[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Sotilasarvot M/36 vaatteissa?
Page 1 of 1

Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Sun Jan 06, 2019 23:51
by Tankero
En nyt etsinnältä löytänyt keskustelua aiheesta ja on itsellä todella niukka lähdekirjallisuus. Toivoisin että asiasta tietävät valaisisivat ja hieman selventäisivät asiaa kuinka sotien 1939-1945 aikana sotilasarvoja merkittiin? Kuvia selatessa näkee mitä moninaisimpia variaatioita. on kauluslaatta missä ruusukkeet tai brodeeratut arvomerkkikulmat, blankot kauluslaatat ja olkapoleiteissa kanttinauhat joko suorina tai V muotoisina, ruusukkeet suoraan kauluksessa tai pelkkä kanttinauhat olkapoleteissa yms.
Kysymyksiä
1. Oliko näillä sotilasarvojen merkitsemistavalla jokin syy? esim reservin sotilaille ei kauluslaattoja ollut pulan vuoksi? Miksi joillain V malliset nauhat olkapoleteissa, kanta-aliupseereita? Ruusukkeet suoraan kauluksessa, miksi? Joskus törmännyt väitteeseen että sota-aikana reserviupseereilla oli ruusukkeet suoraan kauluksessa ilman aselajivärillisiä laattoja
2. Mitä materiaalia oli aliupseereiden "kanttinauha"? Itse olen törmännyt liki hopeiseen 20mmX150mm kokoisiin pätkiin millä ilmeisesti oli tarkoitus "natsat per olkapää" Sitten vastaan tullut ihan metritavaraa missä leveys 15mm ja väri luonnonvalkoinen
3. Miten nämä kanttinauhat kiinnitettiin? Ompelemalla valkoisella langalla suoraan poletteihin? Nähnyt myös sellaisia asetakkeja missä kanttinauha ommeltu lenkiksi mikä vain pujotettu olkapolettiin.

Kiitän jo etukäteen jos joku osaa ja jaksaa vastata näihin kysymyksiin.

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Tue Jan 08, 2019 8:47
by MAT
1. kauluslaattoja ei ollut antaa kaikille ja ne saattoivat myös erottua liikaa maastossa ympäristöstään. Lomapuvussa usein laatat oli mutta rintamalla käytetyssä ei välttämättä. Ei väliä oliko ressu vaiko kantapeikko.

2. molempia näkyy mutta asiaa sen paremmin tuntematta voisi kuvitella että "hopeinen" on rauhanajalta ja sota-aikana käytettiin mitä oli saatavilla

3. ompelu lienee ollut tarkoitus, pujotetut lenkit menevät päällekkäin aika nopeasti jolloin kessusta tuleepi nopeasti korpraali taikka vääpeli....

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Tue Jan 08, 2019 8:52
by MAT
tämä kirja kannattaa hankki jos jostain löytyy

https://helka.finna.fi/Record/helka.1599772

ja tämä, löytyy varmaan pienellä haulla

https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1342438

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Fri Jan 11, 2019 20:11
by Canet
Voisi suositella vielä Pekka Aarniahon kirjaa "Kaluunat ja rähinäremmit".

Aluksi m/36 aliupseerien asetakeissa oli kauluslaatoissa vain "suksenlatu" eli kaksi reunuksen väristä vaakaviivaa ja leijonanappi - vastaava oli sotilasalivirkamiehillä ja värvätyillä - tosin heillä oli vain yksi vaakaviiva laatan etureunasta vaakaan taaksepäin lähellä laatan takareunaa olevaan tavalliseen leijonanappiin, aliupseereilla siis kaksi vaakaviivaa, siitä tuo "latu" (haukkuma)nimitys. Tuo "latu" oli oikeastaan suorana jatkumona m/22 ja m/27 au-kauluksista.

Aliupseerien arvomerkit siirrettiin virallisesti olkapäiltä kauluslaattoihin keväällä -39. Vääpelin laattaan leveä kulma tehtiin kultakaluunasta, alemmat arvot kirjailtiin keltaisella langalla. Sotilasalivirkamiehillä vääpeliä vastaavan kulma oli kapeampi ja hopeakaluunaa, alemmilla "natsat" kirjailtiin laattaan valkoisella langalla.

Kauluslaattoja ei tosiaankaan riittänyt koko sodan ajan vahvuudelle, pakko tulla ilman toimeen. Au-natsojen "palautuminen" olkapäille taisi käydä jotensakin itsestään selvästi niillä, joille ei laattoja riittänyt.

Ohjesääntö ilmeisesti edellytti olkapoletteihin ommeltujen au-natsojen asettamista kulmaan, mutta ilmeisesti sitten sota-ajan käytännöksi tuli tuo suora "maitoviiva" tyyli. Virallisesti vääpeliä alemmilla olkanatsat olivat hopeakalunaa, mutta eihän sitä riittänyt... Näitä sota-ajan käytäntöjä ei tiettävästi vahvistettu ohjesäännöiksi, olipa vaan "maan tapa", pitkälti pakon sanelema.

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Thu Sep 10, 2020 18:45
by arpo
Kysymykseni olisi:missä määrin talvisodan aikaan oli asetakissa m/36 kauluslaatoissa aliupseereilla arvomerkit,500/5000.En ole onnistunut löytämään valokuvia joissa arvomerkit olisivat kauluslaatoissa,tainnut olla aika harvinaista.Ehkä henkilökunnalla? Tiedän olevan pari kirjaa mutta en saa niitä nyt tällä hetkellä käsiini.Jos jollain oikeaa tietoa aiheesta olen vastauksista kiitollinen !

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Wed Sep 16, 2020 6:39
by JTV
arpo wrote:
Thu Sep 10, 2020 18:45
Kysymykseni olisi:missä määrin talvisodan aikaan oli asetakissa m/36 kauluslaatoissa aliupseereilla arvomerkit,500/5000.En ole onnistunut löytämään valokuvia joissa arvomerkit olisivat kauluslaatoissa,tainnut olla aika harvinaista.Ehkä henkilökunnalla? Tiedän olevan pari kirjaa mutta en saa niitä nyt tällä hetkellä käsiini.Jos jollain oikeaa tietoa aiheesta olen vastauksista kiitollinen !
Käytännössä tilanne oli ilmeisesti sellainen että aliupseereista vain kantahenkilökunnalla oli arvomerkit kauluslaatoissa. Vuonna 1939 oli määrätty varusmies- ja reserviläis-aliupseereille asepuvun m/36 takkiin "puhtaat" kauluslaatat ja arvomerkit (5 mm / 35 mm leveästä) kaluunanauhasta olkaimiin. Käskyn mukaan arvomerkit olisi pitänyt ommella "kulmaksi", mutta käytännössä iso (suurin?) osa reserviläis-aliupseereista ompeli ne olkaimiin suoriksi viivoiksi (kuten asepuvun m/22 takissa).

Asia mainitaan Petteri Leinon kirjassa Asepuku m/36 sivulla 58.

Re: Sotilasarvot M/36 vaatteissa?

Posted: Wed Sep 16, 2020 16:33
by arpo
Kiitos vastauksesta,näin muistelin ko.kirjassa olevan.Ilahduttavaa että joku vielä seutaa tätä!