Englund: Sodan kauneus ja kauheus ****

Kaikki edellisiin luokkiin sopimattomat kirjat. Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
Panssarijääkäri
kers
kers
Posts: 166
Joined: Thu Oct 25, 2007 13:15
Location: Tampere
Contact:

Englund: Sodan kauneus ja kauheus ****

Post by Panssarijääkäri »

Peter Englund
Sodan kauneus ja kauheus

Äitini antama, ajattelevainen syntymäpäivälahja lämmitti lokakuun ajan. Peter Englund muistetaan kaiketi parhaiten kirjoistaan jotka käsittelevät Ruotsin suurvalta aikaa, sekä teoksesta Kirjeitä nollapisteestä. Tänä vuonna ilmestynyt yllätys oli (ainakin allekirjoittaneelle) positiivinen. Kirja käsittelee Suurta Sotaa 1914-1918.
Rakenteeltaan kirja on erikoinen, se sisältää yli kaksisataa lyhyttä kappaletta jotka ovat eräänlaisia päiväkirjamerkintöjä ja etenevät kronologisesti. Lisäksi kirja on jaettu viiteen isompaan lukuun maailmansodan vuosien mukaan. Jokaisen luvun alusta löytyy lyhyet saatesanat sekä kyseisen vuoden yleinen aikalinja, ja jokaisen luvun lopusta lyhyt valokuvakooste.
Kirja on koottu 19 erillisen henkilön muistelmista, tiedoista ja päiväkirjoista. Yksittäistä linjaa ei ole, sillä henkilöt ovat varsin sekalainen sakki, esim. teini-ikäinen tyttö Saksassa, englantilainen sairaanhoitaja ja suomenruotsalainen upseeri Tsaarin Venäjällä, ranskalainen virkamies Pariisissa, saksalainen matruusi, belgialainen lentäjä, brittisotilas, ranskalainen jalkaväenupseeri, argentiinalainen seikkailija vapaaehtoisena Osmaanien armeijassa jne. Näkökulmia riittää siis rintamien molemmin puolin ja moni historiantunnilla käsittelemättä jäänyt tapahtuma aukeaa lukijalle, hyvänä esimerkkinä Armenian kansanmurhan luonne ja käytännön toteutus on karmaisevaa luettavaa. Monipuolinen henkilöjoukko on sekä hyvä että huono asia. Toisaalta iso asia tulee käsiteltyä hyvinkin perusteellisesti, toisaalta lukijan täytyy silloin tällöin palata kirjan alusta löytyvälle sivulle joka sisältää henkilöluettelon josta käy ilmi nimen lisäksi ikä sodan syttyessä, kotimaa, asema ja osapuoli. Henkilöiden kohtalot myös eroavat toisistaan; kaadutaan, haavoitutaan, kadotaan, jäädään vangiksi, karataan, tullaan hulluiksi, selvitään kotiin.
Sotaa kuvataan hyvinkin tukevasti ruohonjuuritasolta, esikuntamaisesta karttaliikkeistä ei juuri tarinoida muuta kuin alaviitteissä. Tästä syystä lukija tarvitsee melko vähän ennakkotietoa ensimmäisestä maailmansodasta. No, ehkä jotakin on hyvä tietää, tällä tavoin tekstistä saa ehkä vielä enemmän irti. Moni isoa huomiota vaille jäänyt taistelurintama, kuten Kaukasus ja Itä-Afrikka tulee tutuiksi. Tämän lisäksi mukaan mahtuu myös tutumpia kuten Verdun, tuo Maasin lihamylly sekä Venäjän vallankumous koukeroineen.
Koska ruotsinkielentaito on vähän ruosteinen ja muutenkin alkuperäinen Stridens skönhet och sorg : första världskriget i 212 korta kapitel on vaikeasti saatavissa kotiin, en osaa sanoa ketä osoittaa sormella pienistä termivirheistä. Kirjailijaa vai suomentajaa. Mielenkiinoisista kuvauksista ja mukaansa tempaavasta kirjoitustyylistä johtuen suosittelen kiinnostuneille.
"Koeta sinä, Tuomas, olla sitten hyvä sotamies" - papan viimeiset sanat allekirjoittaneelle.
"Kirjuri puristeli finnejä naamastaan. Muuten normaali palvelus" - merkintä 2KKK/JR29:n sotapäiväkirjassa Su 5.11.1939

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Englund: Sodan kauneus ja kauheus ****

Post by Canet »

Kiitos vinkistä! Olen lukenut Englundin "Suuren sodan vuodet" (30-vuotinen sota), "Pultava" ja tuon "Nollapiste" jutun. Merkittävä historiallisten tekstien taitaja - ja tuo katselukulma usein totutusta virkistävästi poikkeava.

Post Reply

Return to “Muu sotakirjallisuus”