Näin tiedottaa PRH:
Alfred Nobelin syntymästä tulee 21.10.2008 kuluneeksi 175 vuotta.
Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelussa Helsingissä, osoitteessa Arkadiankatu 6, avautuu pienoisnäyttely, joka esittelee dynamiitin keksimisen dramaattiset vaiheet ja köyhän tukholmalaispojan tien Euroopan rikkaimmaksi kulkuriksi, jonka testamentti teki Nobelin nimestä kuolemattoman.
Alfred Nobel syntyi lokakuun 21. päivänä 1833 Tukholmassa vaatimattomiin oloihin ja kuoli 10. päivänä joulukuuta 1896 63-vuotiaana San Remossa, Italiassa, jättäen jälkeensä yhden maailman huomattavimmista omaisuuksista ja testamentin, jonka määräyksillä oli kauaskantoiset seuraukset. Vuodesta 1901 alkaen on Nobelin kuolinpäivänä vuosittain palkittu hänen tahtonsa mukaisesti ne, jotka ovat eniten tuottaneet ihmiskunnalle hyötyä fysiikan, kemian, lääketieteen tai fysiologian, kirjallisuuden ja rauhantyön alalla.
Alfred Nobel oli työhönsä intohimoisesti uppoutuva kemisti ja keksijä. Hänen maailmanlaajuisten liiketoimiensa perustana olivat räjähdysainealalla tehdyt uraauurtavat keksinnöt, joista kaksi keskeisintä hän patentoi myös Suomessa. Kaiken kaikkiaan hänellä oli elämänsä aikana hallussaan 355 patenttia eri puolilla maailmaa.
Ensimmäisen patenttinsa Alfred Nobel sai vuonna1863 Ruotsissa. Hän oli tuolloin 30-vuotias. Kysymyksessä oli räjähdysöljynä myöhemmin tunnetun nitroglyseriinin valmistusmenetelmä ja aineen räjäyttäminen voimakkaan räjähdysimpulssin avulla. Seuraavana vuonna hänelle myönnettiin patenttiprivilegio samaiseen keksintöön Suomessa.
Musta ruuti oli vuosisatoja ollut ainoa käytettävissä oleva räjähdysaine ja näin ollen nitroglyseriini merkitsi tehokkuutensa ja savuamattomuutensa ansiosta merkittävää edistysaskelta kasvavalla rakennusalalla, joskin se osoittautui arvaamattomaksi ja vaaralliseksi, minkä Alfred Nobel sai itsekin katkerasti kokea. Vastoinkäymisten seurauksena oli kuitenkin syntyvä varsinainen räjähdysainesensaatio.
Syksyllä 1867 Alfred Nobel sai Ruotsissa, ja seuraavan vuoden alussa myös Suomessa, patentin keksinnölle, jota hän Keisarilliseen Suomen senaattiin jättämässään patenttiprivilegianomuksessa ilmoittaa kutsuvansa nimellä ”Dynamiitti tahi Nobelin ruuti”. Kysymyksessä on nitroglyseriinin ja huokoisen räjähtämättömän aineen seos, massa, josta voidaan muovailla esimerkiksi tankoja, jotka eivät räjähdä muutoin, kuin tulilangalla ja nallilla sytytettäessä. Nobel kuvaa dynamiittia seuraavasti: ”Keksintö pitää sisällään suurimman tähän asti tunnetun käytännössä käytettävän räjähdysvoiman, jonka etuna on olla niin vähäisesti vaarallista, että se ei koskaan vahingossa voi antaa aihetta onnettomuuksiin, ja jonka suuri voima on siten aivan kuin kätketty, käytettäväksi ainoastaan tarpeen ja toivomuksen mukaan.”
Dynamiitin keksiminen teki Alfred Nobelista rikkaan miehen. Hänen ensimmäinen yrityksensä Nitroglycerin Aktiebolaget perustettiin Ruotsissa vuonna 1864 hänen ollessaan 31-vuotias. Elämänsä aikana hän tuli perustaneeksi lähes 90 yritystä yli kahteenkymmeneen maahan, muiden muassa maailman ensimmäisen holdingyhtiön The Nobel Dynamite Trust Companyn.
Liiketoimien ja tehtaiden johtaminen ja valvonta sekä patenttioikeuksien puolustaminen kuljettivat Alfred Nobelia maailmankolkasta toiseen. Hänellä oli useita asuntoja ja laboratorioita eri puolilla Eurooppaa, mutta pysyväinen koti ja perhe jäivät puuttumaan, niinpä hänen Pariisin aikojen ystävänsä kirjailija Victor Hugo kutsuikin häntä Euroopan rikkaimmaksi kulkuriksi.
Näyttely avoinna 23.10.2009 saakka ma – pe klo 8.00 – 16.15
Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspalvelussa. Arkadiankatu 6, Helsinki.
Näyttelytekstit perustuvat internetsivustoilla osoitteessa www.nobelprize.org julkaistuihin artikkeleihin ja suomalaisiin patentteihin FI77 ja FI95.
Nobel-näyttely Helsingissä
Tietoja ja keskustelua museoista, muistomerkeistä ja muista sotahistoriallisista tutustumiskohteista.
Moderator: Juha Tompuri
Return to “Museot, muistomerkit jne.”
Jump to
- Ylläpito
- ↳ Ylläpito tiedottaa
- ↳ Viestejä ylläpidolle
- Yleistä
- ↳ Tulevia tapahtumia
- ↳ Linkkejä
- Sotahistoria
- ↳ Suomen sotahistoria
- ↳ Ulkomainen sotahistoria
- ↳ Museot, muistomerkit jne.
- Aseet
- ↳ Yleinen asekeskustelu
- ↳ Kiväärit
- ↳ Mosin-Nagant
- ↳ Mauser
- ↳ Kiväärien opetustauluja yms.
- ↳ Pistoolit ja revolverit
- ↳ Pistoolien ja revolverien opetustauluja yms.
- ↳ Konepistoolit
- ↳ Konepistoolien opetustauluja yms.
- ↳ Kone- ja pikakiväärit
- ↳ Kone- ja pikakiväärien opetustauluja yms.
- ↳ Muut aseet
- ↳ Muiden aseiden opetustauluja yms.
- ↳ Teräaseet
- ↳ Optiikka
- ↳ Patruunat, kranaatit ja muut ampumatarvikkeet
- ↳ Käsiasekaliiperit
- ↳ Aseiden rakentaminen ja kunnostaminen
- Militaria
- ↳ Yleinen militaria- ja keräilykeskustelu
- ↳ Paperitavara
- ↳ Suomalainen militaria
- ↳ Päähineet
- ↳ Univormut
- ↳ Kunniamerkit
- ↳ Kurssimerkit
- ↳ Muut merkit
- ↳ Ulkolaiset kunniamerkit ja muut merkit
- ↳ Kunniamerkit
- ↳ Arvomerkit ja kokardit
- ↳ Saksalainen militaria
- ↳ Venäläinen militaria
- ↳ Muiden maiden militaria
- Kalusto
- ↳ Ajoneuvot
- ↳ Panssarit
- ↳ Tykit
- ↳ Lentokoneet
- ↳ Laivat
- Kirja-arvostelut
- ↳ Harrastekirjat
- ↳ Aseet ja patruunat
- ↳ Suomi - maasota
- ↳ Suomi - ilmasota
- ↳ Suomi - merisota
- ↳ Muut - maasota
- ↳ Muut - ilmasota
- ↳ Muut - merisota
- ↳ Muu sotakirjallisuus
- Elävät kuvat
- ↳ Dokumentit
- ↳ Elokuvat
- Tavaratori
- ↳ Myydään
- ↳ Ostetaan
- ↳ Vaihdetaan