Voisi olla jostain 1800-1900 luvun vaihteesta, merkissä näkyvästä ratsastajafiguurista päätellen ehkä jonkin kasakka- tai rakuunayksikön peruja. Oheisessa linkissä vähän samatyyppinen kypärämerkki:
igorrock wrote:Voisi olla jostain 1800-1900 luvun vaihteesta, merkissä näkyvästä ratsastajafiguurista päätellen ehkä jonkin kasakka- tai rakuunayksikön peruja.
ratsastaja on pyhä yrjö, joka seivästelee lohikäärmettä.
ollut käytössä iivana 3 ajoista asti
No, sittenhän merkin ikä saattaa vaihdella 1400 -luvun loppupuolelta aina suomen itsenäisyyden alkuun. Joku arkeologi kenties pystyisi tavalla tai toisella tekemään tarkemman teknisen ajoituksen....
Yksi apu voisi tietty löytyä historiastakin eli jos löytöalueelle on jossain vaiheessa käyty jotain isompia, vaikkapa venäjän ja ruotsin asevoimien välisiä kahakoita, saattaisi merkki liittyä sellaiseen.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"
tai onko paikkakunnalla ollut venäläisiä sotilaita tai tsaarin virkamiehiä?
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.
Mallista ja koosta päätellen olisi karvalakkiin kokardin alapuolelle tuleva kotka, noin 1880-1910. Saattaisi käydä myös ratsuväen ladunkaan - millaiset kiinnikkeet löytyy takapuolella?
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.
Pellolla mistä tuo löytyi on ollut taisteluita ainakin vuonna 1713 kenraalimajuri Armfeltin joukkojen ja venäläisten välillä.
Samainen taistelu missä Tapani Löfving poltti Porvoon sillan..
Olisko niin vanha? Kuvissa mitä löysin googlella niin 1800 luvun kokardeissa ja vaakunoissa on nauhat noiden kotkien päiden koristeena.
Takana näkyy jäljet katkenneesta kiinnikkeestä.
Peruskotka on tällainen ilman lisukkeita. Käyttötarkoituksen mukaan kynsien välissä saattaa olla nauhoja ( joissa joskus jopa tilanteeseen kuuluvia kirjoituksia ), tykinputkia, seppeleitä, työkaluja...
Selaillessani Mollon "Uniforms of the Imperial Russian Army"-kirjaa näyttäisi että tämän kokoinen kokardikotka olisi tullut käyttöön 1881 karvalakkiin. Niitäkin on sitten eri joukko-osastoilla ollut lisukkeilla tai ilman.
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.
1881 karvalakin ja rakuuna yms. kypärien kotkat ovat erityyppisiä. Tuo löytö kotkan pää tuo mieleen ennenminkin hanhen pään, ja sitä mallia löytyy paljon vanhemmista kokardeista ja tunnuksista. Samoin pyhä ykä kääntyy kuvassa samaan suuntaan kuin kuvan leijona. (olikohan se 1800-luvun puolessa välin).
Nuo päät näyttävät tosiaankin aivan joltain muilta kun kotkanpäiltä.
Googlettamalla en ole löytänyt yhtään vastaavaa tai edes lähelle tuota olevaa merkkiä.
Merkkihän on aika hyvässä kunnossa peltolöydöksi, olisikohan kultaus suojannut sitä lannoiteiden vaikutukselta?
En ole löytänyt pellosta mitään muuta mikä voisi ajoittaa kyseistä löytöä.