Merten sheriffi wrote:Nämä 50-70 luvun viihdeleffat eivän jaksa kiinnostaa ainakaan minua.
Tiedoksesi vain, että tämä mainitsemasi "viihdeleffa" perustui hyvinkin tarkkoihin tutkimuksiin ja haastatteluihin molempien osapuolten joukkojen tapahtumista, samoin kuin monien määrättyjen avainhenkilöiden tarkoista kokemuksista operaatio Overlordin aikana. Itse siis
en todellakaan puhuisi näin ollen tämän elokuvan osalta mistään viihde-elokuvasta, vaikka siinä lukuisia elokuvatähtiä sankoin joukoin viliseekin, vaan kyse todellakin on jopa melko harvinaisenkin totuudenmukaisesti tehty oman aikansa teos, jolla todella on samalla myös sitä "historiallistakin arvoa".
Elokuvan aiheeseen tutustumisen voit aloittaa vaikkapa lukaisemalla Cornelius Ryanin samannimisen teoksen. Mainittakoon vielä, että herra Ryan, joka muuten ansaitsi mm. Ohion yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvonimen (ei siis mikään juoppopäissään kirjoitellut uusi Hemingway), ehti ennen kuolemaansa kirjoittaa myös hienon teoksen nimeltään "A bridge too far - Yksi silta liikaa", joka kertoi liittoutuneiden kohtalokkaasta Belgia-Hollanti -operaatio Market Gardenista syksyllä -44, josta myös on tehty samalla nimellä kulkeva elokuva. Herra Ryan oli myös itse todellinen sotaveteraani (sotakirjeenvaihtajan tehtävissä), joten taistelun todellinen kuvaaminen ei jäänyt hänellä pelkän nojatuoli-mielikuvituksen varaan.
Moninkertaisesti enemmän mielikuvituksen tuotetta (lue: viihdettä) löytyy vaikkapa esimerkiksi kovasti pitämästäsi elokuvasta "Sukellusvene U-96", joka on löysästi tositapahtumiin ja vain osittain todellisiin henkilöihin perustuva yhdellä U-96:n matkalla sotakirjeenvaihtajana toimineen Lothar-Günther Buchheimin omien päiväkirjojensa pohjalta kirjoittaman
romaanin inspiroima elokuva
(Toivottavasti en nyt aiheuttanut kenellekään kovin valtavaa traumaa murskaamalla mainion Das Boot -elokuvan hohdokkuuden. Niin, todellisuudessa U-96:n päällikkö Kapitänleutnant Heinrich Lehmann-Willenbrock ei siis kuollutkaan La Rochellen tukikohdan satama-altaan reunalla, katsellen kun hänen veneensä upposi altaan pohjaan, vaan hän kuoli vuonna 1986 kotonaan Bremenissä - ja näin ollen hän siis itsekin aivan varmasti ehti nähdä tämän omasta veneestään kertovan elokuvan. Hänen tyhjillään ollut U-96 -veneensä - jonka päällikkönä hän ei ollut enää yli kahteen vuoteen - puolestaan upposi Wilhelmshavenin U-venetelakalla sodan viimeisinä päivinä ilmapommituksessa. Mutta nyt jo lipsahdettiinkin hetkeksi väärään tarinaan...).
Pyytäisin siis hiukan sitä "rispektiä" ...niin, jopa siellä Turussakin.
Ja suosittelen ystävällisesti myös samalla, että seuraavalla kerralla olet myös edes minimissä tutustunut teokseen, jolle annat arvioinnin ja leiman päälle.
Lisää C. Ryanista voi lukaista vaikkapa täältä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Cornelius_Ryan
Tietenkin, jos taas tällaiset todenmukaiset suurteokset eivät ollenkaan kiinnosta, niin ainahan löytyy vaihtoehtoiseksi katsottavaksi joku Navy Seals - Commando -luokkaa edustava action-pläjäys, jonka voi (lue: täytyy) oikein hyvin katsella aivot kytkettynä offille.