Panenpa jatkoksi yhden hauskan muiston inttiajoilta; ollaan kevättalvella -84 RUK:n PstK:n linnoitusleirillä Vironlahdella.
Kuvassa oleva "porokuorma" (Huom. poron sarvet, ahkio ei näy miesten alta) on asettunut juuri vähän ennen kuvaushetkeä valmistuneen korsun katolle. Kaminan piipun pää näkyy kuvassa. Jos joku tunnistaa kuvasta itsensä niin laittakoon YV:ä.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"
vaikka ukk oli jo edesmennyt eli kekkoslovakian kansanarmeija vielä tuolloin autuaan tietämättömänä siitä minkälainen luuranko siitä kohta olisi jäljellä.
laittakaanhan muutkin näitä kuuskekkosten värittämia kuvia niitä katsellessa aina mieli lämpenee.
Tkm Hakalan "outo vaatetus" on vanha TYÖPUKU. Vaatetusta käytettiin erilaisessa työplavelukssa ja myös tetsatessa - maastopukuja kai piti säästää. Kaksiosainen vahvaa puuvillakangasta ("haalarikangasta") olevia pukuja oli eri värisiä - tässä vihertävä versio, oli myös erilaisia harmaita sekä vanhoja m/65 teryleenihousuja - yleensä paitattuja ja reisitaskulla varustettuja (tai sitten taskunsuussa käytettiin kahta niittiä merkkinä työpuvusta - yksi niitti oli palveluspuku - niititön lomapuku). Useinkaan samalla miehellä ei ollut samanväristä ylä- ja alaosaa.
Itselläni oli alokasaikana joku "historiallinen" työtakki, se oli lähes valkoiseksi kauhtunut ja siinä oli pystykaulus! Tämä haalarikankainen puku oli kesäkäytössä varsin mukava ja kevyt - sateella tietysti avuton, kun kastui heti läpi. Kypärässä pidettiin usein työpuvun kanssa maastopuvun huppua. Lakkina yleensä maastolakki.
Sodankylässä työpuku oli käytössä ainakin vielä 1978. Kyllähän se varsin sekalaisen näköinen asuste oli kaikkine paikkauksineen ja ilmeisesti ne oli erilaisista palvelus- ja suntiskäytöstä raakattuja kamppeita.
------
Sibakow oli kaiketi ns kevennetyssä telttamajoituksessa?
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta. Ylituubamestari
Tuttu asuhan tuo työpuku on, tykkihallivarustukseen kuului, imi veden lisäksi myös öljyä hyvin kalsareihin saakka.
Nuo Vekaran kasarmikuvat on myös herkistäviä, ne oli ennen KarTR:n tuloa PLM:N maltillisen siiven käytössä, siellä meikä aloitteli työuraa...
Työpukuun pukeutunut joukko ei kyllä edustanut mitään yhdenmukaisuutta - sekaisin oli tosiaan vanhoja palveluspukuja ja varta vasten työpuvuksi tehtyjä - jälkimmäisiä toisaan eri värisistä kankaista. Tämä vaatetus oli päällä myös lauantain siivouspalvelussa - sekä tietty kaikessa rankemassa huollossa kuten vaikka kaminoiden öljyämisessä..tai tykkien rassaamisessa.