Page 1 of 2

Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 10:53
by KlausRautahattu
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=2237237
Tästä uutisesta tuli mieleen etten tiedä merimiinoista muuta kuin sen että niitä on meressä ja ne räjähtää. Seuraavaksi koitin etsiä foorumilta tietoa mutta ei löytynyt mitään joten miten olisi jos raavittaisiin kasaan vähän tietoa näistä vesistöjemme vekkuleista?

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 12:02
by High Power
Hyllystäni löytyy kirja merimiinanraivauksista sotien jälkeen.
Urho Brusi: Miinat jatkoivat sotaa. Minerva kustannus.
Pitäisi ehkä lukea uudestaan ennenkuin annan arviota siitä.
Muistaakseni kuitenkin 'ihan jees'. Kertoo työstä kirjoittajan näkökulmasta.

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 16:50
by jckcollector
KlausRautahattu wrote:http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=2237237
Tästä uutisesta tuli mieleen etten tiedä merimiinoista muuta kuin sen että niitä on meressä ja ne räjähtää. Seuraavaksi koitin etsiä foorumilta tietoa mutta ei löytynyt mitään joten miten olisi jos raavittaisiin kasaan vähän tietoa näistä vesistöjemme vekkuleista?

Kannatan, kootaan porukalla tietoa kasaan!

Erittäin mielenkiintoinen aihe, kaivelempa jostakin käsiini tuon High Powerin mainitseman opuksen ja lukaisen läpi. Samalla todennäköisesti saa myöskin tietoa miinanraivaukseen osallistuneista sotilasyksiköistä ja tapahtumista... vitriinistä löytyy VI miinanraivausosaston asevelimerkki, jonka taustoja ei ole vielä tullut tutkittua sen tarkemmin.

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 19:46
by High Power
Brusin kirja suoraan kustantajalta:
http://www.minervakustannus.fi/kirjat/k ... ?kirja=255

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 19:56
by jckcollector
High Power wrote:Brusin kirja suoraan kustantajalta:
http://www.minervakustannus.fi/kirjat/k ... ?kirja=255

Kiitoksia linkistä, tilaukseen lähtee!

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 20:46
by väärtti
Eikös miinanraivaajat saaneet myös oikeutetusti veteraanitunnuksen. :miettii:

Re: Merimiinoista

Posted: Sun Aug 15, 2010 22:23
by markham
Joskus muistan lukeneeni jostain vai olisiko tullut töllöstä katsottua että jossain luolastossa eteläsuomessa on säilössä varsin kattava kokoelma näitä "vesistöjemme vekkuleita", taisi suurin osa olla halkileikattuja havaintomalleja, jotain museohanketta piti olla vireillä... Pansio :?:

Re: Merimiinoista

Posted: Mon Aug 16, 2010 5:18
by KlausRautahattu
Tuollainen melko kattava jenkkien tekemä opus saksalaisista miinoista löytyi. Teos on vuodelta 1946 ja englannin kielinen.
http://www.lexpev.nl/downloads/germanun ... es1946.pdf

Re: Merimiinoista

Posted: Mon Aug 16, 2010 16:59
by Canet
Turun Pansiossa, lähellä Meripuolustusalueen tukikohtaa on ainakin ollut kallioluolaan sijoitettu miinamuseo. Sinne on kerätty kattavasti meillä käytössä olleita merimiinoja ja raivausesteitä. Esineistöä on ollut näytteillä myös muissa museoissa.

Vanhat merivoimien varusmieskäsikirjat antavat kotokielellä johdatusta aiheeseen.

Merimiina on kohtuullisen vanha keksintö, niitä oli Suomenlahdella käytössä jo "Oolannin sodan" aikana eli 1850-luvulla. Suomenlahti on muutenkin havaittu sopivaksi miinasodankäynnin alueeksi, sillä se lienee edelleen maailman tiheimmin miinoitettuna ollut vesistöalue.

Merimiinat voidaan jakaa parilla eri tavalla:
- Kosketusmiinat ja herätemiinat
- Pohjamiinat ja kelluvat miinat

Kosketusmiinat laukeavat nimensä mukaisesti, kun alus koskettaa miinaa tai siihen liittyvää laukaisuelintä, esim. sarvea, antennia tai kohoa. Eräissä miinoissa ei ole ulkoista laukaisuelintä, vaan sisäinen heilurityyppinen laukaisin - kun miinan asento muuttuu riittävästi, se laukeaa.
Tavallisin lienee ollut sarvimiina, jossa miinan kuoresta ulkonee lasisia lyijypeitteisiä sarvia. Sarven lasiampulli sisältää happoa, joka sarven taipuessa ja lasin särkyessä valuu elektrolyytille ja saa aikaa miinan laukaisuun tarvittavan virran.
Kosketusmiinan on oltava niin lähellä veden pintaa, että aluksen runko osuu siihen. Siksi kosketusmiina on usein kelluva - miina koostuu ankkurista ja miinakohosta, joka usein sisältää myös miinan räjähdyspanoksen. Kun miina lasketaan veteen, sen koho jää vielä pintaan, mutta ankkurivaijeri alkaa purkautua ja ankkuri vajoaa kohti pohjaa. Kun ankkuriin kiinnitetty syväytysköyden paino osuu pohjaan ja köysi löystyy, miinan ankkurikaapeli lukkiutuu ja ankkruin paino vetää miinan pinnan alle - juuri tuon syväytysköyden määräämän matkan.
Käytössä on ollut myös pohjaan asettuvia kosketusmiinoja, joissa on pinnalla tai sen tuntumassa oleva laukaisukoho tai -antenni.

Herätetapoja ovat magneettinen, akustinen ja paineheräte. Magneettinen miina laukeaa aluksen aiheuttamasta magneettikentän muutoksesta - tätä vastaan kamppailtiin alusten demagnetisoinnilla. Akustinen heräte saadaan aluksen koneiden ja potkurin aiheuttamasta melusta. Paineheräte syntyy aluksen kulkiessaan syrjäyttämän veden aiheuttama. Herätemiinat ovat usein pohjamiinoja eli ne makaavat pohjassa. Näille miinoille on tyypillistä, että sytytystä voidaan säätää eri vahvuisille herätteille. Miinat voidaan asettaa räjähtämään vasta tietyn herätekerran jälkeen - esim. kaksi ekaa yli kulkijaa saa "vapaalipun", mutta kolmas.. Herätemiina voidaan tietysti tehdä myös useammalla kuin yhdellä herätteellä toimivaksi.

Miinoja on laskettu pinta-aluksista, sukellusveneistä ja lentokoneista. Ilmasta pudotettava merimiina on ollut yleensä laskuvarjolla varustettu. Sukellusvenemiinoja on ollut sekä erityisiin miinakuiluihin sijoitettavia (voi olla muutamia miinoja päällekkäin samassa kuilussa) tai torpedoputkien kautta laskettavia (yleensä pohjamiinoja).

Vanha kotimaassa käytetty ja vielä 2000-luvun listoilla kulkeva kosketusmiina (sarvi) S41 painaa kaikkineen 980 kg, siinä on 200 kg TNT:tä. Huomattavasti pienempi on sodanjälkeistä mallia oleva S58, joka painaa "vain" 390 kg, latauksen osuus 50 kg, mutta aineena onkin ärjympi heksotonaali.

Varsinainen järkäle on uudehko pohjamiina PM83/2, joka painaa tasan tonnin - latausta siitä 750 kg - sen huomaa, jos paatin alla kukkuu..

Re: Merimiinoista

Posted: Mon Aug 16, 2010 17:44
by Köster
Tällainen tuli joskus ostettua kun ei ollut muutakaan mielenkiintoisempaa tarjolla paikallisessa antikassa. Kannen mukaan -96 vuodelta ja 50mk kovaan hintaan.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Re: Merimiinoista

Posted: Mon Aug 16, 2010 17:59
by High Power
Mielenkiintoinen opus Sir Kösterillä!!

Re: Merimiinoista

Posted: Mon Aug 16, 2010 19:57
by jckcollector
No perskele, aivan mahtava opus, todellinen keräilylöytö.
kaiken lisäksi vielä 1943 painettuna noinkin hyvässä kunnossa säilynyt!

Re: Merimiinoista

Posted: Tue Aug 17, 2010 17:04
by Olof
Joskus aikoja sitten oli Kasinhännässä merimiinoja myynnissä.

Re: Merimiinoista

Posted: Tue Aug 17, 2010 17:30
by Canet
Juu, noita miinakohoja on ollut varikkomyymälöissä. Siitä saa kuulemma taatusti kestävän paisuntasäiliön vanhanaikaiseen keskuslämmitysjärjestelmään. Sinkitys on kuulemma erinomaisen hyvin tehty.

Kirjalöytö on todella upea! Et tietystikään ole sitä myymässä.. :roll:

Re: Merimiinoista

Posted: Tue Aug 17, 2010 19:09
by Köster
Hyllyssä ajattelin pitää toistaiseksi :) Mutta jos jotakuta kiinnostaa lisätiedot tai kuvat jostain tietystä miinasta, voin ottaa lisää kuvia, tietyllä aikavarauksella. Energiavarat ei riittäny kaiken kuvaamiseen vielä. Tuntuu ettei aika riitä mihinkään, saakelin työt ku haittaa harrastuksia!