Page 1 of 2
Lottakivääri m91/24
Posted: Sun Jun 10, 2007 18:49
by jylhä
tuli ostettua lottakivääri, jossa on SA leimattu nahkahihna. hihnassa on F N leima ikäänkuin vanhan suomen ääriviivöjen sisällä. lisäksi siinä on jotain tekstiä ehkä. onkohan tää nyt friitalan tekemä vai F Niskalan valmistetta? lisäksi Palokankaan kirjassa ja arma fennicassa sanotaan että takatähtäimessä on ruuveilla kiinnitetty hahlolevy, vaan eipäs ole tässä eikä toisessa Lotassanikaan, onkos muilla? ...katoin vielä palokankaan kirjan kuvaa missä on takatähtäimiä rinnakkain, ei siinäkään ole ruuvattua hahlolevyä....?
Posted: Sun Jun 10, 2007 19:19
by Ned Flanders
Olisiko leiman ääriviivat ikäänkuin nahka vuodan?
Nuo säädettävät hahlot on vaihdettu yksinkertaisempiin armeijan toimesta, messuilta/varikoilta taitaa korvaavia vielä löytyä suht. helposti.
Posted: Sun Jun 10, 2007 19:30
by sako92s
Frans Niskala
Hihna on todennäköisesti Friitalan valmistama.Oma teoria Lotta-kivääreistä: hyvin pieni osa sai alunperinkään hahlolevyllisen takatähtäimen. Alkuperäisinä säilyneissäkään ei tätä piirrettä tahdo löytyä?Jokunen piilotettu on tullut vastaan, ja yhdessäkään ei ollut hahlolevyä. Sattuma?
Posted: Sun Jun 10, 2007 19:40
by Ned Flanders
Sotilaskäsiaseet jne. kirjassa tuosta oli jonkunlainen tarina. kyllä noita ilm. aikoinaan jonkunverran on ollut koska esim. aikaa sitten löysin varikon kätköistä kunnoltaan käytettyjä säätö mallin hahlolevyjä laatikon (noin.20x30x20).
Paikoillaan olevia en kyllä koskaan muista minäkään nähneeni. (poislukien omani)
Posted: Sun Jun 10, 2007 22:04
by jylhä
onkohan ne olllu huonosti kiinnipysyviä ne hahlolevyt tai jotain sitten. sain suht hyvän kuvan siitä nahan leimasta, niskala se ei siis ole. taitavat olla nahkavuotia, mielikuvitus teki niistä Suomen!
http://kuvablogi.com/nayta/419788/
Posted: Sun Jun 10, 2007 23:05
by sako92s
Friitala on. Hahlolevyjä lienee alettu asentaa enempi säännönmukaisesti vasta vuodesta 1926 lähtien. Veikkaisin,että 1/3 kivääreistä toimitettiin alunperin hahlolevyllä ja suomalaisella jyvällä.
Posted: Sun Jun 10, 2007 23:08
by Ned Flanders
Alhaalla vasemmalla tuo logo.
Posted: Mon Jun 11, 2007 17:55
by JVA
Itse olen nähnyt useita hahlolevyjä aseissa kiinni, itse ostin omani joskus taannoin varikon myynneistä ja silloin muistan valkanneeni läpi useita hahlolevyllisiä lottia. Pääosa takatähtäimistä oli kuitenkin normaalilla Konovalovin mallilla. Sakon veikkaus hahlolevyjen yleisyydestä voi hyvin pitää paikkansa. Tässä yksi omista m/91-24 kivääreistäni varustettuna hahlolevyllä:
http://img508.imageshack.us/img508/7407/p3260031hz1.jpg
Tässä vielä kuva lottakiväärissä käytetyn hihnan leimoista. Lottakivääreissähän käytettiin suojeluskunnan vakiomallisia kiväärinhihnoja, jotka alunperin olivat samanlaisia kuin armeijan hihnat pl leimat.
http://img529.imageshack.us/img529/5015/p3260041sv1.jpg
Posted: Tue Jun 12, 2007 7:36
by sako92s
Mitäs mieltä olette normaalimitoituksellisien ja paksusenämäisten piippujen suhteesta? Palokangas tietää kertoa,että piippuja tilattiin saman verran,13000 ja 13000. Kuitenkin ohuella piipulla varustettuja löytyy nykypäivänä erittäin vähän.Tilanne on sama myös Jenkeissä,jonne suurin osa näistä on viety.Onko kukaan nähnyt kapeaa Böhler-Stahl piippua? Palokankaan kirjassa näyttää olevan tällä kohtaa ristiriita: sen mukaan kaikki SIG:in valmistamat piiput täytyisivät olla kapeampaa mallia, koska ne tilattiin 23-24(näin ei kuitenkaan ole). 7/25 valmistuivat piirustukset uudeksi paksuseinämäiseksi piipuksi.Uusien piirustusten mukaisia piippuja alettiin tilata 8/25, ja nämä tulivat kaikki Saksasta,eli ovat Böhler-stahl merkattuja.Olisiko kuitenkin näin ,että v.24 tilatut 5000 SIG ja 5000 B-S piippua olisivatkin olleet jo suurimmaksi osaksi paksuseinämäistä mallia? Säilyneiden aseiden perusteella vaikuttaisi siltä.
http://www.pkymasehist.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=1182
Posted: Tue Jun 12, 2007 8:03
by sako92s
Arma Fennican mukaan hahlolevy ja tolppajyvä suunniteltiin jo 1921.Kuitenkin Palokankaan mukaan vasta 5/26 annettiin tilauksissa selvät mallivaatimukset mallille 91-24.Näihin sisältyi mm. hahlolevy ja tolppajyvä.Tätä aiemmin aseita koottiin monien Suojeluskuntapiirien asepajoilla ,joissa ei välttämättä kaikkia erikoisosia ollut saatavilla.Suojeluskuntain Yliesikunnan asepajalta piirit ostivat piippuja, mutta erikoisosien suhteen lienee ollut toimittamisvaikeuksia, koska pajalla itsessäänkiin koottiin suuria määriä Lotta-kivääreitä.Hahlolevyä näyttää olleen kahta mallia, suora levy,joka on kiinni takaapäin kahdella ruuvilla,ja L-muotoinen levy,joka on ruuvattu kiinni päältäpäin,aivan kuin m/28 mallissa.Tämä on yleisin ja sitä voitanee pitää vakiomallina.Monissa lähteissä mainitaan hahlolevyn olleen siirrettävä, mutta minusta ei tässä tapauksessa voi puhua siirrettävästä levystä.Kiinteä u-hahloinen levy se minusta on.Ainoa todellinen säädettävä takatähtäin ennen m28-30 mallia oli tämä m28 mallin lisävarustetähtäin.
Posted: Tue Jun 12, 2007 19:49
by JVA
Ainakin omien havaintojen mukaan kaikki alkupeäismitotuksella olevat piiput ovat SIG:n valmistamia. Omassa aseessani sarjanumero on perinteiseen tapaan poikittain patruunapesän päällä ja S-numero lukonkehyksen sivussa. Tähtäin on muuttamaton. Näitä alkuperäismitotuksellisia piippuja oli pv:n myynnissäkin kohtuullisen vähän, itse valkkasin kymmeniä aseita läpi ja muistaakseni vain kolme tai neljä ei ollut paksukaulaisella piipulla. Satuin löytämään näistä itselleni SA-leimaamattoman aseen, jossa piirinumerokin oli ylilyömättä! Kaikki näkemäni hahlolevyt ovat olleet paksuseinämäisissä piipuissa. En kylläkään muista, onko joukossa ollut tuota sakon kuvassa olevaa mallia.
Posted: Tue Jun 12, 2007 20:18
by jylhä
sivistäs mua lisää, mikä on KLP? mää muuten käytän osan rahoistani ennen kuin ne tuleekaan...
Posted: Tue Jun 12, 2007 20:26
by sako92s
Ei kait sitä pitäisi täällä ääneen sanoa,koska tämän jälkeen kaikki yhdistyksen jäsenet haluaa sellaisen
Kymenlaakson suojeluskuntapiirin asepajan valmistamat merkattiin patruunapesän päälle kirjaimilla KLP. Nyt kait on sitten 40 keräilijää, jotka haluaa tällaisen hinnalla millä hyvänsä
Posted: Wed Jun 13, 2007 20:04
by jylhä
samaa mietin, että missä vaiheessa se putki on sinne huiskastu. tuossa piipussa oli suojeluskunta kilpi leimattuna päällä ja alla luki böhler-stahl, eli lotan piippu se oli.
Posted: Sat Jun 30, 2007 14:08
by H-D
Tosta KLP leimatusta lotasta sen verran että ollessani aikoinaan Vammalassa ostoreisulla sattui silmään neljän kiväärin rivi telineellä kaikissa em.leimaus kolme melko huonokuntoista ja yksi kohtuu hyvä jonka otin itselleni silloin en tiennyt sen merkitystä mutta kiinnosti tietty enemmän leiman takia, kysyin varikon työntekijältä leiman tarkoitusta ei tiennyt kävi pääjehulta kysymässä vastaus oli ota ne erilleen huutokauppaa varten no huutokaupassa en ollut enkä tiedä myytiinkö ne kolme siellä ja mihin hintaan mutta sen yhden roikotin kotiin ja muutaman vuoden ja kymmenien kyselyiden jälkeen selvis noiden kirjaimienkin merkitys, mutta kuinka paljon kyseisellä merkinnällä niitä on tehty ja kenelle jaettu oisko tosta mitään faktaa