Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Kaikki edellisiin luokkiin sopimattomat kirjat. Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
Seppo Jyrkinen
kers
kers
Posts: 141
Joined: Sun Aug 23, 2009 9:15
Location: Lappeenranta
Contact:

Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by Seppo Jyrkinen »

Historiasta kiinnostuneille ihan hyvä, suuria paljastuksia kaipaaville huono. Vain politiikkaa, ei perhettä eikä persoonaa eli maineensa mukaisesti "kylmä mies". Iltsarista tykkääville tylsä. Jokisipilän juttu Hesarissa koskee eri muistelmia, ei tätä kirjaa.

Ei ihan kaikkea

Kirja käsittelee maailmaa sellaisena kuin Ryti sen sota-aikana näki; se ei ole tasapainoinen kuvaus sota-ajasta. Se on kirjoitettu tuoreeltaan 44-45 joten ihan kaikkea ei voinutkaan sanoa. Esimerkiksi Suomen ja Saksan sotilasyhteydet 1940-41 on sivuutettu; tosin niiden painopiste olikin Mikkelissä.

Jos lukee kirjaa kuin piru raamattua, niin aivan kuin tuona aikana Saksa, Venäjä, Ruotsi ja Englanti yhteistuumin olisivat patistaneet Suomea hyväksymään Saksan kosiskelut.

Talvisota

Talvisodan aikaisesta länsivaltain "avuntarjouksesta" Rytillä oli ällistyttävän selkeä kuva; "sain selvän käsityksen siitä, että Suomen auttaminen länsivalloille oli vain sivutarkoitus." Tämän on Nevakivi vuosikymmeniä myöhemmin vahvistanut. Lännestä oli tulossa 6-12.000 miestä Pohjois-Suomeen kun itänaapurilla oli 940.000 ukkoa ruodussa.

USA:n yhteydet

Mielenkiintoisia ovat jatkosodan aikaiset USA:n suurlähetystön diplomaattisähkeet, jotka radiotiedustelu oli avannut. Tosin niiden avaamisessa on ollut viive, joka kirjassa hämärtyy.

Yhteydet länsivaltoihin säilyivät läpi sodan. Rautkallio painottaa että Ryti ei paljasta OSS yhteyttä. Suhteiden ylläpitämiseksi ilmeisesti sallittiin tietyn asteinen vakoilu USA:n hyväksi ja peräti sotilaallista yhteistyötä lähestyttiin, kun USA:n ulkoministeri Hull tutkiskeli 1943 mahdollista maihinnousua Pohjois-Norjaan.

Iso-Britannia myi Suomen

Ryti, joka 1930 luvulla oli saanut Viktoria ristin ("sir Risto"), ei muistelmissaan paljasta myöskään sisäpiiriyhteyksiään Iso-Britanniaan. Sisäpiiritietoon viittaa Rytin keskustelu Englannin edustajan kanssa. Ryti aneli Brittejä, etteivät nämä tekisi samaa kuin Hitler 1939 ja myisi Suomea Stalinille:

"Hambron käydessä vielä lokakuun 4 päivänä 1940 luonani esitin hänelle Englannin hallitukselle ilmoitettavaksi:
1/ että me hartaasti pyydämme ja toivomme, ettei Englanti missään tapauksessa mahdollisissa neuvotteluissa Venäjän kanssa uhraisi Suomea, olipa asema kuinka huono tahansa,... 3/ etteivät luopuisi kenenkään hyväksi oikeuksistaan Petsamossa;"


Rytin pelko oli aiheellinen, mutta anelu ei auttanut. Vuorisjärvi kirjoittaa Petsamo kirjassaan:
"kun Cripps [Englannin Moskovan suurlähettiläs] sai lokakuun 24. päivänä [1940] ohjeet rohkaista venäläisiä vaatimaan koko Petsamon tuotantoa."

Päälle päätteeksi Hambro oli vielä kertonut Rytille, ettei uskonut Venäjän nykyvaiheessa hyökkäävän Suomen kimppuun. Todellisuudessa valmistelut olivat paraikaa meneillään ja puolitoista kuukautta myöhemmin Molotov kävi Berliinissä hakemassa hyväksyntää hyökkäykselle.

Onhan toki mahdollista, että Rytin anelu ja Crippsin saama ohje vain sattumalta tapahtuivat samaan aikaan, mutta mikä sitten olisi ollut Rytin motiivi rukoilla brittejä lokakuussa 1940? Pienet valtiot ovat kauppatavaraa, niin tuolloin kuin myös nyt.

Hitler

Ja uskalsipa Ryti jopa huomauttaa Hitlerille, että tältä oli mopo karannut hanskasta:
"Replikeerasin tähän, että hän ainakin jo nykyään oli sentään aika konservatiivinen vallankumouksellinen ja että vallankumouksenkin, jos se joskus pitkäaikaisen virheellisen politiikan vuoksi saattaa käydäkin välttämättömäksi, täytyy pysyä järkevissä ja kohtuullisissa rajoissa, jotta ei lyödä rikki ja tuhota huonon ja väärän mukana paljon sellaistakin, joka on korvaamattoman arvokasta."

Ei mikään vauhdikas ja selkeä kuvaus, mutta sen rosoisuus - etten sanoisi lohkaremaisuus - antaa uskottavuutta. Ja pieniä, mielenkiintoisia yksityiskohtia toki riittää.

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by Canet »

Ei Rytille sentään Victoria ristiä myönnetty, vaan Victorian ritarikunnan komentajamerkin (Knight Commander of the Royal Victorian Order, K.C.V.O.) - tästä olisi britille tosiaan tullut etunimen eteen tuo Sir (miehelle - naiselle Dame)- ei kuitenkaan ulkomaalaiselle..

Muitakin suomalaisia on muistettu vastavalla kunniamerkillä - mm. Harri Holkeria Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire, KBE - brittiläisen ritarikunnan kunniakomentaja. Urho Kekkosella oli jopa kaksi brittiläistä suurristiä (Bath-ritarikunnan ja Pyhän Mikaelin ja Pyhän Yrjön ritarikunnan).. Että tavallaan epävirallisesti Sir Urho ja Sir Harri..

Victorian Risti (Victoria Cross) on brittien korkein taistelussa osoitetusta urheudesta myönnettävä kunniamerkki. Merkin perustamisen jälkeen 1856 se on myönnetty 1356 kertaa. Toisen maailmansodan jälkeen kunniamerkkiä on myönnetty 13 kertaa. Jos Mannerheim-ristejä on myyty kovaan hintaan, niin on Victorian ristejäkin . jopa 400.000 puntaa kuuluu maksetun..

Seppo Jyrkinen
kers
kers
Posts: 141
Joined: Sun Aug 23, 2009 9:15
Location: Lappeenranta
Contact:

Re: Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by Seppo Jyrkinen »

Hyvä että joku tuntee mitalit; mainintani oli "vanhasta muistista", ei itse kirjasta.

User avatar
taifun
alik
alik
Posts: 994
Joined: Fri Mar 24, 2006 23:28

Re: Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by taifun »

Talvisodan yhteydessä mainitut länsivaltojen apujoukot olisivat voineen olla vaikka ainostaan pataljoonan luokkaa, sillä suomen liittyminen puolustusliittoon liittoutuneiden kanssa olisi toiminut kaksiteräisen miekan tavoin (pois joukkoja ei olisi suomesta saanut) neuvostoliitto olisi tuskin hyökännyt 1939 suomeen mutta olisi tullut "aseveljenä" vähän myöhemmin muiden liittoutuneiden hymistessä tavallisen välinpitämättömästi koko pikku sivujuonteelle.

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by Canet »

Sijaintinsa takia Suomella ei juurikaan ollut mitään mahdollisuutta jäädä sodan ulkopuolelle - tai päästä "voittajan puolelle".. Liittoutuneiden tarve voittaa Saksa meni kaiken edelle - siinä "puolet Eurooppaa" päätyi neukkujen hallintaan - mikä lienee osittain Churchillin naiviuden ja Rooseveltin sairauden syytä..Mene ja tiedä. :miettii:

Seppo Jyrkinen
kers
kers
Posts: 141
Joined: Sun Aug 23, 2009 9:15
Location: Lappeenranta
Contact:

Re: Risto Ryti: Sota-ajan muistelmat, ****

Post by Seppo Jyrkinen »

Chamberlain oli torjunut 1939 sen minkä Churchill vuotta myöhemmin hyväksyi. Churchill ei antanut arvoa sille, että välittömästi talvisodan jälkeen Suomen ja Englannin väillä laadittu sotakauppasopimus olisi asiallisesti ottaen liittänyt Suomen Saksan vastaiseen rintamaan (ml Suomen vientiä Saksaan oli tarkoitus rajoittaa - tietääkö kuka tarkemmin). Allekirjoitus jäi tekemättä kun Saksa sitten mitätöi asian miehittämällä Norjan.

Sekä Englanti että USA olivat sodan loppuvaiheessa taloudellisesti huonossa jamassa - britit varsinkin - ja USA:ssa taisi sotaväsymys painaa. Tavallisille kansalaisille riitti, että "paha" saatiin voitettua. Länsimaiden oma propaganda oli sodan aikana tehnyt Joe-sedästä mukavan ukkelin. "Pitäköön Itä-Eurooppansa, kuka siitä Euroopan takapajulasta piittaa..."

Post Reply

Return to “Muu sotakirjallisuus”