Tenho Pimiä Sotasaalista Itä-Karjalasta **+

Kaikki edellisiin luokkiin sopimattomat kirjat. Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4440
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Tenho Pimiä Sotasaalista Itä-Karjalasta **+

Post by smokeball »

Sotasaalista Itä-Karjalasta - suomalaistutkijat miehitetyillä alueilla 1941-1944

Tenho Pimiä
Ajatus Kirjat, 2007, 288 sivua
ISBN 978-951-20-7531-7

Sotasaalista Itä-Karjalasta kertoo kansatieteilijöiden keräystoiminnasta miehitetyllä alueella. Osa keräystyöstä käsitti tarinoita, runoutta, loitsuja ja muuta perinteistä folkloristiikkaa. Osa keräyksestä oli esinekokoelmien kartuttamista aina rakennusten inventoimista myöten, niiden siirtoa silmällä pitäen. Tärkeä säilyttävä merkitys oli kirkkojen ja muiden uskonnollisten rakennusten inventointi ja huomattavan ikonimäärän pelastaminen sään hampaalta. Tarkoituksena oli perustaa myöhemmin Petroskoihin museo, jossa olisi ollut esillä kattavasti Itä-Karjalan kulttuuria ja historiaa. Rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti mm. ikonikokoelma luovutettiin Neuvostoliittoon takaisin. Historiallisena ja taiteellisena pelastustyönä ikonien keräys oli ilmeisen tärkeä teko, sillä paikoilleen jätettyinä, ikkunaluukkuina ynnä muina, olisivat ikonit pian hävinneet. Vanhimmat ikonit olivat peräti 1300-luvulta.
Pimiän kirja on popularisoitu versio hänen väitöskirjastaan. Popularisointi on kuitenkin jäänyt kovin vajaaksi tehden lukunautinnon jokseenkin raskaaksi. Kirjassa on katkelmia kirjeistä ja erinäisistä raporteista antamassa väriä tutkimukselle. Niiden kautta välittyy paikoin intomielinen hurmos kenttätutkijan päästessä paratiisiin. Sodan aiheuttama tuho kuvautuu paikoin totaalisena, mutta etäisenä siinä mielessä, että kansatieteilijät katsovat miljöötä vain omasta näkökulmastaan. Kansatieteilijöiden taitoja käytettiin myös tiedustelun hyväksi heidän monipuolisen kielitaitonsa vuoksi. Sotavankien haastatteluista saatiin tietoa mielialoista ja erilaisista paikallisista oloista varsinaisen kansatieteellisen aineksen lisäksi.
Laajempi kuvamateriaalin käyttö olisi lisännyt kirjan kiinnostavuutta maallikon silmissä. Tutkijalle ja kulttuurihistoriaan ja -antropologiaan harrastuneelle väitöskirja on epäilemättä käyttökelpoisempi. Sotahistoriallisesti teos on kuriositeetti ja sivuaa vain kevyesti Itä-Karjalan sotilashallintoa ja sotavankien kohtelua.
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

User avatar
Ned Flanders
kenr
kenr
Posts: 1849
Joined: Fri Jun 09, 2006 19:33
Location: leftorium
Contact:

Re: Tenho Pimiä Sotasaalista Itä-Karjalasta **+

Post by Ned Flanders »

Tämä on ollut sellainen kirja joka on ollut tarkoitus lukea heti kun aikaa löytyy ja ilmeisesti hyväksi onneksi en ole ehtinyt.
Kiitän ajan säästöstä. 8)
Image

Rensseli-setä

Post Reply

Return to “Muu sotakirjallisuus”