Dublinin museotarjontaa

Tietoja ja keskustelua museoista, muistomerkeistä ja muista sotahistoriallisista tutustumiskohteista.

Moderator: Juha Tompuri

Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Dublinin museotarjontaa

Post by Canet »

Viime viikko kului Irlannin tasavallan pääkaupungissa Dublinissa, joka on nykyisin Canet Juniorin kotikylä - tekee siellä töitä jenkkiläiselle IT-firmalle. Koetin jo ennakolta selvitellä paikallisten museoiden sotahistoriatarjontaan - kovin merkillistä en löytänyt, mutta jotain kuitenkin (nyt sitten joku kertoo, missä OLISI PITÄNYT käydä..).

Irlannin kansallismuseon historian osasto sijaitsee Collinsin kasarmeilla hiukan ydinkeskustan länsipuolella, mutta sinne pääsee mukavasti LUAS-raitiovaunulla. Kasarmit tarjoavat komeat puitteet museolle, sisäänpääsy on ilmainen. Avoinna paria juhlapyhää ja maanantaipäiviä lukuunottamatta ympäri vuoden.

Sotahistorian osuus käsittelee irlantilaisten roolia Britannian asevoimissa ja ulkomailla. Irkkuja taisteli monissa sodissa molemmilla puolilla! Yksi erikoinen ilmiö olivat ns. "villihanhet" (Wild Geese) eli eri syistä eri aikoina ulkomaille ajautuneet ja eri sodissa taistelleet irlantilaiset ja heidän samoissa tehtävissä jatkaneet jälkeläisensä.

Esillä on vormuja ja aseita eri aikakausilta. Eräs mieleen jäänyt yksityiskohta oli kolme kivääriä: Brown Bess-musketti, Lee-Marttini- ja Lee-Enfield -kiväärit, jotka olivat asetettu niin, että kävijä saattoi ottaan niihin "tuntumaa", valitettavasti kiinnitys esti tähtäämisen. Kunkin aseen yhteyteen oli laitettu näytteille ampumatarvikkeet ja asevaikutus - johonkin massaan oli muotoiltu luodin tekemän haavakanavan puolisko - tuollaista en ole muualla museoissa nähnyt.

Irlannin lukuisat kansannousut ja kapinat olivat tietysti esillä. Toisen maailmansodan jälkeistä aikaa edusti yk-tehtävistä kertova osuus.

Vanhemmasta ajasta kertoo Kansallismuseon arkeologinen osasto keskustan tärkeimmän ostoskadun Grafton Streetin tuntumassa. Täällä on esillä vanhempaa esineistöä mm. viikinkikaudelta ja keskiajalta. Sotahistiorian osuus ei kuitenkaan ole kovin suuri. Erikoisuutena museossa on egyptologinen kokoelma ja Irlannin soista löytyneitä, hyvin säilyneitä ruumiita - ainakin osittain kyseessä on ilmeisesti ihmisuhrit..

Tämäkin museo on ulkoisilta puitteeltaan komeassa rakennuksessa, pääsy on vapaa ja auki samoin kuin edellinen.

Samassa korttelissa, mutta vastakkaisella puolella on luonnonhistoriallinen museo, jossa riittää täytettyjä eläimiä ja luurankoja "joka lähtöön". Kuten muihin valtiollisiin museoihin, tähänkin on vapaa pääsy.

"Dublinia"-museo pyrkii kertomaan kaupungin viikinki- ja keskiajasta. Vaikka museossa on useampia hienoja asetelmia mm, viikinkiaikainen talo, keskiaikainen katu ym. tuntuu, että se on suunnattu lähinnä lapsiryhmille tai sellaisille, joilla ei ole kovin selkeää käsitystä aihepiiristä. Iso Dublinin pienoismalli vuodelta 1500 oli kuitenkin hieno. Museo sijatisee kaupungin vanhimman kirkon entisessä kollegio- tms. rakennuksessa ja on yhdistetty katetulla siltakäytävällä kirkkoon - uloskäynti tapahtuu sitä kautta. Pääsymaksu, auki myös maanantaisin.

Tuli käytyä myös Guinnessilla ja Jamesonilla. Ensimmäistä suosittelen, vaikkei ko. joumasta niin välittäisikään - näyttelyn ylimmässä kerroksessa on näköalabaari, josta avautuu mahtavat näkymät yli kaupungin. Jamesonin käyntiä en kovasti saata suositella, mutta kuluihan siinäkin parisen tuntia..

Kuvia http://canet.kuvat.fi/kuvat/Dublin2013/ - ikävä kyllä läheskään kaikki kuvat eivät ole "parasta A-luokkaa", mukana vain taskukamera ja salaman käyttökielto + vitriinien lasien haitta..

Kiinnostuneilla tai matkaa suunnitteleville "hyviä neuvoja" yv:nä. "Siviiliaiheisia" kuvia tuli myös otettua - osoite niihin saatavissa yv:llä.

Post Reply

Return to “Museot, muistomerkit jne.”