On totta että varsinkin myöhäistä (jatkosodan) m/36 on ollut varsin runsaasti käytössä. Kyseistä malli käytettiin vielä 60 luvullakin. Eli vanhaa sodan ja sodan jälkeistä varastoa käytettiin loppuun, varsinkin varusmiehillä.
Omasta mielestäni tuota myöhäistä m/36 liikkuu vielä yleisesti ja jota on tarjolla vielä huutokaupoissa ja mitä pesistä löytyy. Kyseisen mallin kohdalla on vaan se ongelma. että ne on usein sodan jälkeistä tuotantoa.
Hankalampi on tosiaan löytää sodan aikaista leimattua pukua. Ja tosi hankalaa löytää varhaista mallia. Eli sitä missä on olkapoleteissa aselajivärireunusnauha.
Hinnat tietysti vaihtelee puvun kunnon / koon / merkkien / aselajin / henkilöhistorian / leimojen osalta.
Yleensä keräilijää ei kiinnosta sodaan jälkeinen tuotanto.
Tuollaisen sodan jälkeisen m/36 tykistön puvun voi saada 100-300 sadan välillä. Pukuun kuuluu, lakki/takki/vyö/housut.
Mutta sodan aikaisen m/36 (varsinkin varhaisesta) lennoston / rakuuna / panssarijoukkojen (Laguksen) merkein olevasta puvusta joutuu äkkiä maksamaa 500 - 1000 euron välillä, varsinkin jos myyjä on vähäänkään hintatietoinen.
Vaikkakin noita myöhäsiä m/36 vielä liikkuu, niin koko ajan tulee keräilijöitä lisää, joten niidenkin saatavuus vaikenee vaan ajan myötä. Tämä johtaa väistämättä hintojen nousuun.
Suomalaisia asepukuja ja suojeluskuntapukuja viedään varsin paljon myös ulkomaille (USA ja Venäjä).
Omasta mielestän hankalia kohteita on JB-27 Saksan puku, m/18 vapaussodan ja suojeluskunta-asut sekä m/22 puvut, varsinkin lennoston- ja rakuuna- sekä rantapyssynasut. Näiden asujen hinnat ovatkin sitten jo aivan eriluokkaa. Joku m/22 kenraalin puku voi maksaa jo useita tuhansia.
![Think :miettii:](./images/smilies/smiley_think.gif)