[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Merkki kapteenin univormussa
Page 1 of 1

Merkki kapteenin univormussa

Posted: Tue May 30, 2017 17:37
by 1911 A1
Käsiini päätyi kapteenin sotienjälkeinen univormu jossa kyseinen metallimerkki.

Mikäpä mahtaa olla?

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Tue May 30, 2017 18:31
by Olof
Vääpelikurssin merkiltä näyttää.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Tue May 30, 2017 18:59
by 1911 A1
Kiitosta, taas viisastui.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Tue May 30, 2017 20:24
by igorrock
Miten minulla on sellainen muistikuva että tuollaisen merkin olisi saanut suorittamalla Tuusulan Taistelukoulun kurssin... :miettii:

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Wed May 31, 2017 12:39
by HL/A
Kyllä Olof on oikeassa. Vääpelikurssin merkki. Sitten kun vääpeleitä ei enää ollut ja ylennettiin luutnanteiksi niin sen jälkeen oli luutnanttikurssinmerkki.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Wed May 31, 2017 17:39
by igorrock
Miten tuollainen on kapteenin rintapielessä ? Ja millainen on Taistelukoulun merkki ?

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 0:31
by Jäger61
Merkki on toimiupseeri- ja opistoupseerikoulutuksen luutnanttikurssin kurssimerkki. Vääpelikurssin merkki on "pronssi" miekalla ja luutnanttikurssin miekka on "kultainen". Epäloogisesti mestari/PO II-kurssin merkki on koko teräksen harmaa. Epäloogisuus johtuu siitä että vääpelikurssi on em. jatkokursseista "nuorin" ja tuo koko teräksinen merkki oli jo aikapäiviä sitten vahvistettu mestari/PO II kurssin merkiksi.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 1:09
by Jäger61
Hieman vielä tarkennuksia.
Merkit "ikäjärjestyksessä":

Aliupseerien mestarikurssin merkki, vahvistettu (Tasavallan Presidentti) 29.5.1970. Käytettiin myöhemmin toimiupseerikoulutukseen siirryttäessä toimiupseerin ylemmän virkatutkinnon (PO II) kurssimerkkinä.
Merkin tummaksi hapetetussa keskustassa on hopeoitu lyömämiekka.

Toimiupseerien luutnattikurssin merkin TP vahvisti 24.5.1974. Merkin tummaksi hapetetussa keskustassa on kiilloitettu kullanvärinen lyömämiekka.

Puolustusvoimien komentaja hyväksyi toimiupseerien vääpelikurssin merkin 21.4.1987. Keskustassa on kiilloitettu pronssinvärinen lyömämiekka.

PV:n KOM hyväksyi opistoupseereiden jatkokurssin merkin käyttöön 16.5.2002. Merkki eroaa muuten samanlaisesta luutnanttikurssin merkistä miekan alapuolelle sijoitetun kullatun lehväkuvion osalta.

Merkki ei ole suoraan yhteydessä kantajansa sen hetkiseen sotilasarvoon. Esimerkiksi 80-luvulla luutnanttikurssin suorittanut saattoi palvella vääpelin sotilasarvossa. Arvot nousivat kurssimenestyksen, henkilökohtaisen arvioinnin ja vakanssitilanteen myötä.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 7:01
by igorrock
OK, nyt selvisi. Eli käytännössä; Jos kapteenilla on tuollainen merkki takin rinnassa, tarkoittaa se että hän on alkujaan toimiupseeri. Vastaava merkki, mutta mitä ilmeisemmin kultaisella miekalla, oli aikoinaan alokaskomppaniani päälliköllä. Hän tiettävästi tuli vakanssille suoraan Tuusulasta.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 10:15
by Jäger61
igorrock wrote:OK, nyt selvisi. Eli käytännössä; Jos kapteenilla on tuollainen merkki takin rinnassa, tarkoittaa se että hän on alkujaan toimiupseeri. Vastaava merkki, mutta mitä ilmeisemmin kultaisella miekalla, oli aikoinaan alokaskomppaniani päälliköllä. Hän tiettävästi tuli vakanssille suoraan Tuusulasta.
Ei ihan selvinnyt ;) . Tämä on aika moni säikeinen selitettävä.

Kapteeni jolla on luutnanttikurssin kurssimerkki (kultainen lyömämiekka) rinnassaan on edelleen toimiupseeri tai opistoupseeri (ammattinimitys muutettiin 80/90-luvun taitteessa).

Käytännössä ei ole kapteenia jolla on vääpelikurssin merkki, tiedän muutaman tapauksen jotka keplottelivat korvaavilla siviiliopinnoilla PO II ja Luutnanttikurssin suorittamisen. Molemmille kursseille oli melko työläät/vaativat pääsykokeet. Vääpelikurssille komennettiin kaikki jotka eivät päässeet em. kursseille tai eivät hakeutuneet pääsykokeisiin.

Toimiupseerit eivät käyneet Taistelukoulun (Tuusula) kursseilla. Ko. koulu antoi koulutusta jv ja panssari kadettiupseereille kapteenikurssin (ei kurssimerkkiä) ja esiupseerikurssin muodossa. Todenäköisesti mainitsemasi komppanianpäällikön (upseeri) kurssimerkki oli esiupseerikurssin merkki (Kultainen lehväreuna mustassa kilvessä jossa keskellä kultainen vaakuna leijona).

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 19:18
by igorrock
Tarkoitat tämmöistä ?

Image

On toki mahdollista että muistan väärin. Jotenkin tuo miekka vain on jäänyt mieleeni mutta varmaan se on ollut jonkun toisen esimieheni rinnassa.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 20:57
by Jäger61
Kyllä, siinä on esiupseerikurssin kurssimerkki.

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 21:19
by igorrock
Mutta palataanpa vielä tuohon keskustelun ensimmäiseen kuvaan; siinähän on kapteenin takin rinnassa tuo vääpelikurssin merkki. Ilmeisesti siis aika erikoinen tapaus ?

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Thu Jun 01, 2017 23:56
by Jäger61
Aloituskuvan laatu ei ole paras mahdollinen, joten kuvasta "kultaisen" tai "pronssisen" lyömämiekan erottaminen on hieman hankalaa. Tarkistin oman 28.v vanhan luutnanttikurssin merkin kiiltoastetta, ei siinäkään miekka enää kovasti säihkynyt.

Oliko aloituskuvan takissa muita merkkejä, mm. vasemmassa taskussa peruskurssin merkki, epoleteissa joukko-osastotunnuksia ym?

Edelleen, onko joku vain yhdistellyt pukinetta ja saatavilla olevia merkkejä? Toimiupseeri/opistoupseeri kapteenin m/58 takki ja vääpelikurssin merkki olisi erittäin harvinainen yhdistelmä!?

Re: Merkki kapteenin univormussa

Posted: Sat Jun 03, 2017 14:59
by igorrock
Kun on vähän samaa mallia kuin topicin aijemmat merkit niin kysyn että mikäs merkki tämä on ? Vai onko merkki ollenkaan ?

Image