[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma
Page 1 of 1

Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma

Posted: Thu Mar 24, 2016 11:15
by CH
SA-Kuva-arkistosta löytyy numerolla 133727 Osvald Hedenströmin 4.8.1943 ottama kuva Sk-järjestön m/33-kivääristä, jonka sarjanumero on 34855. Erikoista kyllä, samainen ase näyttäisi säilyneen näihin päiviin, joskin uudelleen piiputettuna ja suomalaisella koivutukilla. Onkohan ase ollut matkalla Sakolle ja siitä on napattu kuva ennen päivitystä, kun ajankohdat täsmäävät näin hienosti? Aseen uusi malli ei kuvista selviä, olisiko muuttunut samalla m/39:ksi?

Kyllä piti muuten hieraista silmiä pariin kertaan. :shock:

Image

Image

Image

Image

Image

Re: Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma

Posted: Fri Mar 25, 2016 14:03
by pjotr47
Onkohan nyt kysymys samasta asemallista? Vanhassa kuvassa näkyy kiikarijalan oikealla puolella mahdollisesti joku istukan kiinnitysruuvi tai vastaava. Onkohan jenkkilään mennyt joku tekele vai mikä?

Re: Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma

Posted: Fri Mar 25, 2016 14:15
by Lu21fer
pjotr47 wrote:Onkohan nyt kysymys samasta asemallista? Vanhassa kuvassa näkyy kiikarijalan oikealla puolella mahdollisesti joku istukan kiinnitysruuvi tai vastaava. Onkohan jenkkilään mennyt joku tekele vai mikä?

Jotenkin pisti silmään sama, ja kyllähän se niin valitettavasti on että näistä meidän vehkeistä on
paha mennä sarjanumeron perusteella sanomaan yhtään mitään, on nimittäin aika paljon samannumeroisia
Mosin Nagant lukkoon tehtyjä sotilaskiväärejä suomessakin, osa vielä samanmallisiakin, mutta yhteensattumana
olisi kyllä kiehtova mikäli näin on.

Re: Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma

Posted: Fri Mar 25, 2016 15:56
by CH
Sk.Y:n vuonna 1943 tilauksessa olleet normaalit aseet ovat, kuten hyvin tiedetään, 500000-sarjassa ja mallina on silloin m/39. Tässä aseessa numerosarja taas huitelee varhaisten m/28-30-kiväärien luokassa. On melko ilmeistä, että vanha piippu on vaihdettu uuteen, joka on haluttu numeroida samoin kirjanpidon helpottamiseksi. Lisäksi lukonkehyksessä oleva tsaarin kotka on mitätöity ruksilla, mitä tapaa käytettiin 1930-luvun alkupuolella. Myöhemmin 40-luvulla ne jyrsittiin pois pallopäisellä terällä.

Jalustan kiinnityksestä istukkaan en osaa sanoa, kun en ole moista asetta hypistellyt. Näkyy kuitenkin muistuttavan m/28-kiväärin vastaavaa. Joskin kiila on nyt naaraspuolinen.

Ase on viimeisimmän tiedon mukaan eräässä suomalaiskokoelmassa. Värikuvat olivat jenkkifoorumilla joskus vajaat 10 vuotta sitten. Vahingossa pisti silmään tuo yhteensattuma, kun pari päivää sitten pläräsin kovalevyn kätköjä.

Re: Kiikarikivääri m/33 ja erikoinen sattuma

Posted: Fri Mar 25, 2016 21:42
by CH
Tuossa JTV:n ottama kuva m/33:n toiselta puolelta. Sikäli kun pystyy sanomaan, istukan ja kehyksen yhtymäkohdassa oleva ura näyttäisi samalta kuin Tucon ylhäältä päin otettussa kuvassa. Myös istukan etureua kaareutuu kehystä kohti samalla tavalla.

Image