Page 1 of 1

Sekalaiset tarkka-ampujamallit

Posted: Sat Dec 29, 2007 20:32
by CH
Niin, kiinnostaisi tietää, onko muut törmänneet vastaavanlaisiin PV:n tuunaamiin tarkka-ampujamalleihin, jotka eivät täysin sovi minkään mallinimikkeen sisälle? Kuvan ase on alkujaan ostettu kiikarittomana Kuopion tai Vammalan varikolta vuonna 1991. Istukka ja taivutettu lukkotappi olivat tällöin jo paikallaan. Näin ainakin alkuperäisen omistajan mukaan. Toisaalta modaukset näyttävät varsin vanhoilta eikä hintakaan ollut yletön, joten tuskinpa on mikään myyntirävellys...

Palokankaan kirjan mukaan omaperäisimmät viritykset poistettiin jo 40-luvun lopulla, mutta osaa pidettiin aseistuksessa 70-luvun lopulle asti. Kuuluisiko tämä "m/39 SOV" juuri niihin? :miettii: Vai onko alkuperäisestä VKT:sta vaan siirretty helyt uuteen Sakolaiseen? Tukki ainakin on Vekottimesta peräisin. Istukka on varsin hätäisesti asennetun näköinen ja ruuvit on kannoiltaan liian pienet. Istukkaa onkin lommattu aika rajusti. Etummaiset ruuvit uupuu kokonaan. Nähtävästi seppää on ruvennut hirvittämään.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Rävellys vai ei

Posted: Sat Dec 29, 2007 20:46
by greendevil
Etummaiset tuuvit puuttuvat kun ei ole haluttu riskeerata piipun ja lukonkehyksen kierrettä (ei ole saatu piippua irti ?)
muut ruuvit varmaan tulevat läpi lukonkehyksestä ? jos näin on niin asiassa on selvää seuraavat: rävelletty kasaan ilman, että on ollut työkaluja piipun irrottamiseen -> ei varikkotyötä, jossa perustyökalu on piipun irrotus ja kiinnitystyökalu (erikoinen puristin)

aitoa = lukko ja kehys, joskin lukko näyttää olevan lyhytkampisesta jatka-liitä menetelmällä rakennettu (tuli tehtyä aikanaan samanlainen niin tutun näköinen)

ja nuo ruuvit sitten tuumakierteisiä (1/16 tai jotain) ? jos näin niin viittaa varikkotyöhön

Posted: Sat Dec 29, 2007 20:47
by JVA
Ainakin sivujalallisia m/39 (PEM) kivääreitä on ollut lukumääräisesti useita. Yksi tuli kuluvana vuonna vastaan, mutta kun liian kauan miettii niin... Varikolla on tarkka-ampujakivääreitä koottu käsittääkseni myös loppuunammuttujen aseiden osista. En sulkisi sellaistakaan mahdollisuutta pois, että takavuosien PV:n keräilijämyynteihin koottiin ta-aseita varikoilta löytyneistä osista :shock:

edelleen

Posted: Sat Dec 29, 2007 20:48
by greendevil
Ammattitaidon puutteeseen viittaa tuo kahden kiinnitysruuvin puuttuminen (puoliksi tehty työ)

mutta kuitenkin onhan noita ihmeitä nähty ennenkin

(pitänee laittaa kuva 91/30 PU kivääristäni, joka on 100 % aito tekele (oma))

Re: Rävellys vai ei

Posted: Sat Dec 29, 2007 20:57
by CH
greendevil wrote: aitoa = lukko ja kehys, joskin lukko näyttää olevan lyhytkampisesta jatka-liitä menetelmällä rakennettu (tuli tehtyä aikanaan samanlainen niin tutun näköinen)
Minun mielestä semmoista taivutettua tappia ei olekaan, jota ei olisi jatka-liitä-menetelmällä tehty. Ryssätkin tekivät omansa siten. Olen joskus nähnyt venäläisiä ta-malleja, joissa istukan ruuvinreikiä ei porattu läpi. Mites suomalaiset teki nämä yleensä?

Posted: Sat Dec 29, 2007 21:01
by CH
JVA wrote: En sulkisi sellaistakaan mahdollisuutta pois, että takavuosien PV:n keräilijämyynteihin koottiin ta-aseita varikoilta löytyneistä osista :shock:
Onpas sitten kusetus viety jo huippuunsa! :shock: PV väärentää omia mallejaan... :miettii: Olikos Panssarivarikon elokuussa myymät viimeiset m/39-43:t oli juuri sellaisia? :twisted:

Posted: Sat Dec 29, 2007 21:28
by jylhä
Ei ainakaan aidossa m39-43ssa ole reikiä porattu läpi. keskimmäinen ruuvi osuu jo mielestäni kierteisiin. On kuvan kiväärissä tuo jalustan loveus tukissa kohtuu vanhan näköinen kuitenkin.

Posted: Sat Dec 29, 2007 21:35
by JVA
Älä snayperskaya tulkitse minua väärin, kaikki on mahdollista ja JOS näin on tehty uskoisin sen olevan täysin vilpitöntä halua myydä keräilijöille heidän haluamiaan esineitä. Jos jostain nurkista on löytynyt irrallinen istukka ja jatkettu lukonkampi on ne voitu hyvässä uskossa laittaa aseen päälle, jotta useampi keräilijä saisi haluamansa tarkka-ampujakiväärin.

PORAUS

Posted: Sat Dec 29, 2007 21:47
by greendevil
no kampia on ilman jatkamistakin (miksi jatkaa kun tehtaalla voi tehdä valmiiksi pitkän kampiosan) toki suuri osa on jälkeenpäin jatkettuja mitä näkyy, mutta kuitenkin

PORAUS: koittakaapa tehdä lyhyet kierteet ohueen kappaleeseen poraamatta läpi (tässä tapauksessa lukkorungon) on melko vaikeaa..

paljon parempaan tulokseen nopeammin siistimmin ja helpommin pääsee poraamalla lukonkehyksen läpi

niin onnistuu se ilmankin ja pitävä ruuvitiukkuus saavutetaan tarvitaan vain sopiva kierretyökalu ja hyvää ammattitaitoa

Re: PORAUS

Posted: Sat Dec 29, 2007 22:24
by jylhä
greendevil wrote:PORAUS: koittakaapa tehdä lyhyet kierteet ohueen kappaleeseen poraamatta läpi (tässä tapauksessa lukkorungon) on melko vaikeaa..

paljon parempaan tulokseen nopeammin siistimmin ja helpommin pääsee poraamalla lukonkehyksen läpi
Tosi on, vaikka eihän tuo aseenvalmistuksen vaikeimpia töitä ole. Mutta läpiporauksesat ei liene mitään haittaa, jos piippu on kierretty porattaessa irti, sinne se poraus hukkuu kun piipun kiertää paikalleen. Se tosiaan viitaisi ko aseen tekijän taidon/työkalujen/ajan/inspiraation puutteeseen.

Re: PORAUS

Posted: Sat Dec 29, 2007 22:36
by Ned Flanders
greendevil wrote:no kampia on ilman jatkamistakin (miksi jatkaa kun tehtaalla voi tehdä valmiiksi pitkän kampiosan) toki suuri osa on jälkeenpäin jatkettuja mitä näkyy, mutta kuitenkin

PORAUS: koittakaapa tehdä lyhyet kierteet ohueen kappaleeseen poraamatta läpi (tässä tapauksessa lukkorungon) on melko vaikeaa..

paljon parempaan tulokseen nopeammin siistimmin ja helpommin pääsee poraamalla lukonkehyksen läpi

niin onnistuu se ilmankin ja pitävä ruuvitiukkuus saavutetaan tarvitaan vain sopiva kierretyökalu ja hyvää ammattitaitoa

Helpompi tosiaan tökkäistä läpi tuo kierre mutta tosiaan onnistuu ihan lyhentämällä kierre tappia ja matalalla porauksella.

Tuosta kammesta, minusta neukutkin naplasivat ne ihan norni kammista.

Posted: Sat Dec 29, 2007 22:54
by CH
Jep. Mikäli noita ulkomaan tietäjiä on uskominen, niin eka potentiaaliset piippu-lukonkehys-lukko-yhdistelmät koemammuttiin (suoratappinen lukkorunko), minkä jälkeen tarkkuuskokeen läpäisseet ohjattiin toiselle osastolle julkisivujen hoonausta, istukan kiinnitystä ja tapin taivutusta/hitsausta varten. Taitaapa niistä oikeistakin kuonasulkeumia löytyä, kun luupilla tiiraa.

Image

Taivutus

Posted: Sat Dec 29, 2007 23:05
by greendevil
No otetaan esimerkkejä lukon taivutuksista

sota-aikaiset mallit : todennäköisesti tehty jatkamalla ainakin osa
suomessa uskoisin tehdyn noita valmiiksi varaosiksi, tai sitten ovat tulleet puretuista ja jo tehdyistä kammista aseita purettaessa

uudemmat: osassa kokonaan uusittu kampi (kivääri 85) ja 27-66 malli, kun taas 28-76 mallissa on jatkettu "lyhyt" kampi

siviilimallit: löytyy sekä-että aihiona tosin aina käytetty alunperin lyhyttä kampea

TEKEMINEN: ei kovinkaan helppoa, vie aikaa ja vaatii hitsaustaitoa, ja liika lämpeneminen ei ole hyvästä.. ja sitten se viominen ja viimeistely = aikaa menee hyvilläkin laitteilla jonkin verran

Posted: Wed Jan 02, 2008 16:47
by CH
Siirsin tämän takas tänne:
JVA wrote:Jos jostain nurkista on löytynyt irrallinen istukka ja jatkettu lukonkampi on ne voitu hyvässä uskossa laittaa aseen päälle, jotta useampi keräilijä saisi haluamansa tarkka-ampujakiväärin.
Nupissa olevan numeron perusteella tuo tappi on tähän aseeseen tehty. Ja fontista voi päätellä, että sitä ei ole myöskään numeroitu varikolla, sillä se täsmää täysin tuon ajan Sakolaisten kirjasintyyppiin. Sitä minä vaan, että jonkun on pitänyt nähdä vaivaa tapin tekoon. Vaikka eihän tossa nyt kauan nokka tuhise, jos kerran päätetään, että nyt tehdään snaippereita myyntiin.

Vanhoissa ja tämänhetkisissä luvissa ase kulkee nimellä 39/44, mistä voisi hyvällä mielikuvituksella johtaa, että ase olisi kulkenut PV:n kirjanpidossa virheellisesti Väisälä-mallina. Toisaalta tuo 44 voi tarkoittaa valmistusvuottakin. Kaliiperi suurpiirteisesti 7,62. Heh, täytyykö laittaa Materiaalilaitokselle postia ja kysyä, onko tämä oikeasti kulkenut kiikarimallina vai ei... ;)

Image

Image

Image

Posted: Wed Jan 02, 2008 17:05
by CH
Tuossa vielä aron pojan tekemä PU:n tappi. Hitsauskohdan toinen reuna erottuu muhkurana varsin selvästi. Ilmeisesti alkuperäinen tappi on ensin taottu kuumana tyvestään, minkä jälkeen liitos on tehty.

Image

Image

Image