Lapiot, kirveet, hakut ja muut astalot.

Yleinen keskustelu militariasta sekä keräilystä yleensä.
Post Reply
JTV
sotvm4
sotvm4
Posts: 527
Joined: Fri May 25, 2007 23:11
Location: Pääkaupunkiseutu

Lapiot, kirveet, hakut ja muut astalot.

Post by JTV »

Törmäsin viime arkistokäynnillä asiakirjoihin joiden sisältö saattaa kiinnostaa lapioita, hakkuja, kirveitä ja muita kokoelmiinsa keränneitä. Kyseinen Kansallisarkiston kansio T-4379/4 sisältää vuonna 1921 lähetetyn "Vallitus- ja havaintovälineistön määrävähvuuksia" koskevassa kiertokirjeessä pyydetyn palautteen. Käytännössä kiertokirjeessä yli pyydetty kaikilta silloisilta joukko-osastoilta mielipiteitä koskien "vallitusvälineistöä" ja "havaintovälineistöä" sekä ehdotuksia niiden määrävahvuuksista ja jakoperusteista ei tyyppisille joukko-osastoille.

Mielenkiintoisin osa palautteesta käsitteli kaiken käytössä olleet työkalut ja arvioi niiden toimivuuden. Pikaisesti listaten olennaisemmat:
- Kenttälapio venäläinen (suoravartinen, tasateräinen): Palaute ristiriitaista - runsaasti kehuja ja haukkuja, pari joukko-osastoa olisi halunnut terän muodon muutettavaksi edestä pyöreäksi. Ratsuväen mielestä olisi voinut olla lyhyempi.
- Kenttälapio saksalainen (suoravartinen, pyöröteräinen): Käytössä vain harvassa joukko-osastossa, palaute pääasiassa negatiivista. Ratsuväki piti hyvänä, mutta varsi heidän mielestään liian pitkä.
- Pioneerilapio (suorateräinen): Negatiivista palautetta pääsiassa terän muodosta. Haluttiin kotimaista soralapiota muistuttava pioneerilapio.
- Venäläinen pioneerikuokka (pieni hakku): Palaute negatiivista, pidettiin laajasti hyödyttömänä.
- Kenttäkirves, venäläinen ("lihakirvesmäinen", suora varsi, leveä ohuehko terä): Äärimmäisen negatiivinen palaute. Todettu täysin sopimattomaksi suomalaiseen käyttöön ja ehdotettu samantien korvattavaksi kotimaisilla kirveillä.
- Kenttäkirves, saksalainen ("veistokirves"): Ratsuväki piti parempana kuin venäläistä, mutta kiinnitysjärjestelmän käyttö vaikeaa.
- Pioneerikirves, venäläinen (ilmeisesti isompi versio kenttäkirveestä): Palaute yhtälailla äärimmäisen negatiivista ja ehdotettu korvattavaksi kotimaisella kirveellä joihin pari joukko-osastoa tahtoi vähän normaalia leveämmän terän (->parempi sopivuus hirsien veistämiseen).
- Hakku, venäläinen: Pioneeripataljoona 1 olisi halunnut venäläiset kenttähakun ja pioneerihakun ranskalaiseen malliin, muilla joukko-osastoilla ei juuri mielipiteitä.
- Kotimaiset kirvesmallit (kenttäkirves ja pioneerikirves, Bilnäs:in valmistamat): Positiivinen palaute, jotkut joukko-osastot olivat jo itse hankkineet ja korvanneet niillä venäläisiä kirveitä.
- Kenttälapioiden ja -kirveiden kantamiseen suosittiin saksalaista kiinnitysjärjestelmää, kuten myöhemmin tapahtui haluttiin kirveille ja hakuille nahkaiset suojukset, venäläinen kiinnitysjärjestelmä sai yleisesti negatiivista palautetta.

User avatar
jylhä
sotvm3
sotvm3
Posts: 588
Joined: Fri Jun 23, 2006 20:40

Re: Lapiot, kirveet, hakut ja muut astalot.

Post by jylhä »

Sikseensä mielenkiintoista että hakkuja, lapioita ja kirveitä on kerääntynyt. Niistä on aika vähissä kuvallinen ja muukin tietous.
"olisiko kuitenkin syytä ottaa taskuase mukaan"

Post Reply

Return to “Yleinen militaria- ja keräilykeskustelu”