Page 1 of 2
Rautaristinauha ja suomalainen asetakki
Posted: Thu Apr 10, 2008 10:11
by Rokka
Heps,
Eilen tuli väiteltyä yhden tutun kanssa, kun muistan nähneeni kuvan jossain vuodelta -44 jossa suomalaisupseerin kesätakissa oli napinlävessä rautaristinauha !
Väitinkin, ettei esim. SS palvelleiden miehien, jotka olivat rautaristin ansainneet, kielletty pitää ko. nauha, kuten Saksalaiset pitivät ?
Olinkohan väärässä
- j o n i -
Posted: Thu Apr 10, 2008 10:49
by smokeball
Kyllä tuo napinlävessä pitäminen on aivan hyväksytty tapa, joka periytyy Imms ajalta. Myös vapaudenmitalin ja -ristin nauhaa voitiin pitää samoin - ainakin vielä Talvisodassa.
Posted: Thu Apr 10, 2008 11:52
by Jänkäjääkäri
Jos oli kielletty niin Simo ainakin rikkoi sääntöä 16.05.2942!
http://www.aijaa.com/v.php?i=1904983.jpg
Kuva jäi vähän pieneksi, pahoittelen, mutta nauha on napissa kun tiiraatte!
Ei se ollut varmaan suoraan kiellettyä koska esim uhtuan rintamalla monelle suomalaisella myönnettiin rautaristi! On tietty voinut olla joukkoosasto kohtaisia sääntöjä joissa ss suomalaisilta on voitu kieltää "muiden" maiden myöntämien merkkien kantaminen ja on saattanut olla 44 jo poliittinenkin paine päällä!
Posted: Thu Apr 10, 2008 14:29
by smokeball
Miksi tuo RRII kantaminen napinlävessä olisi kielletty?
Posted: Thu Apr 10, 2008 14:35
by Rokka
no Mannerheim on ihan omajuttunsa noissa arvomerkkiasioissa, perustin tuota väitettäni jostain lukemaani, siis tämä oli hatara muistikuva, kun mies oli pitänyt napinlävessään rautaristin nauhaa, oli joku komentava upseeri repinyt ko. nauhan rinnasta ja rangaissut miestä, siis tämä on vaan muistikuva luetusta tekstistä... tiedä häntä...
- j o n i -
Posted: Thu Apr 10, 2008 15:24
by Komendantti
Voisin kuvitella korkeintaan silloin toisen luokan RR:n nauhan napinlävessä (tai ylipäätäänkin) kantamisen tulleen kyseenalaiseksi, kun Suomen ja Saksan tiet erkanivat syksyllä -44.
Enpä ole kuullutkaan tästä, eli kertokaapa ihmeessä lisää, kuka asiasta jotain voisi tietää.
Nykyään ja viime vuosina ainakin veteraanit ovat kantaneet saamansa rautaristiään kuin mitä tahansa muutakin mitalia, tosin rintapielessä muiden mitalien joukossa.
Posted: Thu Apr 10, 2008 21:45
by smokeball
Saksalainen tapa kantaa RRII ja muita vastaavia on sellainen, jossa nauhat vedetään hieman ristikkäin - olen tuon joissakin kuvissa nähnyt. Mutta suomalaisiakin nauhoja kannettiin samaan tapaan vielä ainakin Talvisodassa. Varmaan joku löytää kuvankin, mutta tämä muistinvarainen juttu perustuu joihinkin kirjallisiin lähteisiin, joita en enää muista.
Posted: Fri Apr 11, 2008 7:24
by hope
Mitenkähän tuo muuten oli. Itse muistelen tuosta kunniamerkkien kantojärjestyksestä, että aina ensin olisi suomalaiset merkit ja sitten viimeisenä ulkolaiset. ?
Oman tulkintani mukaan tuossa marskin kuvassa näyttää ylipäälliköllä olevan kaulassa päällimmäisenä tuo rautaristi ja alimmaisena 1:kan Mannerheimin risti.
Vai oliko näiden kaularistien kannossa eri määräykset.
Posted: Fri Apr 11, 2008 8:25
by Komendantti
hope wrote:Mitenkähän tuo muuten oli. Itse muistelen tuosta kunniamerkkien kantojärjestyksestä, että aina ensin olisi suomalaiset merkit ja sitten viimeisenä ulkolaiset. ?
Oman tulkintani mukaan tuossa marskin kuvassa näyttää ylipäälliköllä olevan kaulassa päällimmäisenä tuo rautaristi ja alimmaisena 1:kan Mannerheimin risti.
Vai oliko näiden kaularistien kannossa eri määräykset.
Merkkien kantamista voidaan soveltaa tilanteen mukaan. Tuo kuva Mannerheimista on ilmeisimmin otettu samassa yhteydessä kun Adolf Hitler kävi onnittelemassa marsalkkaa Immolassa (junakin näkyy tuolla taustalla), jolloin Mannerheim on käyttänyt kyseisen vieraan kunniaksi saamiaan saksalaisia kunniamerkkejä "päällimmäisinä".
Posted: Fri Apr 11, 2008 10:31
by MAT
Jep, ulkolaisia läkiä kannettiin juuri vastaavissa tilanteissa päällimmäisinä kuin tuo Aatun vierailu.
Muistan että eräs arvostettu kunnimerkkien tutkija ja keräilijä mainitsi että Suomi ja joku toinen maa (en muista mikä) olivat ainoat maat Euroopassa jossa Kolmannen valtakunnan merkkejä sai ja saa edelleen kantaa rivassa/rinnassa/kaulalla. Eli niitä ei koskaan virallisesti kielletty mutta käytännössä tilanne on voinut olla toinen.
Savu vois laittaa tänne kuvan eräästä kenraalista jolla on valokuvassa 70(?)-luvulla Kotka ritarikunnan merkki rivassaan viimeisenä. Kyseessä sentään kentsu ja Kotka ritarikunta katsottiin sotein jälkeen poliittiseksi ja sen merkeistä ei koskaan tullut niitä -57 versioita. Eli ansaitut kannettiin, ensin kotimaiset ja sitten ulkolaiset, arvojärjestyksessä...
Posted: Fri Apr 11, 2008 10:52
by hope
Joo tosiaan tässä on erään everstin ripa ja siinä on järjestys juuri tuo että suomalaiset merkit ensin ja sitten ulkolaiset.
Ja näyttää olevan kanssa tuo kotkaritarikunta ja rautaristi rivassa mukana.
Posted: Fri Apr 11, 2008 11:05
by smokeball
Vanha diplomaattinen tapa kanniskella merkkejä on laittaa kunniavieraan kotimaan merkit etusijalle, sitten kotimaiset ja muut ulkomaiset merkit maiden ranskankielisessä aakkosjärjestyksessä. Vieraan kotimaan kanssa vihollisuuksissa olevan maan merkkejä ei ole korrektia kantaa samaan aikaan.
Aatu oli siitä erikoinen heppu, että hän ei itselleen ottanut tai huolinut mitään kunniamerkkejä. Ainoa, mitä hän kantoi, oli hänen MM I ansaitsemansa RR I.
Posted: Sat Apr 12, 2008 22:25
by Savu
siellä se pilkottaa....
Posted: Sat Apr 12, 2008 22:32
by Wittmann
Kuten olette varmaan huomannu, niin mun 36 on rr2-nauha. Mitallinauhat on Isän setämiehen.
Saanut kuulemma rr2:n kesällä -44 sakuilta???
Posted: Sat Apr 12, 2008 22:49
by Savu
tuossa sama kaveri sakujen KG27 laivueen vieraana tutowissa ( miten lie paikan nimi kirjaillaan)