tykin vaiko tankin ontelokranaatti?

Keskustelua ampumatarvikkeista
User avatar
Köster
ylik
ylik
Posts: 188
Joined: Sat Apr 12, 2008 22:19

Re: tykin vaiko tankin ontelokranaatti?

Post by Köster »

HL/A wrote:Näin joskus parinkymmenen kappaleen erän irrallisia 7,5cm Hl/A ammuksia, kaikki muuten samanlaisia ja kapealla johtorenkaalla ja lienevät samasta vesistöstä nostettuja, mutta muutamissa oli selkeä niippausura jota ihmeteltiin.
Voisikohan näissä IG:n HL-paukuissa olla kiinteä "kipakka" lataus mahdollisimman(IG:n kyseessä ;) ) suoran lentoradan saamiseksi. Eikö jossain HL (ehkä 10,5cm haupitsin) ollut patruunalaukauksena, vaikka muuten käytettiin kartussilatausta?

User avatar
HL/A
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3500
Joined: Tue Dec 23, 2008 15:40
Location: Salpalinja

Re: tykin vaiko tankin ontelokranaatti?

Post by HL/A »

Käsittääkseni 7,5cm IG18'lle oli vain yhdentyyppisiä, kuvan mukaisia kartusseja. Osapanoksiahan pystyi vähentämään tarpeen mukaan. Ruuti lienee todella kipakkaa kun sitä on noin vähän. Olen joskus nähnyt puretun kartussin, ruutiniput on ommeltu yhteen pyöreistä kiekoista joiden materiaalipaksuus vaihtelee paperinohuesta paksumpaan.
Dokkareissa aika usein näkee IG 18 tulitoiminnassa ja poikkeuksetta ampuvat melko suurella korolla, käytettyä ammusta ei valitettavasti yleensä näe.
Hylsy kun on noin vajaa niin ymmärtääkseni tuosta kootaan partuuna ennen käyttöä, hylsyn suojakansi ja tarpeettomat ruutipanokset poistetaan ja ammuksen perä työnnetään hylsyn sisään.
Kyseisen tykin A-tarvikkeista minulla ei taida olla ohjekirjaa joten en tiedä enempää. Mahtaisiko veli LV'llä olla enemmän tietoa :miettii:
Attachments
IG18.jpg
(34.43 KiB) Downloaded 596 times
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.

LV
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1609
Joined: Thu Nov 08, 2007 0:25

Re: tykin vaiko tankin ontelokranaatti?

Post by LV »

En osaa tarkemmin sanoa noista 75 mm JV-tykin A-tarvikkeista, mutta kyllä minullakin on se käsitys, että kartussipatruunalaukauksia sillä ammuttiin.

Samoin voin yhtyä Kösterin näkemykseen siitä, että 105 mm haupitseilla panssari- ja ontelokranaatit voitiin ampua joko patruuna- tai kartussipatruunalaukauksina.

Post Reply

Return to “Patruunat, kranaatit ja muut ampumatarvikkeet”