaassa tallustellut, tietää millaisia korkeuseroja on kymijoen ja maaston välillä, hengästyminen massessa ei ole kivaa. Hengen saamisesksi joku meistä, en enää muista kuka, työnsi nassen ja poskien väliin puupalikat, että saisi jotenkin henkeä... no yllättäin seuraavan laakson pohjala olikin sitten se ensimmäinen kyynesavu, lopputuloksen voitte tietää...

- j o n i -
"Olen käyttänyt 90 % rahoistani viinaan ja naisiin. Ja loput olen tuhlannut."

S.Kolkka
res vänr
res vänr
Posts: 812
Joined: Sat Nov 29, 2008 23:28

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by S.Kolkka »

Huovinrinteellä -82 koe suoritettiin parakissa(n.6-7m pitkä,ovi keskellä,ikkunat päissä) ja ämpäri savusi keskellä lattiaa. Ovi laitettiin ulkopuolelta hakaan. Ryhmä kerrallaan istuttiin savustettavana. Naamari pysyi tiiviisti kasvoilla,kun painoi siitä käsillä "löysät pois".
Kokeen jälkeen kaula punoitti helakanpunaisena ja syyhytti ankarasti.

riude
sotvm5
sotvm5
Posts: 495
Joined: Thu Jan 17, 2008 17:00

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by riude »

Rokka wrote:Yhdeksänkymmenluvun alussa Korialla kokeiltiin teltassa nassejen pitävyys napeilla ja sitten lähdettiin puuhamaahan marssille nasset päässä, jonne kouluttajat sitten napsivat kyynelkaasukranaatteja. Ken on puuhamaassa tallustellut, tietää millaisia korkeuseroja on kymijoen ja maaston välillä, hengästyminen massessa ei ole kivaa. Hengen saamisesksi joku meistä, en enää muista kuka, työnsi nassen ja poskien väliin puupalikat, että saisi jotenkin henkeä... no yllättäin seuraavan laakson pohjala olikin sitten se ensimmäinen kyynesavu, lopputuloksen voitte tietää...

- j o n i -

Näin kerrotaan käyneen myös Immolassa -94. En tietenkään minulle... :oops:

User avatar
TPTK
maj
maj
Posts: 1411
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:59
Location: Pohjois-Karjala

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by TPTK »

1993-94 PORPR: Merikontti, jossa tabletit poltettiin astiassa.
1995 MPO/PKARPR: ½J-Teltta, jossa tabletit poltettiin astiassa.
1996-2000 UUDPR: ½J-Teltta, jossa tabletit poltettiin astiassa.
2001-2002 SLMV: Aukea, jonne heitettiin CS-heitteitä.
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.

rocky86
res vänr
res vänr
Posts: 771
Joined: Mon Dec 14, 2009 0:55
Location: tornio

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by rocky86 »

1/06 nappi poltettiin teltassa.
teltassa saikäydä ilman nassea tulihan tuo testattua ei mikään mielyttävä kokemus, skapparit sano että nuissa tiiveystesti napeissa ei ole kuin noin 2% pitoisuus vaikuttavaa ainetta kun oikeassa olisi kuulemma 50-60%.

kalju
vääp
vääp
Posts: 243
Joined: Sun Jul 26, 2009 18:52

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by kalju »

2/92 Vekara. Muistaakseni sekä sellaisia tulenosoituspanoksen näköisiä (saattaa muisti tehdä tepposen), että nappeja. Ja ei kun lenkille nasset päässä.

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Canet »

Rantapyssyssä kevättalvella -78 poltettiin pilleriä ½joukkueteltassa. Nasset oli jotain mallia "muinainen" - ja niitä sanottiin silloin "häkäpärstäksi". Jollain tuli naama mustaksi, kun vanhat suodattimet päästivät aktiivihiiltä läpi. Tornihuhun mukaan joku porukka oli saanut tämän kaasuteltan majoitteekseen jollain leirillä.. Työpuvut laitettiin ulos tuulettumaan. Ilman nassea -kokemusta ei tarjottu, mutta taisi joku saada vähän kaasua, kun naamari ei tiivistynyt tai suodattimesta ei ollut jäljellä juuri muuta kuin kuoret. Itselle ei touhussa ollut suurta mystiikkaa, kun takana oli jo kaksi kesää palomiehen sijaisena.

Toinen kerta oli 1990-luvulla MPK:n suojelukurssilla Keuruulla, muuten sama homma, mutta oli nasse "hiukan" uudempaa mallia ja päällä aktiivihiilipuku - mukavan tuntuinen viileässä syysillassa..

High Power
res vänr
res vänr
Posts: 840
Joined: Sun Mar 16, 2008 19:49

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by High Power »

83/84 Kajaanissa puolijoukkueteltassa nappeja käryämässä ja sen jälkeen rivakka muutaman kilometrin siirtyminen maskit päässä. Olipahan hikinen siirtymä. Tuntui että hengästyessä ei yksinkertaisesti saa tarpeeksi happea. Yäk!
GOTT MIT UNS

KarPr2/85
stm
stm
Posts: 21
Joined: Thu Jan 03, 2008 13:31
Location: Hangosta Petsamoon

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by KarPr2/85 »

-85 puolijoukkueteltassa.Tais kärytä nappi kenttälapion päällä.Homma toimi nassen(tai me kyllä siihen aikaan puhuttiin kyöstistä) tiiviyden kanssa niin,että laulettiin teltassa 10 säkeistöä: "Yksi pieni elefantti marssi näin,aurinkoista tietä eteenpäin jne"Eipä tarvinut kellekään erikseen sanoa naamarin painamisesta käkätintä kohti :) Luonnollisesti kyöstit päässä piti koittaa etenemismuotoja telttailun jälkeen.Kassun alapihalla kouluttaja totesi meidän saastuneen,eli otetaanpa saastuneet vaatteet maahan tuulettumaan.Mentiin sitten kyöstit päässä juosten suihkuun ja silläaikaa kamppeet olikin "puhdistuneet".Korpisoturi varmaan muistaa tuon episodin.Ei muuten tullut kellekään mieleen mennä valittamaan,hihittelyä oli sitäkin enemmän.

Pies
korpr
korpr
Posts: 47
Joined: Wed Mar 02, 2011 18:04

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Pies »

-09 Niinisalo, hommaa varten rakennetussa paksusta läpinäkyvästä muovimatosta ja vissii harkoista rakennetussa kopissa. Levitystavasta ei ole muistikuvaa. Jälkeenpäin sai kanssa käydä koittamassa ilman nassea.

User avatar
Korpisoturi
kaartsotvm4
kaartsotvm4
Posts: 524
Joined: Tue Dec 26, 2006 16:35

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by Korpisoturi »

KarPr2/85 wrote:-85 puolijoukkueteltassa.Tais kärytä nappi kenttälapion päällä.Homma toimi nassen(tai me kyllä siihen aikaan puhuttiin kyöstistä) tiiviyden kanssa niin,että laulettiin teltassa 10 säkeistöä: "Yksi pieni elefantti marssi näin,aurinkoista tietä eteenpäin jne"Eipä tarvinut kellekään erikseen sanoa naamarin painamisesta käkätintä kohti :) Luonnollisesti kyöstit päässä piti koittaa etenemismuotoja telttailun jälkeen.Kassun alapihalla kouluttaja totesi meidän saastuneen,eli otetaanpa saastuneet vaatteet maahan tuulettumaan.Mentiin sitten kyöstit päässä juosten suihkuun ja silläaikaa kamppeet olikin "puhdistuneet".Korpisoturi varmaan muistaa tuon episodin.Ei muuten tullut kellekään mieleen mennä valittamaan,hihittelyä oli sitäkin enemmän.
Taitaa olla joku valokuvakin tallella niistä kassun pihalla kököttävistä vaatekasoista :miettii:

User avatar
timbba
vääp
vääp
Posts: 230
Joined: Sat Oct 28, 2006 8:03
Location: RatsuK

Re: Armeija muistoja kerrankin kaivattaisiin..

Post by timbba »

S.Kolkka wrote:Huovinrinteellä -82 koe suoritettiin parakissa(n.6-7m pitkä,ovi keskellä,ikkunat päissä) ja ämpäri savusi keskellä lattiaa...
1988 samassa paikassa, samalla kaavalla & ilmeisesti samalla parakilla testattiin...

Post Reply

Return to “Yleinen militaria- ja keräilykeskustelu”