Suomalaista M/36 kesätakkia ennen oli käsittääkseni kokeilumallisia takkeja? Tehtiinkö niitä paljon ja onko niitä museoissa nähtävillä missän? Onko kangas samankaltaista, kuin M/36 takissa?
Saksasta hankittiin takkeja malliksi. Ottamalla siitä mallia tehtiin puku m34 , sitä valmistettiin kahdesta eri kankaasta, vihreästä ja ruskeanvihreästä. Vihreitä valmistettiin muutamia kymmeniä, rusehtavanvihreitä ehkä muutama tuhat.
Petteri Leinon kirjassa "Asepuku m/36" oli noista kokeiluvaatteista joku kuva ja tietoja.
"Matkamies" kyselee tuossa "kesätakista". Tarkoitatko "kesäpuseroa" vai vain päällystölle kuulunutta "kevyttä takkia" ja "helletakkia"?
Kesäpusero oli kevyemmästä kankaasta (kuin paksu villakangas, josta asetakit tehtiin) valmistettu lämpimän vuodenajan palvelusasun yläosa, jonka ensimmäiset uudet mallit mallin 1922 jälkeen olivat kesäpusero m/32 ja kesäpusero m/32 vanhempi. Puserot oli tarkoitettu kenttäpuvun m/27 (ruskea) tai m/22 ja m/27 vanhempi (harmaita) kanssa käytettäväksi, koska oli vastaavan väristä puuvillakangasta. Kesäpusero oli tarkoitettu lähinnä miehistölle ja alipäällystölle - upseereille se oli sallittu vain kenttäoloissa.
Kesäpusero m/36 oli hyvin lähellä mallia 32 vanhempi - eroa on kuitenkin arvomerkkien sijoituksessa (m/36:ssa tulivat kauluslaatat käyttöön) ja hihansuissa - väri oli käytännössä sama harmaa molemmissa.
Upseerien kevyt takki ja helletakki tulivat käyttöön vasta 1939, joten niitä ei kysymyksessä varmaankaan tarkoitettu.
Joku Suojeluskunta-spesilaisti varmaan osaisi kertoa tarkemmin, mutta lähdeteoksen mukaan (Aarniaho: Kaluunat ja rähinäremmit) suojeluskunnilla oli oma kesäpusero pukumalliinsa m/27 - nimeke on yhdenmukainen armeijan kanssa, mutta ilmeisesti eroja kuitenkin on jossakin määrin ollut.