Page 1 of 2

Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Wed Jun 03, 2009 12:16
by Ned Flanders
Suomalaiseen militariaan nämäkin kuuluu :mrgreen:
Image



On vain niin hiljaista täällä.. :roll:

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Wed Jun 03, 2009 20:40
by smokeball
Hagelstamin ja Bukowskin huutokauppalistoissa on näkynyt joskus lasisia kenttäpulloja, mutta ei keittoastioita - paitsi samovaareja.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Wed Jun 03, 2009 21:33
by Ned Flanders
Vähän noita liikkuu.
Taitavat olla paljolti vielä kukka amppeleissa ja mustin ruokakuppeina, kunnes perikunta sitten siivoaa ne jonain päivänä romunkeräykseen..

Mitenkän tuollainen vanha kupari kestäisi pientä oikomista? Onko aika hapristanut kuparin vai vieläköhän on helposti muokattavissa :miettii:

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Thu Jun 04, 2009 8:23
by HL/A
Ellei kuparissa ole liiemmin epäpuhtauksia seostuneena niin pitäisi oieta hyvin. Kokeile varovasti ja jos saat kuhmukohtia ensin kuumentamalla päästettyä niin auttanee asiaa. Kumivasara ja sopiva puinen vastine sisäpuolelle lienee paras yhdistelmä oikomiseen.

Tuollaista kuparipakkia ei käsissäni ole koskaan ollut, puisia kenttäpulloja vuosien saatossa joitakin.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Thu Jun 04, 2009 10:37
by taifun
anna kuhmujen suosiolla olla, tulee helposti kaameaa jälkeä.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Thu Jun 04, 2009 15:29
by Ned Flanders
taifun wrote:anna kuhmujen suosiolla olla, tulee helposti kaameaa jälkeä.
"loivia" monttuja tekisi mieli hieman muksia mutta vinha perä tuossa on. Helposti tulee pirun rumaa aaltopeltia.

Antaa asian hautua vielä kuukauden pari.

H/LA:lle kiitokset vinkeistä.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Fri Jun 05, 2009 17:15
by Canet
Tuollainen puinen "leili" minullakin on. Tosin ilman alkuperäsitä tulppaa. Varustettu kyrillisillä kirjoituksilla - ilmeisesti entisten hlatijoiden nimillä. Kuulemma "organisoitu" Lappeenrannan suojeluskunnan vintiltä ennen kuin sana "organisoida" sai tuollaisen merkityksen..

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sat Jun 06, 2009 9:03
by JVA
Minulla on vähän erimallinen kuparipakki, lienee jo 1900-luvun puolelta. Eipä ole tullut selvitettyä mallivuotta... Pakki on valmistettu Moskovassa.

http://img14.imageshack.us/img14/1032/pc180020w.jpg

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sat Jun 06, 2009 9:29
by Väbä
Ned Flanders wrote:
taifun wrote:anna kuhmujen suosiolla olla, tulee helposti kaameaa jälkeä.
"loivia" monttuja tekisi mieli hieman muksia mutta vinha perä tuossa on. Helposti tulee pirun rumaa aaltopeltia.

Antaa asian hautua vielä kuukauden pari.

H/LA:lle kiitokset vinkeistä.
Jättäisin muksimatta ja kuumentelematta. Eikös tuo ole tinattu sisäpuolelta? Kupari pitäisi kuumentaa punahehkuun että sillä olisi pehmentävä vaikutus. Ja kun tinan sulamispiste on alle kolmesataa astetta, niin se sulaa ja mahdollisesti vielä saostuu kupariin, jolloin pytty on pilalla. Jos on ihan pakko pieksää sitä, niin kylmiltään sisäpuolelta sileää puupölkkyä vasten käyttäen puuvasaraa.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sat Jun 06, 2009 9:53
by Ned Flanders
JVA wrote:Minulla on vähän erimallinen kuparipakki, lienee jo 1900-luvun puolelta. Eipä ole tullut selvitettyä mallivuotta... Pakki on valmistettu Moskovassa.

http://img14.imageshack.us/img14/1032/pc180020w.jpg
Mallin pitäisi olla 1909. Taitaakin olla viimeisin ja ainoa tsaarin peruja oleva jonka vuosimallista on edes jonkinlainen konsensus. (Poislukien muutaman kirjan tarjoama 1910) Saman pakin teräsversio on sitten kertoman mukaan 1909/15.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sat Jun 06, 2009 10:00
by Ned Flanders
Väbä wrote:
Ned Flanders wrote:
taifun wrote:anna kuhmujen suosiolla olla, tulee helposti kaameaa jälkeä.
"loivia" monttuja tekisi mieli hieman muksia mutta vinha perä tuossa on. Helposti tulee pirun rumaa aaltopeltia.

Antaa asian hautua vielä kuukauden pari.

H/LA:lle kiitokset vinkeistä.
Jättäisin muksimatta ja kuumentelematta. Eikös tuo ole tinattu sisäpuolelta? Kupari pitäisi kuumentaa punahehkuun että sillä olisi pehmentävä vaikutus. Ja kun tinan sulamispiste on alle kolmesataa astetta, niin se sulaa ja mahdollisesti vielä saostuu kupariin, jolloin pytty on pilalla. Jos on ihan pakko pieksää sitä, niin kylmiltään sisäpuolelta sileää puupölkkyä vasten käyttäen puuvasaraa.
Kylllä, tinattu on. Asia jäänee ajatus asteelle :D

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sat Jun 06, 2009 19:31
by JVA
Ned Flanders wrote:Mallin pitäisi olla 1909. Taitaakin olla viimeisin ja ainoa tsaarin peruja oleva jonka vuosimallista on edes jonkinlainen konsensus. (Poislukien muutaman kirjan tarjoama 1910) Saman pakin teräsversio on sitten kertoman mukaan 1909/15.
Kiitos Ned tiedosta! Tuollaista teräsversiota en koskaan ole edes nähnyt. Ei varmaankaan kuulunut Suomessa olevien venäläisten joukkojen jakomateriaaliin :miettii:

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Sun Jun 07, 2009 13:21
by Ned Flanders
JVA wrote:
Ned Flanders wrote:Mallin pitäisi olla 1909. Taitaakin olla viimeisin ja ainoa tsaarin peruja oleva jonka vuosimallista on edes jonkinlainen konsensus. (Poislukien muutaman kirjan tarjoama 1910) Saman pakin teräsversio on sitten kertoman mukaan 1909/15.
Kiitos Ned tiedosta! Tuollaista teräsversiota en koskaan ole edes nähnyt. Ei varmaankaan kuulunut Suomessa olevien venäläisten joukkojen jakomateriaaliin :miettii:
En ole itsekkään täällä törmännyt noihin. Luultavasti peltiset ovat menneet sinne missä tarve on ollut kovin eli oikeille rintamille.

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Mon Jun 15, 2009 20:46
by Ned Flanders
Peltisia pakkeja näyttää kyllä kantautuneen tännekkin. Onhan toisaalta jokunen lasikenttäpullokin tullut ja noillahan on sama tuotantoon ottovuosi ja tarkoitus.

Peltisessä on alareunassa rullaus/kanttaus liitos jonka erottaa kuvistakin. Alla oleva kuva kansalaissodan ajoilta Mäntyharjusta.
(Kirjasta Suomen vapaussota kuvissa, osa 2)
Image

Re: Warhaiset kenttäkeittiöastiat

Posted: Thu Jun 25, 2009 9:25
by wikke
Ohi menee, mutta miltä vuodelta kirjasi ovat, josta tuo kuva?